Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Ερχεται «κόφτης» έως και 22% στις επικουρικές...



Μειώσεις ως και 22% φέρνει το πρώτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις 6 Ταμείων, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας. 

Το ψαλίδι ξεκινά από...
τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών ΤΕΑΧ). 

Οι επικουρικές που θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των παραπάνω 6 Ταμείων αναπροσαρμόστηκαν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και τα ποσά που θα πληρωθούν την Τρίτη 2 Αυγούστου έχουν μειώσεις που κυμαίνονται από 3 έως και 66 ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο επανυπολογισμός βγάζει και οριακές αυξήσεις της τάξης των 4 έως 10 ευρώ. Αυτές οι θετικές μεταβολές οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι οι καταβαλλόμενες επικουρικές ήταν ήδη χαμηλές και με τον επανυπολογισμό ευνοήθηκαν κυρίως όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με 35 έτη ασφάλισης και σχετικά υψηλούς μισθούς στο τέλος του εργασιακού τους βίου. 

Αυτές οι εξαιρέσεις δεν αλλάζουν όμως τον κανόνα των περικοπών που θα έχει η πλειονότητα των συνταξιούχων, οι οποίοι πιάνονται στον «κόφτη» των επικουρικών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, εφόσον το μικτό άθροισμα από κύρια και επικουρική σύνταξη υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. 

Τις μεγαλύτερες απώλειες μάλιστα, όπως αποκαλύπτει με ντοκουμέντα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», θα έχουν όχι μόνον οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική λόγω γήρατος, αλλά οι δικαιούχοι αναπηρικών επικουρικών συντάξεων, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τους εξαιρεί από το νέο σύστημα και τις περικοπές!

Αρχικά εξαιρέθηκαν



Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι με αναπηρία από 80% και άνω είχαν εξαιρεθεί από τις μειώσεις που προηγήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά πληρωμών του Αυγούστου, δεν εξαιρούνται από τις νέες περικοπές. 

Σε ένα από αυτά τα εκκαθαριστικά φαίνεται ότι συνταξιούχος που αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας με αναπηρία 80% έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο επικουρική 222,37 ευρώ και από τις 2 Αυγούστου θα παίρνει 173,84 ευρώ. Η μείωση είναι 22% ή κατά 48,53 ευρώ το μήνα!

Εξίσου μεγάλες είναι και οι περικοπές στους συνταξιούχους γήρατος από τα επικουρικά του Δημοσίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές εμφανίζονται στο επικουρικό των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΚΔΥ), καθώς είχαν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις (άνω του 25%), ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης που προβλέπει ο ασφαλιστικός Νόμος 4387/16, είναι σημαντικά μικρότερο και φτάνει στο 15,75% του μισθού για όσους έχουν 35ετία και στο 18% για όσους έχουν 40 έτη εργασίας. 

Ο «κόφτης» πιάνει μάλιστα όλα τα ποσά επικουρικών, ανεξάρτητα από το αν είναι πάνω ή κάτω από τα 100 ή και τα 150 ευρώ, καθώς το κριτήριο των μειώσεων δεν είναι το ύψος της επικουρικής σύνταξης, αλλά το αν το σύνολο της μικτής κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. 

Συνταξιούχος του ΤΕΑΔΥ, για παράδειγμα, που έπαιρνε μέχρι και τον Ιούλιο 139,59 ευρώ επικουρική, θα παίρνει από τις 2 Αυγούστου 118,90 ευρώ, δηλαδή περικοπή 15%. Η μείωση γίνεται επειδή μαζί με την κύρια σύνταξη οι αποδοχές του εν λόγω συνταξιούχου υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και αυτομάτως πιάνεται στον κόφτη του νόμου Κατρούγκαλου!

Τον επόμενο μήνα και στην πληρωμή της 2 Σεπτεμβρίου, έρχεται το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα μειώσεων, καθώς μπαίνουν στον «κόφτη» οι επικουρικές πολλών Ταμείων με περισσότερους συνταξιούχους, όπως του ΙΚΑ, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών και όλων των υπόλοιπων ΔΕΚΟ. 

Στα Ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου στην πληρωμή της Τρίτης. 

Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, αναμένονται περικοπές άνω του 20%, αν ληφθεί υπόψη ότι περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι με αναπηρία άνω του 80% που είχαν εξαιρεθεί από τις μέχρι τώρα περικοπές. Στα πρώην επικουρικά Ταμεία των ΔΕΚΟ (όπως της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ κλπ) οι περικοπές θα είναι της τάξης του 25%, ενώ οι υψηλές επικουρικές που είχαν άλλοι φορείς (όπως του Ταμείου Ναυτιλιακών Πρακτόρων, των εμποροϋπαλλήλων, του ΝΑΤ, των τραπεζών κλπ) δεν αποκλείονται περικοπές ως 40% (σ.σ. κυρίως στο επικουρικό των Ναυτιλιακών Πρακτόρων). 


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου