Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

O Αιτωλοακαρνάνας που είπε «όχι» σε 10 εκατ. δολάρια

         

koi-ameriki-xiromeritis1Ενα τετραώροφο κτίριο, με τις σκάλες κινδύνου βαμμένες γαλάζιες να περνούν μπροστά από παράθυρα με κίτρινα περβάζια, στέκεται επίμονα στη δυτική άκρη της 42ης Οδού στη Νέα Υόρκη.
Ιδιοκτήτης του, ο 73χρονος Λούις Γκριτσίπης, αμερικανός πολίτης από την Κανδήλα της Αιτωλοακαρνανίας, είχε μια ευκαιρία να πουλήσει το κτίριο το 2000, όταν η εταιρεία ανάπτυξης Καρλάιλ σχεδίαζε να κτίσει ακριβώς δίπλα του έναν πολυτελή ουρανοξύστη. Σύμφωνα με τον κ. Γκριτσίπη, του πρόσφεραν 10 εκατομμύρια δολάρια για το κτίσμα. Σύμφωνα με στέλεχος της εταιρείας, η αρχική προσφορά ήταν περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια.
«Θέλαμε να ελέγξουμε το περιβάλλον», δήλωσε ο Ζιλ Ντέμτσικ, πρόεδρος της κτηματομεσιτικής επιχείρησης.
Ο Κώστας Κονδύλης, ο διάσημος αρχιτέκτονας που ανέλαβε το σχέδιο, έκανε έκκληση στον Γκριτσίπη επικαλούμενος την κοινή τους κληρονομιά και την κοινή ηλικία τους αλλά εκείνος αρνήθηκε!
Ο Κονδύλης λέει ότι τον καταλαβαίνει. «Δεν του έδωσαν κάποιο κίνητρο», εξηγεί. «Ισως εάν του είχαν προσφέρει ένα ή δύο διαμερίσματα μέσα στο νέο κτίριο». Ο ουρανοξύστης πέρασε σε άλλη εταιρεία, στον όμιλο Μοΐνιαν, και το 2007 εγκαινιάστηκε το Ατελιέ, όπως ονομάστηκε, με 47 ορόφους.
Ο Γκριτσίπης ζει ακόμα ακριβώς δίπλα, σε ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, στο κτίριο που αγόρασε αντί 150.000 δολαρίων το 1980 και από το οποίο τώρα κερδίζει 3.000 δολάρια τον μήνα από ενοίκια. Ο έλληνας μετανάστης ισχυρίζεται ότι έχει συνεχώς προσφορές, που φθάνουν έως και τα 15 εκατομμύρια δολάρια. «Ακόμα και αν μου δώσουν ένα δισεκατομμύριο δεν το πουλάω», διευκρινίζει.
Εξω από το εστιατόριο που ονομάζεται Pizza Corporation της 42ης Οδού κρέμεται μια αμερικανική σημαία. «Είμαι πιο Αμερικανός από τους Αμερικανούς», λέει ο Γκριτσίπης.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου