Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Φεύγουν οι δανειστές, χωρίς συμφωνία...

Φεύγουν χωρίς συμφωνία οι δανειστές
 

Σε «κενό αέρος» έχουν πέσει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, οι οποίοι αποχωρούν –σύμφωνα με πληροφορίες- σήμερα από την Αθήνα.

«Θα επιστρέψουμε...
πολύ γρήγορα» έλεγαν χθες στελέχη των θεσμών, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη ή την Πέμπτη μετά το Πάσχα, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη νομική μορφή που θα λάβουν τα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Άμστερνταμ πως θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σήμερα αναμένεται και ανακοίνωση των θεσμών για την διακοπή των διαπραγματεύσεων.


Μετά το διπλό ναυάγιο των σχεδίων Τσακαλώτου και Τσίπρα για σύγκληση Eurogroup ή Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, υπήρξε χθες μια τελευταία συνάντηση του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, κυρίου Γιώργου Χουλιαράκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που έδωσε το στίγμα ότι οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται.

Οι δανειστές άκουσαν με λεπτομέρειες την ελληνική πρόταση για το μηχανισμό λήψης διορθωτικών μέτρων, όποτε διαπιστώνεται ότι πέφτει έξω ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές διαφωνούν να λαμβάνονται μέτρα όποτε η Eurostat διαπιστώνει αποκλίσεις, γιατί οι ανακοινώσεις της γίνονται «κατόπιν εορτής», τέσσερις μήνες μετά το κλείσιμο του προϋπολογισμού.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες οι δανειστές άκουσαν χωρίς να τις δεχθούν ή να τις απορρίψουν. Δεν υπήρξε όμως συζήτηση επί της ουσίας, αν δηλαδή η κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την φύση των πρόσθετων μέτρων.

Η ελληνική πλευρά επιμένει κυρίως για επιβολή εκτάκτων φόρων, ενώ οι δανειστές θέλουν αυτόματες περικοπές δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά, οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο και η χώρα να κατευθύνεται σε παγόβουνο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, πετώντας το μπαλάκι στο Eurogroup: «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών... Χρειάζεται συγκεκριμένη ημερομηνία για νέα συνάντηση του Eurogroup και μιλώ για ημέρες, όχι για εβδομάδες».

Την πιθανότητα Συνόδου Κορυφής απέκλεισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η εκπρόσωπός του ζήτησε «περισσότερες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το ελληνικό πρόγραμμα, προτού συναντηθούν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης». Ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ άφησε μετέωρο χθες αν θα διεξαχθεί ή όχι Eurogroup για την Ελλάδα την Τρίτη ή Πέμπτη μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου φέρεται να είπε ότι δεν έχει πειστεί πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για νομικούς λόγους. Η στάση αυτή του Ταμείου εξόργισε πάντως τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος -σε ρόλο «διαιτητή»- χαρακτήρισε αντισυνταγματική και παράλογη την απαίτηση του ΔΝΤ.

Αντιθέτως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε χθες υπέρμαχος των προληπτικών μέτρων, αφού ξεκαθάρισε πως εκταμίευση δόσης χωρίς μέτρα δεν γίνεται και επιχείρησε να δικαιολογήσει τις διαφορές στις προβλέψεις ΔΝΤ-Ευρωπαίων, λέγοντας ότι «οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητα ακόμη και για φέτος».


Η ελληνική πρόταση πάντως προβλέπει ότι μία φορά τον χρόνο (άνοιξη του 2017 και του 2018) θα υπάρχει «πόρισμα» για τις τυχόν αποκλίσεις από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, λίγο μετά την ανακοίνωση (22 Απριλίου) των τελικών εκτιμήσεων της Eurostat για τον περασμένο έτος.

Ωστόσο οι ζώνες από τις οποίες θα εξοικονομούνται κονδύλια που θα μειώνουν τα ελλείμματα των φορέων θα προσδιοριστούν σε επόμενες συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς. Σε κάθε περίπτωση από το μόνιμο «ψαλίδι» θα εξαιρούνται οι κοινωνικές δαπάνες, οι πόροι δηλαδή για Υγεία και Παιδεία.

Ο αυτόματος «κόφτης» στις δαπάνες είναι το μέγιστο το οποίο μπορεί να κάνει το Μαξίμου, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, για να μπορέσει να ξεκολλήσει η διαπραγμάτευση, η οποία έχει «σκαλώσει» στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα 3,6 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να κλείσουν ούτε τα «κενά» από τα τακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, από τα οποία λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από περικοπές που πρέπει να γίνουν στις συντάξεις, για τις οποίες πιέζουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί. «Αγκάθι» παραμένει το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και οι επιπλέον περικοπές σε επικουρικές συντάξεις.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου