Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Οι μειώσεις που έρχονται... κατακαλόκαιρο σε 500.000 συνταξιούχους...

Οι μειώσεις που έρχονται... κατακαλόκαιρο σε 500.000 συνταξιούχους


Σταδιακά μέχρι και τέλος του καλοκαιριού θα είναι όλες οι περικοπές σε συντάξεις και παροχές και θα αφορούν συνολικά...
περί τους 500.000 συνταξιούχους.

Αναλυτικά:

1. Πάνω από 100.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 280.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων ένιωσαν ήδη στην τσέπη τους τις πρώτες μειώσεις, ενώ με τις συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έρχονται νέα «ψαλίδια» για 201.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, 6.000 υψηλοσυνταξιούχους και 10.000 τραπεζουπάλληλους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς. 

2.Από 1η Ιουνίου «μετράει» και η αυξημένη παρακράτηση για επικουρική ασφάλιση που κοστίζει 0,5% στους μισθούς των υπαλλήλων - εργατών και 1% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων.

3.Με τις συντάξεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου έρχεται το δεύτερο κύμα περικοπών που περιλαμβάνει ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων μέχρι και 40%. Όλες οι επικουρικές (γήρατος, αναπηρίας και χηρείας) επανυπολογίζονται και αναπροσαρμόζονται στο νέο σύστημα.Όσοι παίρνουν από κύριες κι επικουρικές 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 καθαρά) και κάτω διασώζονται από το άμεσο «μαχαίρι» αλλά μπαίνουν στον μηχανισμό της «προσωπικής διαφοράς». Όσοι ξεπερνούν τον πύχη χάνουν το σύνολο της διαφοράς ανάμεσα στην νέα και την παλιά επικουρική άμεσα (μετράει από τον Ιούνιο). Θίγονται κατά κύριο λόγο επικουρικές άνω των 300 ευρώ. 

4.Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις που υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος), χωρίς να έχουν καταβληθεί αντίστοιχες εισφορές (πλήρωναν μέχρι 3%), ιδιαίτερα αν έχουν υποστεί μικρές περικοπές από τα προηγούμενα μνημόνια. Τα αναδρομικά 2-3 μηνών θα παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Αντιμέτωποι με άμεσες μειώσεις είναι συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΜ, υψηλόμισθοι με 25ετία και άνω, του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), του ΤΕΑΥΕΚ (εμπορουπάλληλοι), των πρώην ΔΕΚΟ, των τραπεζών, του Δημοσίου με 30 έτη και άνω...

Ανδρέας Πετρόπουλος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου