Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Σενάρια φθινοπωρινών εκλογών...

Κάλπη




Οι πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί αναθεώρησης του Συντάγματος, η ψήφιση του εκλογικού νόμου αλλά και τα μέτρα υπέρ των πλέον αδύναμων οδηγούν αρκετούς από την πολιτική ζωή του τόπου στην εξύφανση σεναρίων περί των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης.

Οι...
παράγοντες αυτοί κατ’ αρχάς δεν θεωρούν καθόλου τυχαίο ότι η έναρξη της συζήτησης στο Κοινοβούλιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος τοποθετήθηκε από τον πρωθυπουργό για την άνοιξη του 2017, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ψηφίσει τον εκλογικό νόμο.

Με δεδομένα δε το Brexit αλλά και την παραδοχή της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη συνέντευξή της, περί «λαθών» σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, η βεβαιότητα, λένε, είναι πως η κυβέρνηση θα περάσει αβρόχοις ποσί τη δεύτερη αξιολόγηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι αυτό θα διαφανεί και από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα την Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο.

Εξάλλου, οι εξαγγελίες Τσίπρα την Τετάρτη για τα εργασιακά -επαναφορά συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.- μόνο, λένε, ερήμην των Ευρωπαίων εταίρων δεν έγιναν αυτή τη φορά.

Εχοντας αυτά τα «κρατούμενα» δεν αποκλείουν, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης στο σύνολό της, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο φέτος.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα σταθμίσει το «εκλογικό ταβάνι» της Ν.Δ., που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνάει το 28%, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλειονότητα των δημοσκοπήσεων.

Με αυτό το ποσοστό, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, καθώς ο νέος θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές, είναι αδύνατον να σχηματίσει αυτόνομη κυβέρνηση.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, κυμαίνεται γύρω στο 20%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί και η συνεργασία του νυν κυβερνώντος κόμματος για τον σχηματισμό της όποιας κυβέρνησης με τη Ν.Δ.

Τα σενάρια όμως θέλουν, σε αυτή την περίπτωση, τον Αλ. Τσίπρα να αρνείται. Και είναι άγνωστο αν τα μικρότερα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων) θα φανούν πρόθυμα να μετάσχουν σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αυτή την περίπτωση, αναγκαστικά σχεδόν, η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές. Και αυτή τη φορά θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο, τη λεγόμενη απλή αναλογική, οπότε, όποιο κόμμα συγκεντρώσει το «μαγικό» 3% θα μπει στη Βουλή.

Ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολος.

Και τότε, ισχυρίζονται οι ίδιοι πολιτικοί κύκλοι, θα μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να θέσει τους δικούς του όρους στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ποιοι θα είναι αυτοί οι όροι;

Ο πρώτος και βασικός, κανένας από τους δύο να μην αναλάβει την πρωθυπουργία, αλλά να απευθυνθούν σε ένα τρίτο πρόσωπο.

Και για όσους βιάζονται να θεωρήσουν πως θα βρεθούμε τότε με ακόμη μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου, υπάρχει η πρόσφατη πρόταση του Αλ. Τσίπρα για τους «υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των προτάσεών του για τη συνταγματική αναθεώρηση, ζήτησε ο όποιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός να μην μπορεί να είναι εξωκοινοβουλευτικός. Κοινώς θα πρέπει να είναι βουλευτής, αν όχι και πρώην πρωθυπουργός.

Ο Κ. Καραμανλής

Κώστας ΚαραμανλήςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Αρκετοί «βλέπουν» δίπλα σε αυτή την πρόταση τη φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή.

Μια πρόταση Τσίπρα για το πρόσωπό του, διατείνονται, θα έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δύο λόγους: πρώτον, διότι πρόκειται για μια εμβληματική φυσιογνωμία για την πλειοψηφία των νεοδημοκρατών.

Και δεύτερον, γιατί θα απέκλειε την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου από τον σημερινό πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας του σαφέστατο εσωτερικό πρόβλημα στο κόμμα.

Βέβαια στο σενάριο αυτό δεν έχουν συνυπολογιστεί οι προθέσεις του ίδιου του Κ. Καραμανλή.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου