Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Αγρίνιο: Στο εδώλιο δυο αστυνομικοί για τον τραυματισμό ανηλίκου

        
epi-dikastirio-aithousaΣοβαρές καταγγελίες από την πολιτική αγωγή που ζητά κακουργηματικές διώξεις
«Καμιά ανάμειξη των αστυνομικών στο ατύχημα» λέει η υπεράσπιση τους.
 Μια υπόθεση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πήρε πριν λίγες μέρες το δρόμο για την αίθουσα του μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Αγρινίου με κατηγορουμένους δυο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σχετικά με ένα σοβαρό ατύχημα που έγινε το 2010 με θύμα ένα ανήλικο παιδί στην Λεπενού του δήμου Αγρινίου.
Μια υπόθεση για την οποία υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις από τις δυο πλευρές σχετικά με τις συνθήκες αλλά και την σοβαρότητα του τραυματισμού του 14χρονου τότε παιδιού και η εκδίκαση της οποίας τελικά αναβλήθηκε για τις 2 Μαΐου του 2014.
Όλα έγιναν όταν οι αστυνομικοί ενώ επέστρεφαν από υπηρεσία στη Λεπενού επιχείρησαν να ελέγξουν δίκυκλο χωρίς πινακίδες το όποιο οδηγούσε ο 14χρονος. Ο νεαρός δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ για έλεγχο με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη σε στενούς δρόμους του χωριού και σε αγροτικούς δρόμους.
Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης της οικογένειας του παιδιού ποινικολόγο κ. Παντελή Βαμβακά, οι αστυνομικοί παρενοχλούσαν τον νεαρό , κλείνοντας του τον δρόμο με αποτέλεσμα και ενώ ο μικρός με το μηχανάκι μπήκε στο γήπεδο του χωριού απ’όπου εξήλθε στη συνέχεια, να προσκρούσει σε ένα ύψωμα με μεγάλη ταχύτητα. Μετά από αυτό,  εκσφενδονίστηκε στον αέρα  και προσγειώθηκε μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα στο κεφάλι. Η καταγγελία στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο σοβαρή σε βάρος των αστυνομικών αφού υποστηρίζεται πως οι αστυνομικοί είδαν το ατύχημα, αλλά έκαναν αναστροφή στο δρόμο που βρίσκονταν και έφυγαν με τις υπηρεσιακές τους  μοτοσικλέτες αφήνοντας το παιδί αβοήθητο.
Ζητούν κακουργηματικές διώξεις
Σύμφωνα με τον συνήγορο του παιδιού δυο βοσκοί που βρίσκονταν κοντά είδαν όλο το σκηνικό και έτρεξαν κοντά στον τραυματία ενώ ειδοποίησαν και το ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Ο 14χρονος νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου για 20 μέρες με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση . Κάπου εδώ όμως αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα που κατά την πολιτική αγωγή χρίζουν ιδιαίτερης διερεύνησης.
Χαρακτηριστικά καταγγέλλεται  πως υπάρχουν τέτοια στοιχεία και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που επιβεβαιώνουν την παρουσία των αστυνομικών και που δεν δικαιολογούν την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές με την κατηγορία της απλής σωματικής βλάβη της στιγμή που προκύπτουν στοιχεία για τον βαρύ τραυματισμό του παιδιού και την εγκατάλειψη του από αστυνομικούς που ήταν παρόντες και  προκάλεσαν κιόλας το ατύχημα με την στάση τους, γεγονός που επισείει κακουργηματικές κατηγορίες. «Η υπόθεση είναι σοβαρή και πρέπει να εκδικαστεί στο Τριμελές. Πρόκειται για διατάραξη  συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, βαριά σωματική βλάβη και παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής από άτομα μάλιστα επιφορτισμένα εκ της θέσης τους με αυτό. Θέλω να διευκρινίσω πως η οικογένεια του παιδιού δεν ζητά αποζημιώσεις για ότι συνέβη αλλά δικαίωση  και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι του ατυχήματος που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή στο παιδί τους.» τονίζει ο κ. Βαμβακάς.
Η κατάσταση του τραυματία
Πολλά ερωτηματικά όμως προκύπτουν και από την αντιμετώπιση του τραυματισμού του νεαρού, την εισαγωγή του στο νοσκομείο  και γενικότερα την κατάσταση του. Σύμφωνα με την πολιτική αγωγή, ο φάκελος του παιδιού έχει χαθεί και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία. Γι’αυτό ζητάται να κληθεί ένας ουσιαστικός μάρτυρας  ο νευροχειρούργος Κ. Μπακόπουλος που αντιμετώπισε το περιστατικό.
Ο γνωστός νευροχειρούργος ρωτήθηκε για την περίπτωση από το «Γεγονός» και διέψευσε πως υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του τραυματία και την αντιμετώπιση του τραύματος του. Ο κ. Μπακόπουλος τόνισε πως ο ανήλικος έφερε «μέτριας βαρύτητας»  κρανιοεγκεφαλική κάκωση, χειρουργήθηκε και δεν χρειάστηκε η νοσηλεία του στην ΜΕΘ. «Σοβαρότερο τραύμα υπήρχε στο κρανίο και όχι τόσο στον εγκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση δεν έχω κληθεί ως μάρτυρας για την υπόθεση και εάν αυτό συμβεί ασφαλώς θα παραστώ και θα απαντήσω» δηλώνει χαρακτηριστικά.
Τι προέκυψε από την ΕΔΕ
Η Α/Δ Ακαρνανίας μετά το ατύχημα διενήργησε Ε.Δ.Ε. για την διερεύνηση τυχόν ευθυνών από την οποία δεν προέκυψε κάτι μεμπτό σε βάρος των δυο αστυνομικών. Σύμφωνα με αυτήν οι αστυνομικοί ακολούθησαν τον νεαρό που δεν σταμάτησε στο σήμα τους, δεν τον παρενόχλησαν και στη συνέχεια και ενώ ο 14χρονος είχε διαφύγει κοντά στο γήπεδο οι αστυνομικοί σταμάτησαν να τον ακολουθούν και έφυγαν χωρίς να αντιληφθούν πως έγινε το ατύχημα.
Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών ο δικηγόρος κ. Φατούρος δήλωσε στο «Γ» πως υπάρχει ταύτιση ουσιαστικά με τα όσα περιγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ. αναλυτικά είπε:
«Οι δύο αστυνομικοί είπαν στο παιδί να σταματήσει και εκείνο φοβήθηκε, όπως φαίνεται, ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και έφυγε μέσα σε χωράφια.  Έπεσε μόνος του, χωρίς να τον καταδιώκουν οι δύο άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Υπάρχουν και αυτόπτες μάρτυρες που είδαν πως οι δύο μοτοσικλετιστές της ΔΙ.ΑΣ σταμάτησαν την καταδίωξη. Άλλωστε με τις μοτοσυκλέτες δεν μπορούσαν να μπουν στο χωράφι που μπήκε και το παιδί με το μηχανάκι. Επειδή ο δρόμος στο σημείο είναι ανώμαλος και έχει ανύψωση σε ένα σημείο, οι αστυνομικοί έχασαν οπτική επαφή με το μηχανάκι και δεν το είδαν όταν έπεσε. Η δίκη είχε ξεκινήσει στο παρελθόν και διακόπηκε λόγω του ότι υπήρχαν κενά στην υπόθεση (άλλα έλεγε ο ανήλικος, άλλα η μητέρα του και ο πατέρας του) και επρόκειτο να συνεχιστεί την προηγούμενη Παρασκευή, όπου πήρε την αναβολή.»
Π.Η.Τ. – εφημερίδα «Γεγονός»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου