Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ

 
Περισσότεροι από 250.000 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2014 τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ με έκπτωση 1,5% από όσους έχουν στην...
κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνα και αεροσκάφος.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απέστειλε ήδη τα πρώτα σημειώματα στους φορολογούμενους για την πληρωμή του φόρου. Ωστόσο, οι πολίτες μπορούν να τυπώσουν το εκκαθαριστικό τους σημείωμα από το δικτυακό τόπο www.gsis.gr από την επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες Φόρος Πολυτελείας». Η εισαγωγή στην εφαρμογή για την εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Υπόχρεοι καταβολής του «φόρου πολυτελούς» διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:
- Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω και έχουν παλαιότητα μέχρι 10 έτη
- πισίνες (δεξαμενές κολύμβησης)
- αεροσκάφη (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.) και ανεμόπτερα.
Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή:
- 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα πάνω από 1.928 και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών
- 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.
Επίσης, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών:
- Οι φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr και από την επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου - Κατάσταση Οχημάτων», έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, αλλά όχι και να τροποποιήσουν, τα στοιχεία των αυτοκινήτων που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών.
- Σε όσες περιπτώσεις δεν δηλώθηκαν ή δηλώθηκαν διαφορετικά στοιχεία στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να υποβληθεί συμπληρωματική - τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ το συντομότερο δυνατόν.
- Επειδή με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2014 δεν θα είναι δυνατόν να διορθωθούν τα στοιχεία των οχημάτων, οι φορολογούμενοι καλούνται να προχωρήσουν άμεσα σε διορθώσεις στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Πηγή : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου