Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Γενναία μείωση 12% στο νερό – συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ

        
po-dimotiko-symvoulio-31-10-20138
Το κυρίαρχο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου ήταν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ για το 2014 και η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στους λογαριασμούς του νερού, θέμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τον Μάιο μέχρι σήμερα και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και από πολιτικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Η είδηση της συνεδρίασης ήταν πρόταση του δημάρχου Αγρινίου που έγινε δεκτή ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, για μείωση στην τιμή του νερού κατά 12% το 2014, αλλά και κατά 50% (από 40%) στα κοινωνικά τιμολόγια (ΑΜΕΑ, ευπαθείς ομάδες κτλ). Στο θέμα που αφορούσε την ενσωμάτωση του τέλους ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ζαμπάρας έκανε αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα της επιχείρησης, τονίζοντας πως με την πολιτική που ασκείται, υπερασπίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΥΑΑ και παράλληλα παρέχεται καθαρό, υγιεινό και φτηνό νερό με καλή κατανομή αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ. Ζαμπάρας παρέθεσε στοιχεία για το έργο της ΔΕΥΑΑ και επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός πως αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα για να υλοποιήσει έργων που υπερβαίνουν σε προϋπολογισμό τα 20 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε της κοινωνικής πολιτικής της επιχείρησης και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ,  για ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% στους λογαριασμούς χωρίς να ζητηθεί απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Εντύπωση προκάλεσε στο συμβούλιο η παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση κ. Καζαντζή που εξέφρασε την διαφοροποίησή του από την συγκεκριμένη απόφαση της ΔΕΥΑΑ (αν και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης κ. Σβεντζούρης, ως μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ ψήφισε υπέρ της ενσωμάτωσης), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν γίνεται στο όνομα της επιβίωσης της ΔΕΥΑΑ να αυξηθεί η τιμή του νερού. Το Αγρίνιο πρέπει να έχει το φθηνότερο νερό στην Ελλάδα», είπε ο κ. Καζαντζής.
po-dimotiko-symvoulio-20137Για αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού έκαναν λόγο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νικάκης και Σιδέρης, γεγονός που αμφισβητήθηκε έντονα από την πλειοψηφία.  Ο κ. Νικάκης μίλησε χαρακτηριστικά για έλλειμμα που θα καλυφθεί με αυξήσεις στο νερό, ζητώντας ενημέρωση για τα έργα που υλοποιεί η ΔΕΥΑΑ και προτείνοντας την πλήρη αφαίρεση του ειδικού τέλους  και επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από δημοτικούς συμβούλους με τον Σβεντζούρη να υπερασπίζεται την θέση που είχε υπέρ της ενσωμάτωσης του ειδικού τέλους, λέγοντας πως αν δεν γίνει αυτό  οι πολίτες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό. Αυτή την άποψη εξέφρασε και η κ. Κατσαρή που τόνισε πως με διασφαλισμένα το κοινωνικό τιμολόγιο, τις χαμηλές τιμές, την επάρκεια και την ποιότητα, αλλά και αναγκαία έργα η ΔΕΥΑΑ πρέπει να παραμένει βιώσιμη.
po-dimotiko-symvoulio-31-10-20136Στην συνέχεια τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επανέλαβαν την κριτική τους για «μαγειρέματα» στους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΑΑ, ενώ χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Τουμαράς τόνισε  ότι αφού η ισχύς του ειδικού τέλους έληξε στις αρχές του 2012 «πρέπει τα ποσά που παρανόμως κατέβαλαν οι καταναλωτές το 2012 να τους επιστραφούν».
Τη συζήτηση  έκλεισε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός που στηλίτευσε την στάση του Ν. Καζαντζή επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,  που στο μεταξύ μαζί με μεγάλο μέρος των συμβούλων του είχε φύγει από την αίθουσα. Ο κ. Μοσχολίος χαρακτήρισε τερτίπια τα όσα λέγονται για τους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΑΑ, ενώ χαρακτήρισε διαδικαστικό λάθος το γεγονός ότι η απόφαση του ΔΣ της επιχείρησης για ενσωμάτωση του ειδικού τέλους δεν πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο.
po-dimotiko-symvoulio-31-10-20135«Η ΔΕΥΑΑ δεν είναι κερδοσκοπική είναι ανταποδοτική, είναι ανταποδοτική. Στηρίζουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και γι΄αυτό η ΔΕΥΑΑ δεν είναι μια ξεχρεωμένη επιχείρηση που θα γίνονταν  εύκολη λεία στους ιδιώτες. Είναι εύκολο να λέμε για μειώσεις και να κατέρρεε η εταιρία. Κάποιοι κάνανε τους υπερευαίσθητους αλλά εμείς πήραμε τις αποφάσεις: Είμαστε από τους πρώτους δήμους που εφαρμόσαμε κοινωνικό τιμολόγιο για ευαίσθητες ομάδες και έχουμε παγωμένο τιμολόγιο εδώ και έξι χρόνια, πριν ξεσπάσει η κρίση», τόνισε ο κ. Μοσχολιός,  καλώντας μάλιστα όσους έχουν αποδείξεις για αυξήσεις να τις φέρουν.
Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις σημαντικές παρεμβάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης που υλοποιούν τόσο ο δήμος όσο και η ΔΕΥΑΑ και που σε προϋπολογισμό αγγίζουν τα 60 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η συζήτηση για την τιμολόγηση του νερού του 2014 , όπου ο δήμαρχος Αγρινίου προλείανε μειωμένο τιμολόγιο κατά 12% και κατά 50 % στις ευπαθείς ομάδες, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από τους παριστάμενους δημοτικούς συμβούλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου