Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αγρίνιο: Εντυπωσίασαν και φέτος τα χαλκούνια - ΒΙΝΤΕΟ

Αγρίνιο: Εντυπωσίασαν και φέτος τα χαλκούνια - ΒΙΝΤΕΟ

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο των χαλκουνιών στο Αγρίνιο μετά την σύναξη των επιταφίων στην πλατεία Δημοκρατίας.
Το ξεχωριστό αυτό έθιμο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, και όπως κάθε χρόνο εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό αυτό θέαμα.
Η νύχτα έγινε κυριολεκτικά μέρα με τους χαλκουνάδες να κλέβουν την παράσταση ανάβοντας  πέντε ή και περισσότερα χαλκούνια ταυτόχρονα.
Η ιστορία του εθίμου χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους. Συνέχισαν όμως να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας στα πλαίσια ενός εθίμου και δημιουργώντας τις «ομάδες» του χαλκουνοπόλεμου.
Τα χαλκούνια είναι αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές που αποτελούνται από ένα μεγάλο κύλινδρο γεμάτο με ένα μείγμα μπαρουτιού και ένα φυτίλι στο άκρο. Αναζητείται ο καλός «χαρτός», το κατάλληλο μίγμα μπαρουτιού που δοκιμάζεται, για να είναι ασφαλές.
Ένα έθιμο που θυμίζει με τον τρόπο του, τους «μπουρλοτιέρηδες» του 1821 και που συντηρεί με την δική του ομορφιά την παράδοση της συμμετοχής στον Αγώνα της Απελευθέρωσης της περιοχής του Αγρινίου.
Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: cityvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου