Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τι βρέθηκε στο σπίτι της Ελένης Τσικνιά-νομικές διαδικασίες για τις λίρες και τα κοσμήματα

koi-tsiknia-diathiki-nosokomeio


Τι βρέθηκε στο σπίτι της ευεργέτιδας από τους τρεις έμπιστους της
Νομικές διαδικασίες για τις λίρες και  τα κοσμήματα  της Ελένης Τσικνιά, αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ. Να καλυφθεί το νομικό κενό και να αποδοθούν τα περιουσιακά στοιχεία στο νοσοκομείο το αίτημα και των δύο πλευρών.
Αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρινίου για να γίνει κατ” εξαίρεση δικαστήριο (μιας και λόγω της αποχής των δικηγόρων δεν γίνονται δίκες εδώ και αρκετό καιρό)    υπέβαλλε το Δ.Σ. του νοσοκομείου Αγρινίου και οι τρεις έμπιστοι της Ελένης Τσικινά που φυλάσσουν τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που βρέθηκαν σπίτι της. Σκοπός και των δύο πλευρών είναι να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία , ώστε αυτά να περιέλθουν στη δικαιοδοσία του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, η Ελένη Τσικνιά, στη διαθήκη της την οποία συνέταξε το 2005, έκανε σαφές ότι μεταξύ των όσων θα περιέλθουν μετά τον θάνατο της στη δικαιοδοσία του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν και όσα φύλασσε σε θυρίδα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Αγρίνιο. Ωστόσο η δωρήτρια, το 2007 , πήρε τα πράγματα από τη θυρίδα και τα μετέφερε σπίτι της, χωρίς όμως να γίνει αλλαγή στο κομμάτι εκείνο  της διαθήκης που αναφέρονταν στα αντικείμενα που υπήρχαν στη θυρίδα. Με σκοπό να λυθούν οι όποιες ανακρίβειες και να υπάρξει και νομικά επικαιροποιημένη απόφαση ότι αυτά τα αντικείμενα μεγάλης αξίας, ακόμη και αφότου μεταφέρθηκαν από τη θυρίδα, ανήκουν σε αυτά που θα κληρονομήσει το νοσοκομείο, οι τρεις έμπιστοι της Ελένης Τσικνιά προχώρησαν διά του δικηγόρου τους σε αίτηση ερμηνείας της διαθήκης ενώπιων του Ειρηνοδικείου Αγρινίου, αφού τελικά το αίτημα έγινε δεκτό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αγρίνιου.
«Η υπόθεση εκτός του κατεπείγοντος του χαρακτήρα έχει και κοινωνική προέκταση, αφού ικανοποιείται η πάγια βούληση της διαθέτιδος δια την αξιοποίηση απάσης της περιουσίας της υπέρ του νοσοκομείου Αγρινίου», αναφέρονταν στο σχετικό αίτημα του δικηγόρου των τριών, κ. Αρ. Φατούρου, προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου.
Το δικαστήριο έγινε πριν από 20 περίπου ημέρες και αναμένεται απόφαση προς την κατεύθυνση της παραχώρησης των επιπλέον περιουσιακών στοιχείων στο νοσοκομείο.
«Η ως άνω διαθήκη της αειμνήστου Ελένης Τσικινά συνετάγη την 10/10/2005 και όντως κατά το χρονικό αυτό διάστημα και συγκεκριμένα από 25/5/1987, ως έχω πληροφορηθεί, έως και 17/5/2007, είχε μισθώσει θυρίδα στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος- κατάστημα Αγρινίου και εκεί φύλασσε αυτά τα οποία ανέφερε εις την συνταχθείσα προγενεστέρως από 10/10/2005 διαθήκη της. Όμως μεταγενεστέρως της λύσεως της μισθώσεως (17/2/2007) από την αείμνηστο Ελένη Τσικνιά της θυρίδος εις την ΕΤΕ Αγρινίου και συγκεκριμένα 15/9/2008 στην οικεία της επί της οδού Παπαστράτου ομού μετά των (αναφέρονται τα ονόματα των δύο ακόμη οικείων προσώπων της Τσικνιά) διαπιστώσαμε ότι εις κυτίον το οποίο ευρίσκετο εις την ως οικία της ευρίσκοντο (αναφέρονται τα όσα βρέθηκαν στην οικία της δωρήτριας)». Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην αίτηση ερμηνείας διαθήκης από την μία εκ των τριών εμπίστων της Ελένης Τσικνιά, συγγενή της δωρήτριας. Στην αίτηση αναφέρεται ξεκάθαρα σε άλλο σημείο ότι «η διαθέτης είχε εκφράσει επανηλλειμένως της βούλησή της δια να τιμηθεί ως κληρονόμος της το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία της».
Τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να περιέλθουν στο νοσοκομείο , εφόσον υπάρξει θετική απόφαση από το δικαστήριο για την ερμηνεία της διαθήκης, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη αξία, που υπολογίζεται περίπου στο μισό εκατομμύριο ευρώ.
Συγκεκριμένα στην οικεία της από τα τρία κοντινά της πρόσωπα , βρέθηκαν:
573χρυσές λίρες Αγγλίας, ένα ρολόι χειρός χρυσό με διαμάντια, ένα βραχιόλι αλυσίδα χοντρή με κρεμαστό μπρελόκ με τα δώδεκα ζώδια και πράσινο ρουμπίνι στη μέση, ένα χρυσό βραχιόλι αλυσίδα, ένας σταυρός με διαμάντι και αλυσίδα, μία χρυσή αλυσίδα λαιμού πολύ παλιά, ένα βραχιόλι χρυσό με τετραγωνάκια, ένα ρολόι με χρυσό κούμπωμα (του πατέρα της δωρήτριας) με το μονόγραμμα Σ.Σ. , μία χρυσή ταυτότητα, ένα μενταγιόν με διαμάντια και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με διαμάντια, άπαντα χρυσά, ένα ζεύγος σκουλαρίκια χρυσά με πέτρα, μία χρυσή καρφίτσα (γραβάτας) που ανήκε στον πατέρα της δωρήτριας, μία βέρα του πατέρα της , μια βέρα της μητέρας της, μια καρφίτσα παλιά, ένα μονόπετρο δαχτυλίδι με διαμάντι από λευκόχρυσο, ένα δαχτυλίδι ροζέτα με διαμάντια χρυσό, ένα δαχτυλίδι χρυσό με μονόγραμμα, ένα δαχτυλίδι με μαργαριτάρι από λευκόχρυσο, ένα δαχτυλίδι με πέτρα από λευκόχρυσο, διάφορα φο-μπιζού , ένα ωρολόγιο, μία βέρα και δύο κολιέ. Από τους τρεις έμπιστους της Ελένης Τσικνιά, όπως αναφέρεται, υπογράφτηκε στις 15/9/2008 «πρακτικό παραδόσεως και παραλαβής πολύτιμων αντικειμένων ιδιοκτησίας Ελένης Τσικνιά».
Να σημειωθεί ότι στα περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν στο νοσοκομείο είναι και κάποια διαμερίσματα καθώς και ένα μαγαζί στην οδό Παπαστράτου. Από το Δ.Σ. του ξενοδοχείου υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση σε κάποιο από αυτά να στεγαστούν δομές που ανήκουν στο νοσοκομείο Αγρινίου (λειτουργώντας σε χώρους εκτός αυτού) και που μέχρι και σήμερα καταβάλλουν μίσθωμα σε κτήρια στο κέντρο του Αγρινίου.
Να θυμίσουμε ότι η δωρήτρια, εκτός από το νοσοκομείο Αγρινίου, κληροδότησε και τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής καθώς και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας. Συγκεκριμένα, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγρινίου, άφησε την οικοσκευή του σπιτιού που διέμενε, αποτελούμενη από έπιπλα, χαλιά, πίνακες, ρουχισμό, ηλεκτρικά είδη, υαλικά , προκειμένου να διατεθούν «σε άπορες κοπέλες οι οποίες παντρεύονται και κατάγονται από το Αγρίνιο», όπως αναφέρεται στη διαθήκη. Εκτελεστή της επιθυμίας της όρισε τον εκάστοτε Πρωτοπρεσβύτερο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής. Στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ματαράγκας, άφησε αγροτεμάχιο με ελαιόδεντρα είτε για να το εκμεταλλεύεται ο Ναός είτε για να το πουλήσει και τα χρήματα αυτά να δοθούν για ενίσχυση -προικοδότηση απόρων κοριτσιών από τη Ματαράγκα Μακρυνείας, ορίζοντας εκτελεστή της επιθυμίας της το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού.
Εφημερίδα «Γεγονός»
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%cf%84%ce%b9-%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%bd%ce%b9/#sthash.HPTXdsXm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου