Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Σίγησε ο Κύδων… το μεγάλο κανάλι της Κρήτης



το μεγάλο κανάλι της Κρήτης...

Ένας μεγάλος τηλεοπτικός κύκλος έκλεισε σήμερα, αφού η αγαπημένη και γνωστή σε όλους μας Τηλεόραση ΚΥΔΩΝ κατέβασε τους διακόπτες μετά από 23 χρόνια λειτουργίας.

Ξεκίνησε να εκπέμπει το...
1993 και ήταν από τους πρώτους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα που συμπεριλάμβανε ενημέρωση και ψυχαγωγία. Όλα αυτά τα χρόνια πρόσφερε στον πολιτισμό, την οικονομία και γενικότερα στην ανάπτυξη του νησιού, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο και τους ανθρώπους.

Το μεράκι των ανθρώπων και οι ατελείωτες ώρες δουλειάς έβγαζαν πολλές φορές στην οθόνη αποτέλεσμα που θα ζήλευαν και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ πάντα το πρόγραμμά του είχε σαν αιχμή του δόρατος την ενημέρωση.

Όπως σχεδόν όλες οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ, αντιμετώπιζε για πολλά χρόνια οικονομικά προβλήματα, τα οποία όμως, ποτέ δεν είχαν σταθεί εμπόδιο για τη λειτουργία της, αφού πάνω από όλα, υπήρχε ένα πολύ καλό έμψυχο δυναμικό που σε κάθε δυσκολία βρισκόταν πάντα μπροστά και έδινε λύσεις.

Μάλιστα, υπήρξε μία περίοδος από το 2004 έως και τα τέλη του 2010, που κατάφερε όχι μόνο να μαζέψει τα οικονομικά της, αλλά έβαλε γερές βάσεις και μπήκε στην ψηφιακή εποχή, αναβαθμίζοντας τον εξοπλισμό της και ταυτόχρονα και το τηλεοπτικό προϊόν που προσέφερε στο κοινό.

Στην μακρόχρονη ιστορία της η Τηλεόραση ΚΥΔΩΝ είχε αρκετές εσωτερικές αναταράξεις, αφού πάντα σε τέτοιου είδους πολυμετοχικές επιχειρήσεις που ασκούν την τέταρτη εξουσία, δεν λείπουν οι εσωτερικές αναδιατάξεις δυνάμεων ανάμεσα στους ιδιοκτήτες.

Στην πιο πρόσφατη αλλαγή σκυτάλης στη Διοίκηση το 2010, ο Μανώλης Μαθιουλάκης, σημερινός Πρόεδρος της ομάδας του Πλατανιά, πήρε τα ηνία της διαχείρισης του καναλιού από τον τότε Πρόεδρο, Γιώργο Κουκουράκη.

Τι έγινε την τελευταία πενταετία; Έγιναν λάθη; Τι έφταιξε και έφτασε το κανάλι σε αυτό το σημείο;

Την τελευταία πενταετία φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Οι Διευθυντές στο κανάλι πηγαινοέρχονταν.

Μέσα σε 5 χρόνια, υπήρξαν τέσσερις αλλαγές προσώπων που τοποθετούνταν ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία του με τελευταίο αυτόν που κατέβασε και τον διακόπτη, τον Μανώλη Κονσολάκη.

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που είχε ακουστεί στα δημοσιογραφικά γραφεία ότι θα κλείσει το ΚΥΔΩΝ λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά πάντα ήταν ένα κακό κουτσομπολιό, αφού ήταν γνωστό ότι οι μέτοχοι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης είχαν βάλει αρκετά χρήματα για να μείνει ανοιχτό το κανάλι.

Μάλιστα τα τελευταια χρόνια ακουγόταν ότι ο Μανώλης Μαθιουλάκης, Εργολάβος δημοσίων έργων στο επάγγελμα και ο άνθρωπος που έκανε κουμάντο στο σταθμό, είχε βάλει δύο εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει την εταιρεία.

Παρόλο που τα χρήματα αυτά, μαζί με τα έσοδα που είχε το κανάλι, θα ήταν ικανά να κρατήσουν τον σταθμό, τελικά τα πράγματα ήρθαν στραβά.

Τι έγινε; Ποιοι λόγοι οδήγησαν στο κλείσιμο; Υπάρχουν ευθύνες μεμονωμένων προσώπων;

Κανείς δεν θα απαντήσει δημόσια ποτέ σε αυτά τα ερωτήματα αν και αρκετοί ψυθιρίζουν ποιος και τι φταίει.

Η πορεία προς το κλείσιμο και οι μνηστήρες για την αγορά του

Η πρώτη απόφαση για το κλείσιμο ελήφθη σε ένα διοικητικό συμβούλιο που έγινε περί τα μέσα Μαρτίου και η οριστική απόφαση ελήφθη στην τελευταία Γενική Συνέλευση που έγινε στις 30 Μαρτίου.

Με την ανακοίνωση της είδησης στους εργαζόμενους προκλήθηκε αναστάτωση και ενώ δεν προσδιορίστηκε η ακριβής ημερομηνία που θα κατέβει ο διακόπτης, η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας ξεκίνησε αμέσως, αφού κατατέθηκαν σχεδόν αμέσως οι σχετικές αποφάσεις του ΔΣ στο Πρωτοδικείο Χανίων.

Στη συνέχεια και λίγες ημέρες μετά απολύθηκαν οι πρώτοι τέσσερις εργαζόμενοι, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες ειπώθηκε οτι βρέθηκε ενδιαφερόμενος να αγοράσει το κανάλι.

Βέβαια, κατά καιρούς υπήρχε φημολογία για διάφορους που υποτίθεται ότι ήθελαν να το αγοράσουν και μάλιστα είχαν ακουστεί σε πηγαδάκια ακόμα και βαριά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας, όπως ο Βαγγελης Μαρινάκης και η οικογένεια Μπόμπολα, αλλά ποτέ μάλλον δεν υπηρξε πραγματικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, λίγο πριν το τέλος του καναλιού, είχε διαρρεύσει πληροφορία που έκανε λόγο για ενδιαφερόμενο αγοραστή, την οποία διασταυρώσαμε και οι ίδιοι.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που ακούστηκε οτι ενδιαφέρθηκε για το σταθμό, δραστηριοποιείται στον κλάδο του χονδρεμπορίου, θεωρείται αρκετά σοβαρός και δυνατός στη δυτική Κρήτη και η είδηση αυτή δημιούργησε ελπίδες οτι κάτι μπορεί να γίνει.

Αλλά τελικα οι επαφές ναυάγησαν και την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι επόμενες απολύσεις με τις τελευταίες να αναμένονται να γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, αν όχι αύριο Μεγάλη Δευτέρα.

Έτσι μετά από 23 χρόνια δουλειάς έσβησε ο διακόπτης μίας αρκετά επιτυχημένης τηλεοπτικής πορείας και έριξε στο σκοτάδι τη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν εργαστεί εκεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το κυριότερο έστειλε στην ανεργία πάνω από 25 άτομα που αποτελούσαν την ψυχή του τηλεοπτικού σταθμού...

flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου