Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το ΣτΕ είπε «ναι» στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

        
epi-limnothalassa-peladesΤο ΣτΕ απέρριψε όλα τα επιχειρήματα των αυθαιρετούχων που έχουν εντοπιστεί στον αιγιαλό της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και τώρα τον λόγο έχουν οι μπουλντόζες για να ξεκινήσει η κατεδάφιση. Ωστόσο, μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» και να πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες θα περάσει καιρός, αφού για να απομακρυνθούν οι περισσότεροι από 900 καταπατητές δημοσίων κτημάτων θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.
Οπως γράφει και η «Καθημερινή», η υπόθεση των αυθαιρέτων στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου είναι παλαιά. Η συστηματική καταπάτηση τμημάτων των προστατευόμενων περιοχών Λούρου, Διονίου Ρεμπακίων Αιτωλικού και της νήσου Τουρλίδας για την ανέγερση κατοικιών ξεκίνησε από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η τοπική ιδιαιτερότητα της αυθαιρεσίας είναι ότι τα παράνομα κτίσματα ακολουθούν ορισμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των «πελάδων», δηλαδή των παραδοσιακών πασσαλόπηκτων κατοικιών που κάποτε χρησιμοποιούσαν οι αλιείς της περιοχής, προσπαθώντας να καλύψουν την παρανομία.
Τις ευθύνες της πολιτείας και των εμπλεκομένων φορέων αποκάλυψε το 2009 και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που οδήγησε στην απομάκρυνση τοπικών στελεχών της διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου