Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Τη Δευτέρα οι κυβερνητικές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση...



Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αύριο, στις 8 μ.μ., στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Προαύλιο της Νότιας Πτέρυγας της Βουλής των Ελλήνων.

Ο...
Αλέξης Τσίπρας, με το μήνυμά του για την 42η επέτειο της Μεταπολίτευσης χτες, απηύθυνε πρόσκληση στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, για έναν "ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο" πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση.

Βασικός στόχος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης συνολικά για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στην οποία εντάσσονται οι προτάσεις που καταθέτει στον διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι: Η ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα από δημοκρατικές τομές. Η υπέρβαση των συσσωρευμένων αντιφάσεων που οδήγησαν στην πολιτική κρίση. Η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα, ώστε να αρθούν τα στεγανά που χωρίζουν το πολιτικό σύστημα από την κοινωνία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα "ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού", καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου