Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το δημοψήφισμα και η ανατροπή μίας κυβέρνησης – όλα τα γεγονότα, 2 εβδομάδες που συγκλόνισαν τη χώρα



gap_vou


Το 2012, δημοσιεύσαμε σε επτά συνέχειες την καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν από τη Συμφωνία των Βρυξελλών, στα αίσχη των παρελάσεων, στην πρόταση για δημοψήφισμα και στην ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας πρότεινε να ερωτηθούν οι Έλληνες πολίτες για μείζον θέμα που τους αφορά. Το τι έγινε μετά το γνωρίζουν όλοι.
Σήμερα είναι λοιπόν η πλέον κατάλληλη ημέρα να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας. Να θυμηθούμε τι προηγήθηκε της πρότασης για δημοψήφισμα, τι ακριβώς ακολούθησε. Να θυμηθούμε ποιοι υποστήριξαν ότι η πρόταση για δημοψήφισμα αμφισβητούσε δήθεν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά λίγους μήνες μετά οδήγησαν τη χώρα σε διπλές πρόωρες εκλογές με ξεκάθαρο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», που σίγουρα αμφισβητούσε τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ και οδήγησε τη χώρα ένα απειροελάχιστο βήμα πριν την πλήρη τραπεζική κατάρρευση τον Ιούνιο του 2012.
Να θυμηθούμε τι ειπώθηκε, τι γράφτηκε, σε μία αρκετά πλήρη καταγραφή πιστεύουμε της ιστορικής πραγματικότητας.
Και κυρίως: να ξαναπάρουμε μία μυρωδιά από το εθνοκάπηλο μίσος που σκόπιμα καλλιεργήθηκε τότε επί μήνες, ακόμα και από εκείνους που σήμερα “απορούν” και “αγαναχτούν” με τα κάγκελα στις παρελάσεις. Τότε που οι «κρεμάλες», οι «δοσίλογοι», οι «Τσολάκογλου» κ.α. ήταν όροι της καθημερινής πολιτικής κουβέντας. Τότε που έγιναν τα πάντα για να ανατραπεί μία κυβέρνηση. Τότε που ξαναβρέθηκε η Δημοκρατία στο απόσπασμα.
Καλή ανάγνωση.
Εδώ το πρώτο μέρος, 20-23/10/2011: ψήφιση πολυνομοσχεδίου, βίαια επεισόδια, το ΚΚΕ σταματάει εισβολή στη Βουλή.
Εδώ το δεύτερο μέρος, 24-25/10/2011: σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, δημαγωγία στην Ελλάδα)
Εδώ το τρίτο μέρος, 26/10/2011: η κορύφωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες)
Εδώ το τέταρτο μέρος, 27-28/10/2011: από τη Συμφωνία των Βρυξελλών στα αίσχη στις παρελάσεις
Εδώ το πέμπτο μέρος, 29-31/10/2011: η πρόταση για δημοψήφισμα, τα χειροκροτήματα, οι κυβιστήσεις
Εδώ το έκτο μέρος, 1/11/2011: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φυλλοροεί
Εδώ το έβδομο μέρος, 2-4/11/2011:ο Παπανδρέου ανακοινώνει δρομολόγηση διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου