Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Προς 9 ή 10 Μαΐου το Eurogroup...





Κινητικότητα σε Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ και Βερολίνο παρατηρήθηκε μετά από το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης,...
σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βάσει των οποίων ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ προσανατολίζεται σε σύγκληση Eurogroup τη Δευτέρα 9/5 ή την Τρίτη 10/5.

Δεν αποκλείεται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Eurogroup να προσκαλέσει σε συνάντηση τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν και τους επικεφαλής των τριών θεσμών, κ.κ. Ντράγκι, Γιούνκερ και Λαγκάρντ, ώστε να υπάρξει «λευκός καπνός» πριν το Eurogroup, αλλά και να υπάρξουν διαβουλεύσεις για το θέμα του χρέους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Παρίσι, ο κ. Τουσκ προχώρησε σε μαραθώνιο επικοινωνιών, με τη Γερμανία να αντιδρά αρνητικά σε ενδεχόμενη Σύνοδο. Η Γαλλία, ωστόσο, φέρεται να εξέφρασε τη στήριξή της στην πρόταση του κ. Τσίπρα αν δεν υπάρξει άμεση θετική εξέλιξη με συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετέβη αεροπορικώς στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αντικείμενο της συνάντησής τους δεν ήταν μόνο η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup αλλά και το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας, καθώς μια σειρά από κράτη-μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία) αλλά και η Επιτροπή θεωρούν ότι δεν τίθεται ζήτημα πακέτου επιπρόσθετων μέτρων και ότι πρέπει άμεσα να τεθεί επί τάπητος η συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Σε συνέχεια της επαφής του με το Γάλλο ομόλογό του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είχε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών με πολλούς ομολόγους του, ξεκινώντας σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες ένα γύρο διαπραγματεύσεων που αφορά και στο θέμα του χρέους.

Παράλληλα, οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περί αντισυνταγματικότητας της αξίωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέο προληπτικό πακέτο μέτρων, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωσε τις θέσεις του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία, το βράδυ της Μ. Τετάρτης. Επιπλέον, διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου το Eurogroup να συνεδριάσει σύντομα, καθώς και ότι θα περιλαμβάνει και τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που έτυχε παρασκηνιακής υποστήριξης από την Γαλλία παραμένει στο τραπέζι και αποτελεί δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση που το Eurogroup στις 9 ή 10 Μαΐου δεν καταλήξει, οπότε και θα συγκληθεί αυτομάτως Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης στις 14 ή 15 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου