Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Τι θα ισχύσει για τα οκτάμηνα του δήμου Αγρινίου

koi-oktaminaΕκτός από τον μισθό και οι εργασίες που θα εκτελούν οι «οκταμηνίτες» θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο
Η νέα γενιά Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας», διάρκειας 8 μηνών, ξεκινά πιλοτικά  σε 17 Δήμους – θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, αφορά 6.918 θέσεις και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της Χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των Δήμων της Χώρας.

Στους δήμους με τους περισσότερo μακροχρόνια ανέργους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των οκταμήνων είναι και ο δήμος Αγρινίου. Συγκεκριμένα για τον δήμο Αγρινίου προβλέπεται η πρόσληψη 796 ανέργων , οι μισοί εκ των οποίων θα προσληφθούν στον πρώτο κύκλο οκταμήνων και οι άλλοι μισοί στον δεύτερο.
Βασική προτεραιότητα της νέας «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι η απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Τα νέα προγράμματα είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, οκτώ (8) μηνών από πέντε (5) που είναι σήμερα και θα περιλαμβάνουν απασχόληση, συμβουλευτική, κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων.
Στα τέλη Μαρτίου υπήρξε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου Αγρινίου με τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας , ενώ λίγες ημέρες αργότερα έγινε η πρώτη συνάντηση των Διευθυντών των Υπηρεσιών του δήμου Αγρινίου και των Νομικών Προσώπων , ώστε να συζητηθεί η τελική πρόταση , η οποία τελικά υπεβλήθη στο Υπουργείο στις 6 Απριλίου.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των ατόμων που χρειάζεται ο δήμος να απασχολήσει σε κάθε ειδικότητα καθώς και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα κληθούν να εκπονήσουν. Ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε , δηλαδή, τις ειδικότητες που χρειάζεται για να υλοποιήσει διάφορες δράσεις αλλά και  συγκεκριμένο ποσό για την κάλυψη των δράσεων αυτών.
Αυτό είναι και το καινοτόμο στα φετινά οκτάμηνα. Ότι οι εργασίες που θα εκπονούν οι εργαζόμενοι, δεν θα χρηματοδοτούνται όπως πέρυσι από τον δήμο Αγρινίου, αλλά τα χρήματα θα καλύπτονται από το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ουσιαστικά τα ποσά που θα δαπανώνται για τις εργασίες, θα στέλνονται τιμολογημένα στο Υπουργείο που θα τα εξοφλεί σε ειδικό λογαριασμό το επόμενο διάστημα, κατά το ίδιο μοτίβο περίπου που ισχύει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η χρηματοδότηση για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες θα είναι 238.000 ευρώ ανά κύκλο οκταμήνου, δηλαδή 476.000 ευρώ συνολικά.
Οι θέσεις που ζητήθηκαν  για τα οκτάμηνα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, από χειρώνακτες εργαζομένους, μέχρι κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ για τις Κοινωνικές Δομές του δήμου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση του δήμου Αγρινίου για τα 398 άτομα που θα απασχοληθούν στην πρώτη φάση των οκταμήνων, περιλαμβάνει περισσότερους εργατοτεχνίτες , μεταξύ των οποίων 30 ελαιοχρωματιστές, αλλά και άλλες σχετικές ειδικότητες,  όπως καλουπατζήδες , σιδεράδες, ξυλουργούς. Ζητούνται βέβαια και κάποιοι διοικητικοί και διάφορες ειδικότητες Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα γίνουν γνωστές το αμέσως προσεχές διάστημα.
Οι δράσεις για τις οποίες ζήτησε ο δήμος να χρηματοδοτηθεί καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από βάψιμο σχολικών κτηρίων μέχρι πλακοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις αλλά και κάποιες άλλου είδους δράσεις.
Η επιλογή θα γίνει όπως και πέρυσι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ , δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο και προτεραιότητα , όπως είναι λογικό, θα δοθεί σε εκείνους που είναι για περισσότερο διάστημα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
«Στόχος μας είναι οι θέσεις εργασίας αυτές να «πιάσουν τόπο». Θέλουμε να αξιοποιηθεί κάθε εργαζόμενος εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκεςΗ  τελική μας πρόταση που υπεβλήθη την Τετάρτη, περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ειδικότητες «αιχμής» για τον δήμο Αγρινίου», δηλώνει στο «Γεγονός», ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτρης Τζιώλης.
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%cf%84%ce%b9-%ce%b8%ce%b1-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ac%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%85/#sthash.mrQOTY7a.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου