Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Κατρούγκαλος: Προς νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Κατρούγκαλος: Προς νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πρόταση στους δανειστές για νέα ρύθμιση σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία θα υποβάλλει η κυβέρνηση στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων είναι αυτή την στιγμή στο 9% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να προχωρήσουμε σε έναν εξορθολογισμό, με ενοποίηση των κανόνων ώστε να μην αδικείται κανένας και να εξασφαλίζουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων. Αυτό που έχουμε σκοπό να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι να ζητάμε από τον καθένα ό,τι μπορεί να αποδώσει. Το ότι βάλαμε ως κανόνα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να μην δίνουν εισφορές οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε εικονικά εισοδήματα που δεν τα έχουν, αλλά προς το πραγματικό τους εισόδημα, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «από τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλουμε να θέσουμε στους δανειστές είναι ένα νέο σύστημα δόσεων και εξυπηρέτησης αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Μάλιστα, τόνισε κατηγορηματικά ότι με αυτά τα δεδομένα αποκλείεται νέα μείωση συντάξεων και επεσήμανε πως για το τρέχον έτος δεν πρόκειται καν να δημιουργηθεί θέμα ενεργοποίησης του κόφτη.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ισοδύναμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι αυτές οι παροχές έχουν εξασφαλιστεί για εφέτος, τονίζοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία της οικονομίας και η διαμόρφωση πλεονασμάτων θα επιτρέψει να γίνει κάτι ανάλογο και του χρόνου».
«Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να βρούμε για το μέλλον έναν ισοδύναμο μηχανισμό, που θα προστατεύει τους συνταξιούχους. Αυτός ο μηχανισμός πράγματι υπάρχει και είναι αποτελεσματικότερος από το ΕΚΑΣ, είναι η εθνική σύνταξη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι μέχρι την στιγμή που θα επαναϋπολογιστούν οι παλιές συντάξεις, με συνυπολογισμό και της εθνικής σύνταξης, να βρούμε μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Ακούστε το ηχητικό:

Δείτε επίσης:http://www.enikos.gr/economy/401933,Katroygkalos-Pros-nea-ry8mish-gia-tis-lhxipro8esmes-ofeiles.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου