Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Οργή Γ. Παπακωνσταντίνου: Το τέρας του λαϊκισμού το εξέθρεψε ο Σαμαράς – Ήμασταν μόνοι μας!



Στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο Game Over.

O ίδιος παραδέχτηκε ότι στην υπόθεση με το στικάκι και την λίστα Λαγκάρντ παίχτηκαν μικροκομματικά παιχνίδια σε βάρος του.
Ερωτηθείς για τα 2 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον πλησίασαν ώστε να «αδειάσει» τον Βενιζέλο συμπλήρωσε ότι δεν έγινε ποτέ μία ευθεία πρόταση, και δεν διαφώνησε ότι πρόκειται με ανηθικότητα
Για την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτή την αποκάλυψη ότι είναι ψέμματα, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η συνάντηση δεν διαψεύστηκε ποτέ από την κυβέρνηση. Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε πάντως να εννοηθεί ότι τα συγκεκριμένα στελέχη βρίσκονται ακόμη στο κόμμα.
Το βιβλίο ξεκινάει το 2009 με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ αλλά θα ήταν διαφορετικά αν είχε διαβαστεί το 2013 από το να είχε διαβαστεί σήμερα, εξαιτίας των γεγονότων, υποστήριξε για τις εξελίξεις ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως τόνισε στη συνέχεια ο ίδιος, η Ελλάδα θα έπρεπε πέρυσι να έχει πάρει το μάθημα της περί εκβιασμού της Ευρώπης, από την Κύπρο. Και σήμερα φοβάται ότι θα καταλήξουμε πάλι σε ένα αδιέξοδο και θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις στο χείλος του γκρεμού.
Όσο για τις ομοιότητες της περιόδου που ο ίδιος ήταν υπουργός με την τωρινή κατάσταση έκανε λόγο για μεγαλύτερη δυσκολία της τότε κυβέρνησης λόγω ελλείματος και γενικότερης οικονομικής κατάστασης.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ως «αχρείαστο» το 3ο Μνημόνιο και στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Αντώνη Σαμαρά.
«Το τέρας του λαϊκισμού το εξέθρεψε ο Σαμαράς» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών. Όπως υποστήριξε, ο κ. Σαμαράς, πέταξε στον γκρεμό ότι είχε χτιστεί μέσα σε 6 μήνες, αλλά η μετέπειτα κατάσταση όπως διαμορφώθηκε είναι ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για την στάση των Ευρωπαίων σημείωσε ότι οι ρόλοι και οι αποφάσεις των δανειστών αλλάζουν. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Σόιμπλε ουσιαστικά είχε πείσει την κα Μέρκελ το 2010 για το πρόγραμμα της Ελλάδας ενώ πριν λίγο καιρό φλέρταρε με το Grexit. Για το «κακό» ΔΝΤ τόνισε ότι είναι το μόνο που μιλά για ελάφρυνση του χρέους.
Αναφορικά με το αν είχε κάποιος Ευρωπαίος ηγέτης είχε μιλήσει ή φερθεί απρεπώς στον ίδιο ή τον Γιώργο Παπανδρέου, είπε ότι δεν είχαν επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο ενώ για τον Σαρκοζί είπε ότι δεν εκτιμά ότι είχε μιλήσει υποτιμητικά στον κ. Παπανδρέου.
Ερωτηθείς για το 2012, όταν δηλαδή ο υπουργός είχε δηλώσει ότι θα βγούμε στις αγορές, εκτίμησε ότι οι αγορές ήθελαν κάτι παραπάνω στην συνέχεια. «Δεν ήμουν μόνο εγώ που το έλεγα, αλλά και οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ» .
«Η Λουκά Κατσέλη είχε αρνηθεί τότε να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις τότε…» είπε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να διαφεύγει λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι τότε έκαναν λόγο για καλή πορεία της χώρας.
«Μπορείτε να εξηγήσετε τη κατακρήμνιση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου» ρώτησε ο δημοσιογράφος με τον πρώην υπουργό να απαντά, ότι «η κρίση το (σ.σ ΠΑΣΟΚ) αποδόμησε τελείως. Ήμασταν μόνοι μας. Η ΝΔ ήταν τότε ανεύθυνη. Μπόλιασε την κοινωνία με αντιμνημόνιο. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε στηρίξει» .
«Για το 180 δεν συμφωνώ. Ως ΥΠΟΙΚ δεν μπορούσα να πάω στον πρωθυπουργό και να του το πω. Η ευρύτερη συναίνεση ήταν στο μυαλό του Γιώργου Παπανδρέου» πρόσθεσε.
Ερωτώμενος στη συνέχεια για το αν μπορούσε να αποφευχθεί η χρεοκοπία αν μπορούσε η κυβέρνηση να αποφύγει το Μνημόνιο, ο ίδιος τόνισε ότι μπήκε σε Μνημόνιο με τεράστιο χρέος και έλλειμμα. Αν η προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ ΝΔ) είχε πάρει μέτρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Στην αρχή έκαναν λόγο για «μαγειρέματα » τώρα όλοι παραδέχονται ότι το έλλειμμα τότε ήταν 16%.
Αναφορικά με τις «φήμες» περί κλειστές και μυστικές συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τον Στροκ Καν για συμμετοχή του ταμείου και την εμπλοκή της Λουκά Κατσέλη αλλά και τις προειδοποιήσεις του Κώστα Σημίτη, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι ψάχνουμε συνωμοσίες και ότι κανείς πρωθυπουργός δεν θα ήθελε ποτέ να μην πάει καλά η χώρα.
«Είχε ξεκινήσει μία δουλειά για αναμόρφωση σε οικονομικό επίπεδο από τον Αλογοσκούφη για αλλά μπήκε στο συρτάρι» σημείωσε στην συνέχεια για την διακυβέρνηση Καραμανλή.
Σε ερώτηση για το συμπέρασμα του βιβλίου, δηλαδή το δύσκολο μέλλον της Ελλάδας ο ίδιος είπε ότι το βασικό πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τόσο οικονομικό. «Έχει ζήτημα εμπιστοσύνης με τους Θεσμούς» τόνισε. «Πρέπει να θελήσει ο κόσμος να πάμε μπροστά. Δεν είμαι απαισιόδοξος παρόλο που πράγματα που ήθελα να γίνουν ηττήθηκαν κατά κράτος» .
Για την προσωπική του ζωή είπε ότι πολιτικά πλέον δεν έχει καμία σκέψη, το βιβλίο δεν είναι προάγγελος. «Πρέπει να λύσω τα προβλήματα διαβίωσής μου. Σύνταξη δεν έχω, στην Ελλάδα δεν μπορώ να δουλέψω. Είναι πολύ πρόσφατο και πολύ τραυματικό για να κάνω οποιαδήποτε σκέψη για συμμετοχή στην πολιτική ξανά. Βρέθηκα στην χειρότερη δουλειά την χειρότερη στιγμή.»
Για την πολιτική αποκατάσταση είπε ότι πιστεύει ότι το βιβλίο θα την φέρει σταδιακά αν και απέφυγε να βάλει σε πολλά σημεία την κρίση του.
Τέλος, για το αν θα άλλαζε οτιδήποτε έχει πει ή έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, παραδέχτηκε ότι θα ήταν η περίφημη δήλωση που είχε πει ως υπουργός «δεν θα έπαιρνα άλλα μέτρα». «Αλλά που να ήξερα ότι το έλλειμμα θα ανέβαινε» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου