Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα από το Eurogroup: Ψηφίστε τα προληπτικά μέτρα και μετά η συζήτηση για το χρέος

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα από το Eurogroup: Ψηφίστε τα προληπτικά μέτρα και μετά η συζήτηση για το χρέος
Σε συμφωνία για τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων ήρθαν Ελλάδα και δανειστές, όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Άμστερνταμ.

«Χρειάζεται πακέτο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι «γίνεται πρόοδος και ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία».
Συνέδεσε τη συμφωνία για τα έκτακτα προληπτικά μέτρα με τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και την αφετηρία μίας συζήτησης για τις απαιτούμενες ενέργειες που θα αφορούν στην βιωσιμότητα του χρέους, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να επισημαίνει, ότι δεν χρειάζεται να γίνει «κούρεμα». Για το συγκεκριμένο θέμα (του κουρέματος), ο ίδιος ο Ντάισελμπλουμ επισήμανε ότι «δεν υπάρχει στήριξη για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και θα εξεταστούν οι δυνατότητες αναδόμησής του».
Ακόμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσδιόρισε το ύψος των προληπτικών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή ποσό που αγγίζει τα 3,6 δισ. ευρώ.
Σε ανάλογη ερώτηση, απάντησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του 2015 που εξέδωσε η Eurostat, τα οποία χαρακτήρισε καλύτερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο κράτησε κάποιες επιφυλάξεις: «Αν τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιωθούν, τότε ενδεχομένως να επηρεαστεί ο σχεδιασμός μας», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας το παράδειγμα του 2013, όπου τότε η Eurostat είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της.
Ντάισελμπλουμ: Αν τα νούμερα είναι θετικά μειώνονται οι πιθανότητες για τα προληπτικά μέτρα
«Αυτή η συζήτηση δεν επηρεάζει την επιθυμία μας στο να παρθούν προληπτικά μέτρα. Επηρεάζει μόνο το ερώτημα για το αν θα χρειαστούμε τα προληπτικά μέτρα», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat.
«Έτσι, αν τα νούμερα είναι θετικά, ακόμα και πιο αισιόδοξα από ότι κι εμείς περιμέναμε, τότε οι πιθανότητες να χρησιμοποιήσουμε αυτό το πακέτο προληπτικών μέτρων, γίνεται πολύ μικρότερες», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Λαγκάρντ: Δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους
Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε η Κριστίνα Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
Αυτό που χρειάζεται, σημείωσε, είναι η αναδόμηση του χρέους με διάφορους μηχανισμούς.
Συμφωνούμε όλοι ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σχετίζεται με την εφαρμογή του προγράμματος, τόνισε η κ. Λαγκάρντ και υπογράμμισε ότι στόχος του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι να μπορεί να βγει στις αγορές και αυτός ο στόχος θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις.
Όταν υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να στοχεύουμε στην έξοδο της Ελλάδας στις αγοράς, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.
Ρέγκλινγκ: Εξετάζονται λύσεις για το ελληνικό χρέος
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκκατα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup ανέφερε ότι:
«Έχουν περάσει 4 μήνες από την τελευταία εκταμίευση για την Ελλάδα. Για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης εκτάκτων/προληπτικών μέτρων. Ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα 2 ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα».
Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε επίσης πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα.
Μοσκοβισί: Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί
"Είμαστε κοντά σε μια ισορροπημένη και θετική συμφωνία, κάτι που εξαρχής αποτελεί στόχο μας" δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί  στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. 
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.
"Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί. "Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό είναι εφικτή και είναι προς το συμφέρον όλων Ευρωπαίων".
"Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις:οικονομικά αποτελεσματικές,κοινωνικά δίκαιες και ισορροπημένες δημοσιονομικά. Είμαστε κοντά" συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί ενώ αναφέρθηκε στα μέτρα έκτακτης ανάγκης είπε: "Θα εργαστούμε για μια λύση αξιόπιστη, λογική και αποδεκτή από όλους" 
Σε ό,τι αφορά το χρέος σημείωσε: "Το ζήτημα του χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θέλουμε να χαράξουμε μια βιώσιμη πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
Κερέ: Εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.
Ο κ. Κερέ σημείωσε πως υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των δανειστών και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των λεγόμενων "κόκκινων δανείων".
Λαγκάρντ: Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν εκ των προτέρων
Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να ψηφιστούν εκ των προτέρων και να είναι πειστικά, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.
«Είμαι ικανοποιημένη από τη λήψη έκτακτων προληπτικών μέτρων, όπως ήθελε το ταμείο. Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι ξεκάθαρα, αξιόπιστα και πρέπει να ενεργοποιηθούν αυτοματοποιημένα χωρίς να αφήνουν πολλά περιθώρια για διαβουλεύσεις», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε:
«Όλοι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και η ομάδα μου είναι έτοιμη να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις».
Η κ. Λαγκάρντ, πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα πρέπει να δουλέψει πάνω σε δύο άξονες. Τα μέτρα και η βιωσιμότητα του χρέους».
Συμφώνησε απόλυτα με τον Γέρουν Ντάιεσλμπλουμ στο θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι «Δεν είναι απαραίτητο ότι η λύση για το χρέος θα αποφασιστεί από την πρώτη μέρα».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι η αναδόμηση του χρέους είναι δυνατή χωρίς κούρεμα. Επίσης, είπε ότι ζήτησε από την ομάδα του ΔΝΤ να είναι έτοιμη να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ντάισελμπλουμ: Πρέπει να υπάρχει επιπρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων
«Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί είχαν μία ισχυρή συνεργασία. Είμαστε κοντά σε συμφωνία σε σημεία «κλειδιά», όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά αλλά είμαστε πολύ κοντά», δήλωσε αρχικά ο ΓέρουνΝτάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup και συνέχισε:
«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε τον δρόμο για να πάμε μπροστά. Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει επιπρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση ανάγκης για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2018».
«Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, ο σχεδιασμός τους. Το είδος των μέτρων και τι θα τα θέσει σε εφαρμογή», είπε ακόμα ο κ. Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: «Οι θεσμοί είπαν ότι είναι έτοιμοι για να δουλέψουν πάνω σε αυτά τα προληπτικά μέτρα το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου