Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Σε 6 μηνιαίες δόσεις το χαράτσι για το 2014

Σε 6 μηνιαίες δόσεις το χαράτσι για το 2014

Τον Ιούλιο του 2014 θα καταβάλουν την πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς και του συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΑΠ) οι κάτοχοι ακινήτων. Το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη βουλή τις επόμενες ώρες, προβλέπει την αποπληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων και του συμπληρωματικού φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. 

Με την ολοκλήρωση, επί της ουσίας, της αποπληρωμής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων τον Μάιο του 2014 θα ξεκινήσει η πληρωμή του νέου φόρου που θα «φέρει» στα ταμεία του κράτους 2,65 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το 2015 ο ενιαίος φόρος θα καταβληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις. 

Πάντως, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η τρόικα αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και έχει ζητήσει επιπλέον μέτρα ύψους 400 εκατ. ευρώ, μετά τις παρεμβάσεις στο αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έπειτα από απαίτηση των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Τα νέα μέτρα θα έλθουν από την περικοπή κατά 200 εκατ. του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και από άλλα διαρθρωτικά μέτρα που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί. 

Με το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων, τα φορολογικά βάρη μεταφέρονται από όσους διαθέτουν μικρής αξίας ακίνητα, εντός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια στα «αστικά ακίνητα» και δη σε περίπου 290.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Οι 290.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, αφού θα επιβαρυνθούν με διπλό φόρο. Θα πληρώσουν τόσο για το κάθε ακίνητο που θα έχουν στην κατοχή καθώς και συμπληρωματικό φόρο δεδομένου ότι η περιουσία τους ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. 

Από τον συμπληρωματικό φόρο ο οποίος είναι στα πρότυπα του ΦΑΠ αλλά με αυξημένο ατομικό αφορολόγητο όριο από τις 200.000 ευρώ στις 300.000 ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν 660 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 380 εκτ. ευρώ θα πληρώσουν οι 290.000 ιδιοκτήτες –φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 280 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος θα επιβληθεί επί αντικειμενικών αξιών που παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2007 και δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικά αξία των ακινήτων σήμερα. Στις περισσότερες λεγόμενες ακριβές περιοχές οι εμπορικές αξίες έχουν υποχωρήσει πολύ κάτω από τις τιμές ζώνης με βάση τις οποίες η εφορία υπολογίζει τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου