Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Καθηγητής του ΑΠΘ παραπέμπεται σε δίκη για απάτη

Καθηγητής του ΑΠΘ παραπέμπεται σε δίκη για απάτη
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται καθηγητής του ΑΠΘ, κατηγορούμενος για απάτη που αποκαλύφθηκε σε βάρος του Ιδρύματος.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος πανεπιστημιακός δάσκαλος φέρεται ότι προσκόμισε πλαστά ή νοθευμένα έγγραφα, εισπράττοντας χρήματα, τα οποία αφορούσαν σε έξοδα μετακίνησης του στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Οι εις βάρος του αποδιδόμενες πράξεις, τελέσθηκαν το διάστημα από τον Ιούλιο του 2009 έως τον ίδιο μήνα του 2013. Ο ίδιος βέβαια, επέστρεψε στην πορεία το χρηματικό ποσό που έλαβε παράνομα. Για την ίδια υπόθεση, κατηγορήθηκαν δύο συνεργάτες του, όπως επίσης η σύζυγός του κι ο πεθερός του, που με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται των κατηγοριών τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, πρόκειται για αναπληρωτή καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, που ήταν επιστημονικά υπεύθυνος διαφόρων εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών έργων, μεταξύ των οποίων και του προγράμματος Erasmus, ως προς τις «Υποτροφίες κινητικότητας διδακτικού προσωπικού για διδασκαλία LLP/Erasmus» που δικαιολογούσαν μετακινήσεις επιστημονικού προσωπικού προς άλλες χώρες, αλλά και προς το εσωτερικό.
Η δικογραφία, σχηματίστηκε με βάση πόρισμα ελέγχου της επιτροπής ερευνών του ΑΠΘ, που διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές Αρχές της Θεσσαλονίκης, με έγγραφο του τότε Πρύτανη του Ιδρύματος, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα παραστατικά των μετακινήσεών του, αλλά και της ομάδας των επιστημονικών συνεργατών του, κατά την υλοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων. «Διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολύ μεγάλου αριθμού πλαστών και νοθευμένων παραστατικών μετακινήσεων για διδασκαλία σε διάφορα Πανεπιστήμια και δη του εξωτερικού (πρόγραμμα Erasmus), συνολικού κόστους για την περίοδο 2006 - 2013, 233.317,46 ευρώ, εκ του οποίου ποσό 148.956,26 ευρώ αφορούσε πλαστές ή παραποιημένες αποδείξεις πώλησης εισιτηρίων» επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Τελικά, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης διευκρινίσθηκε ότι το ποσό που τελικά εισέπραξε ανέρχεται στο ύψος των 183.271,15 ευρώ, το οποίο και επέστρεψε σταδιακά έως τον Ιανουάριο του 2014.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε επίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου