Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Σαχινίδης: Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις Ευρωεκλογές, θα πάψει να υπάρχει

 
Παραθέτω τη σημερινή σημαντική ομιλία του Φίλιππου Σαχινίδη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ:

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

1) Η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 είναι σημείο καμπής στην μακρόχρονη πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Σηματοδοτεί μια στρατηγική ήττα για το κινηματικό ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά αλλά και την ελληνική σοσιαλδημοκρατία, αφού το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον κυρίαρχο εκφραστή τους στην Ελλάδα.



Το ΠΑΣΟΚ την τελευταία τετραετία βρέθηκε αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του: να προτάξει το εθνικό συμφέρον και να υιοθετήσει δύσκολες πολιτικές προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Η ανάληψη της ευθύνης αυτής σε μεγάλο βαθμό κόστισε το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής του δύναμης, υπό το βάρος του άκρατου λαϊκισμού και της ανεύθυνης εθνικής ελαφρότητας των άλλων πολιτικών δυνάμεων μεταξύ των οποίων και η ΝΔ, που υπερέβησαν τις πολιτικές τους διαφορές στην Πλατεία Συντάγματος προκειμένου να πείσουν από κοινού τους πολίτες πως η τόσο σκληρή κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι αποτέλεσμα λαθών των προηγούμενων ετών και δεκαετιών, αλλά κατά την αφήγηση τους «συνωμοσία» και «εθνική προδοσία» που ενορχήστρωσε το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του, από αυτοκαταστροφική διάθεση ίσως.

Στις εκλογές του 2012 λοιπόν, και για τους λόγους που είπα, το ΠΑΣΟK έπεσε.
Και εμείς Σύντροφοι και συντρόφισσες, πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, αν το ΠΑΣΟΚ πέθανε, όπως πολλοί εύχονται ή κάποιοι άλλοι άδολα εκτιμούν υποτιμώντας όμως τη σημασία της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ή αν το ΠΑΣΟΚ έπεσε για να ξανασηκωθεί.
Πάνω σ αυτό πρέπει να συζητήσουμε όπως επίσης τι ΠΑΣΟΚ θέλει η χώρα και οι πολίτες στις νέες συνθήκες.

Και υποστηρίζω ότι ακόμη και σε αυτήν την αρνητική συγκυρία το ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανό με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Και δική μας ιστορική ευθύνη είναι να εργαστούμε ώστε να αναδειχτεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ριζοσπαστικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού με ισχυρή παρουσία στην υπό διαμόρφωση νέα πολιτική αρχιτεκτονική. Ένα κανονικό κόμμα σε ένα κανονικό κράτος.

Ένα κόμμα που θα εκφράζει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που θα εργαστούν για τον μετασχηματισμό της οικονομίας μας σε οικονομία ανταγωνιστική, τους νέους ανθρώπους που αποτελούν εξ ορισμού την ελπίδα της χώρας προκειμένου να βγει από την κρίση, τους επιστήμονες τους δημιουργικούς παραγωγούς τους εργαζόμενους αλλά και όλους όσους βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και χρειάζονται την αλληλεγγύη μας.

2) Η επομένη των εκλογών, αποδείχτηκε ξανά δύσκολη αφού το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να πάρει μια μεγάλη απόφαση να δώσει την στήριξη του για να συγκροτηθεί τρικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλάξει τη Χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης αποτέλεσμα της εμμονής των άλλων πολιτικών δυνάμεων που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Μαΐου να συγκροτηθεί άμεσα μια Εθνική Κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ.

Η απόφαση αυτή ήταν σωστή και επιβεβλημένη για εθνικούς λόγους αλλά και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν προχωρούσαμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση η καταστροφή της χώρας με την έξοδο της από την Ευρωζώνη, θα ήταν δεδομένη.

3) Ενώ λοιπόν κάναμε τις σωστές επιλογές αυτές είναι πολύ δύσκολο να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά και να παράξουν το επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο πρόβλημα των συμμαχικών κυβερνήσεων, όπως προκύπτει από την εμπειρία άλλων χωρών, είναι ότι τα οφέλη η το κόστος από τη συμμετοχή σε αυτές δεν κατανέμονται ομοιόμορφα μεταξύ των εταίρων.

Αυτή ήταν η απάντηση που μας έδωσε ο Στάινμπρουκ, Υπουργός Οικονομικών στη κυβέρνηση Συνασπισμού στη Γερμανία την περίοδο 2005-2009, που είχε ως αποτέλεσμα την συντριπτική ήττα του SPD στις εκλογές του 2009 όπου πήρε 23% .Το πιο χαμηλό ποσοστό που πήρε ποτέ στην ιστορία του.

Δεν είναι λοιπόν σύμπτωση η στάση που τήρησε το SPD την επομένη των πρόσφατων εκλογών, όπου όρισε πολυπληθή ομάδα στελεχών να διαπραγματευτούν με αντίστοιχη ομάδα του CDU και επιπρόσθετα αποφάσισε να θέσει σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος, την επικύρωση της προγραμματικής συμφωνίας που ξεπερνά τις 500 σελίδες.

Θεωρώ ότι η εμπειρία των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας έχει κάτι να μας διδάξει για το ζήτημα της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ μετά την κρίση του Μαΐου λαμβάνοντας υπόψη τους εθνικούς περιορισμούς και τις εθνικές ανάγκες αλλά και το γεγονός ότι από εδώ και στο εξής οι περισσότερες κυβερνήσεις θα είναι συνεργασίας.

Διότι η ΝΔ είναι μια πολιτική δύναμη με την οποία το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν για περισσότερο από τρεις δεκαετίες σε σύγκρουση όχι αναίτια, και η οποία κράτησε μια συγκρουσιακή στάση όλη την περίοδο της δύσκολης διετίας 2010-2012.

Σήμερα, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους ψηφοφόρους μας πως εμείς επηρεάζουμε με τις προτάσεις μας την τελική διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Κάνουμε πολύ δουλειά στη βουλή που δεν φαίνεται και δεν κεφαλαιοποιείται πολιτικά.

Επομένως το ζήτημα δεν είναι η συμμετοχή σε κυβέρνηση με τη ΝΔ αλλά πως θα κεφαλοποιηθεί πολιτικά αυτή η συμμετοχή σε μια περίοδο που χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

4) Είμαστε πέντε μήνες πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου οι οποίες αποτελούν και την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις εθνικές εκλογές.

Ιστορικά οι ευρωεκλογές οδηγούν τους πολίτες σε πιο χαλαρή συμπεριφορά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές.
Πολύ περισσότερο τώρα που πολλοί πολίτες θεωρούν, ότι πολλά από τα προβλήματα της χώρας οφείλονται στα προγράμματα οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η Χώρα και ότι αυτά τα προγράμματα, ήταν το αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής στάσης των Ευρωπαίων εταίρων.
Επομένως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση ως προς τη στρατηγική του.
Διότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ.
Επιδίωξή του να το εξαφανίσει από την Βουλή.
Είναι ένα απωθημένο της κομμουνιστογενούς αριστεράς από το 1974.
Αλλά και η ΝΔ θεωρεί τους ψηφοφόρους μας ως δυνητική δεξαμενή μετριοπαθών ψηφοφόρων.
Εξίσου σημαντική για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι και η αναμέτρηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Στις τελευταίες εκλογές το ΠΑΣΟΚ έδωσε την μάχη σε συνθήκες ευνοϊκές γιατί είχε δικά του στελέχη στους Δήμους και στις περιφέρειες.
Είναι λοιπόν σημαντικό όχι μόνο να διεκδικήσει με τα στελέχη αυτά δήμους και περιφέρειες αλλά να κάνει εμφανή την παρουσία του και σε περιφέρειες όπου δεν έχουμε δικά μας στελέχη εκλεγμένα ως περιφερειάρχες.

Είναι ορθή στρατηγική να μην συρθούμε σε στρατηγική συνεργασιών από τον πρώτο γύρο με την ΝΔ διότι αυτό θα στείλει τους ψηφοφόρους μας το εσφαλμένο μήνυμα ότι η συνεργασία μας με τη ΝΔ είναι στρατηγική κάτι που δεν ισχύει και δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων μας.

Επομένως το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί τον Μάιο για άλλη μια φορά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Σε αυτές λοιπόν τις συνθήκες το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δώσει την μάχη της ανασύνταξης με μήνυμα καθαρό καλώντας όλους τους πολίτες που ανήκουν στη Δημοκρατική Παράταξη να το στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια ανασύνταξης του.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει άμεση παρουσία στις εκλογές αυτές με το όνομα του, το παρελθόν του το παρόν του και το μέλλον του, γιατί αυτό θα δράσει θετικά στην επόμενη μάχη των εθνικών εκλογών.
Το μήνυμα μας πρέπει να είναι καθαρό.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την χώρα και τους πολίτες της.
Δεν ντρεπόμαστε που είμαστε ΠΑΣΟΚ.
Δεν κρυβόμαστε.
Είμαστε εδώ απέναντι στον ανεύθυνο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό.
Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή της χώρας -παρά τα σοβαρά λάθη και τις αδυναμίες του στην πολύχρονη ιστορία του, είναι συνδεδεμένη με μεγάλες πολιτικές οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις- είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση.

5) Έχει τεθεί από την επομένη των εκλογών το ζήτημα της συνεργασίας με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του προοδευτικού φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Είναι αυτονόητο ότι η ανασύνταξη της Δημοκρατικής Παράταξης προϋποθέτει τη συνεργασία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς προκειμένου να ανασυνταχθεί ο χώρος αλλά ως δύναμη ηγεμονική και όχι ως στρατηγικό παρακολούθημα της ΝΔ η του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε μας απόφαση που αφορά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Όσοι μας κουνούν το δάχτυλο η μας κάνουν υποδείξεις ας θυμούνται ότι εμείς από το 2009 στηρίζουμε αταλάντευτα την προσπάθεια της χωράς να βγει από την κρίση.

6) Αν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί χαμένο την επομένη των ευρωεκλογών η δυνατότητα του να ανασυγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη θα είναι πολύ δύσκολη.

Το λέω αυτό για όσους προσδοκούν αλλά και για όσους δικαιολογημένα αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει στις εκλογές δεν θα υπάρχει ρόλος για κανένα από τα στελέχη του την επόμενη ημέρα γιατί δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι να έχουμε στη επόμενη δεκαετία μια ηγεμονία της κεντροδεξιάς σε συνεργασία με την ακροδεξιά στις όποιες εκδοχές της.

7) Ένα από τα βασικά στρατηγικά μας μειονεκτήματα είναι ότι δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στους πολίτες. Πρώτα γιατί, όντας αυτοί που του ανακοινώσαμε την οικονομική κατάρρευση της Χώρας, πήραμε την ευθύνη και να εφαρμόσουμε σκληρές πολιτικές.

Και δεν μπορούμε για αυτό, ούτε να του χαϊδεύουμε τα αυτιά λέγοντας ότι όλα είναι καλά, ούτε ότι η προσπάθεια εξόδου θα είναι ανώδυνη. Δεύτερον γιατί, η κρίση και η υπεύθυνη διαχείριση μας άλλαξε ως κόμμα και ως πολιτικούς. Δεν μπορούμε πια, αφού ματώσαμε κάνοντας το εθνικό μας χρέος, να λέμε ανακρίβειες.Να ξεγελάμε και να τάζουμε. Δεν μπορούμε να "λαϊκίσουμε" όπως κάναμε κάποιες φορές στο παρελθόν.

Η σχέση μας με τα λαϊκά στρώματα, αναγκαστικά πλέον θα γίνεται με όρους απόλυτης ειλικρίνειας.
Πρέπει παρά το μειονέκτημα μας αυτό, να εξηγήσουμε και να πείσουμε τη κοινωνία για αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα είναι εύκολη η προσπάθεια μας. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να επικροτεί κάθε συντεχνιακό αίτημα. Με λαϊκισμό, ψεύδη, συκοφαντίες και μεσσιανικές εξαγγελίες.

Πρέπει να αναδείξουμε τους κινδύνους για την χώρα από τα λαϊκίστικα κούφια ταξίματα του Σύριζα
Κυρίως πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να έχουμε Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο που οδηγεί σε ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αποκαταστήσει εισοδήματα θα διασφαλίσει φορολογικά έσοδα για να χτίσουμε μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική, και ότι μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας αυτό το σχέδιο.

Κλείνω λέγοντας ότι η ανάγκη για συζήτηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εσωστρέφεια. Αν το πετύχουμε αυτό τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να ξεπεράσουμε χρόνιες παθογένειες προϋπόθεση για ένα κανονικό κόμμα σε ένα κανονικό κράτος


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου