Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-αποχώρησαν οι φοιτητές (φωτο)

DSCN2447



Oι αναφορές του δημάρχου Αγρινίου, πως η τοπική κοινωνία και ο δήμος Αγρινίου κινούνται στην κατεύθυνση  της διεκδίκησης επανίδρυσης του αυτονόμου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, εξόργισε τους φοιτητές που παρέστησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν με συνθήματα.
Στην παρουσία των φοιτητών ήταν  διάχυτη η καχυποψία που έχουν απέναντι στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει όλα τα αιτήματα τους. Παράλληλα επέρριψαν ευθύνες στην δημοτική αρχή διαχρονικά για την μη υλοποίηση αιτημάτων και ειδικά το τοπικό ΤΕΕ σχετικά με την μη στήριξη του αιτήματος μετονομασίας του Τμήματος ΔΠΦΠ σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Εκπρόσωποι μάλιστα των φοιτητών είπαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων τους, να φύγουν από το Αγρίνιο. Ιδιαίτερα εχθρικοί ήταν και απέναντι σε τοπικούς δημοσιογράφους υποστηρίζοντας ότι αλλοιώνουν τις διεκδικήσεις τους.
Μέτα την αναφορά του κ. Παπαναστασίου περί αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, οι φοιτητές απεχώρησαν ενώ στη συνέχεια υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Παπαναστασίου  με τον Π. Μοσχολιό, σχετικά με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια.
DSCN2450
DSCN2451
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου ξεκίνησε με τρία θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που εν τάχει εγκρίθηκαν για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων Θέρμου και Αγρινίου, την αποδοχή της β’ δόσης της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών και την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στις αλλαγές που προωθεί το Υπ. Παιδείας για τους αναπληρωτές.
Ακολούθησε η παρέμβαση των εκπροσώπων των φοιτητών και των τριών Τμημάτων. Οι κ. Γίτσας (ΔΠΦΠ), Μπαταγιάννης (ΔΠΠΝΤ) και Παπαδόπουλος (ΔΠΦΠ) άσκησαν κριτική στις εκάστοτε δημοτικές αρχές, σημειώνοντας πως αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να είναι αρεστές στους πολίτες που βλέπουν τους φοιτητές ως «πορτοφόλια» και όχι στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. «Εμείς ξέρουμε καλύτερα τα προβλήματα των Τμημάτων. Τρέξτε για εμάς, είναι ξεκάθαρο το τι θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γίτσας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε ευθύνες στο τοπικό ΤΕΕ και τους διατελέσαντες προέδρους (είναι οι κ. Μοσχολιός, Παπαναστασίου και Ρόκος) που δεν υποστήριξαν «με μια υπογραφή» την μετονομασία του ΔΠΦΠ σε Τμήμα Μηχανικων Περιβάλλοντος. «Αν είστε δίπλα μας, να είστε με τα αιτήματα μας» είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Τμήματος ΔΠΦΠ που ουσιαστικά ηγείται των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.
Από την συμπεριφορά των φοιτητών ήταν διάχυτη η καχυποψία σχετικά με τις προθέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, η εχθρικότητα απέναντι σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και η αναγνώριση ότι σοβαρές ευθύνες βαραίνουν το Υπ. Παιδείας, την πρυτανεία του Πανεπιστημίου της Πάτρας αλλά και κάποια μέλη ΔΕΠ. Ακούστηκε όμως και η «απειλή» ενεργοποίησης αποφάσεων υπέρ της διεκδίκησης της μεταφοράς τους στην Πάτρα, εάν τα αιτήματα τους δεν ικανοποιηθούν στο σύνολο τους.
Ο κ. Παπαναστασίου στη συνέχεια επιχείρησε να απαντήσει στους φοιτητές και κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί το τοπικό ΤΕΕ να ικανοποιήσει το αίτημα των φοιτητών του ΔΠΦΠ και έκανε γνωστό πως το τοπικό παράρτημα απευθύνθηκε στο κεντρικό ΤΕΕ και μια Επιτροπή του γνωστοποίησε τι απαιτείται, ώστε το ΔΠΦΠ να μετονομαστεί. Αντί γι’αυτό όμως, όπως σημείωσε η Πρυτανεία αλλά και η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής στην οποία ανήκει το ΔΠΦΠ κάνουν το παν ώστε το Τμήμα να υποβαθμιστεί και να φύγει από την Σχολή.
Ο δήμαρχος υπενθύμισε τις ενέργειες που έγιναν πέρυσι για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των φοιτητών, ενώ όταν έκανε αναφορά στο πάγιο αίτημα επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος , οι φοιτητές προχώρησαν σε αποδοκιμασίες και με συνθήματα απεχώρησαν.
Ο δήμαρχος ακόμη σημείωσε με νόημα πως υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση από μερίδα καθηγητών που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να φύγουν για Πάτρα, επισημαίνοντας ότι οι φοιτητές, δυστυχώς. «παραμυθιάζονται».
po-foitites-dimotiko
Ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε ακόμη στις επιστολές και τις προσπάθειες που έγιναν  όλο το προηγούμενο διάστημα, χωρίς ανταπόκριση από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας και προέβλεψε πως στόχος κάποιων είναι η διάλυση των Τμημάτων. Ζήτησε ακόμη ενότητα και άφησε σαφείς αιχμές για τον ρόλο μερίδας καθηγητών, ανακοινώνοντας πως πρόκειται να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση επιστολής που έλαβε από καθηγήτρια, την οποία χαρακτήρισε αποκαλυπτική ως προς τις προθέσεις κάποιων μελών ΔΕΠ.
Ως προς την μετατροπή του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου σε φοιτητική εστία, αν και το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως έχει απευθυνθεί σχετικά και στο αρμόδιο Υπουργείο Υγείας αλλά και την κ. Αναγνωστοπούλου που είναι η αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση υπουργός Παιδείας.

Ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους, όταν ο Π. Μοσχολιός που πήρε τον λόγο στη συνέχεια, επέκρινε τον κ. Παπαναστασίου σχετικά με την μη συνεδρίαση της Επιτροπής που συνεστήθη αλλά και για την στάση που τήρησε στην Πάτρα, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαναστασίου εξοργίστηκε και κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο  ότι επί των ημερών του δεν έκανε τίποτε για το Πανεπιστήμιο με τον κ. Μοσχολιό να του υπενθυμίζει την παραχώρηση σχολικού κτιρίου, την συνεργασία με Τμήματα αλλά και το γεγονός οτι είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη για τις κινητοποιήσεις για το Σχέδιο «Αθηνά». Παράλληλα ο κ. Μοσχολιός εξέφρασε εκ νέου επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να καταστεί φοιτητική εστία το παλιό νοσοκομείο, που αποτελεί κληροδότημα και  έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις χρήσης.
Μάλιστα όπως έγινε γνωστό από την συζήτηση η 6η ΥΠΕ προσανατολίζεται στην εκπόνηση μελετών για την δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου και άλλων υποδομών υγείας στο παλιό νοσοκομείο, οπότε η όποια προοπτική για φοιτητική εστία-στέγη, μάλλον απομακρύνεται.
Από την πλευρά της παράταξης «Ανατροπή Τώρα» ο κ. Τραπεζιώτης σημείωσε πως η παράταξη του υιοθέτει πλήρως το ψήφισμα των φοιτητών όπως αυτό κατατέθηκε , επισήμανε ακόμη πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες και σημείωσε πως μπορούσε ο δήμος αντί να φτιάξει πεζοδρόμια, να κάνει μια φοιτητική εστία. Η αναφορά αυτή του κ. Τραπεζιώτη είχε σαν αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για «λαϊκισμό». Χαρακτήρισε εύλογες τις επιφυλάξεις του κ. Μοσχολιού σχετικά με το νομικό θέμα της χρήσης του παλιού νοσοκομείου. Επισήμανε  πάντως πως το ΤΕΕ έχει ευθύνες ειδικά ως προς το ζήτημα του Τμήματος ΔΠΦΠ.
Ο κ. Αντωνάκος της ΛΑΣ έθεσε πολιτικά στο σύνολο του θέμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα, και ζήτησε την στήριξη των αιτημάτων των φοιτητών. Παράλληλα επέκρινε την τακτική παρατάξεων που επιδίδονται, όπως είπε σε ανώφελο διαγωνισμό, του ποιος έκανε λιγότερα ή περισσότερα για το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Στ. Μερμίγκης του «Ανυπότακτου Αγρινίου» , που σημείωσε πως η κρίση αποκάλυψε τις προχειρότητες στον σχεδιασμό που υπήρχε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση και λειτουργία του αυτόνομου Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο , ζητώντας παράλληλα δυναμική διεκδίκηση από τον δήμο και αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Καρδάρα, του δημάρχου Θέρμου κ. Κωνσταντάρα , εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά επαναβεβαίωσε την περυσινή απόφαση του για την υποστήριξη και ανάπτυξη των Τμημάτων, την σίτιση την στέγαση και την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, αλλά και την προοπτική για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Να σημειωθεί πως ο κ. Ζέρης, εκ μέρους της Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στο πλαίσιο του Εθνικού Διάλογου όλοι οι φορείς, φοιτητές κλπ, μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και επιτροπή να συναντήσει με συγκεκριμένα αιτήματα τον Υπουργό Παιδείας.
Στην ίδια συνεδρίαση υπήρξε εκ νέου αναφορά στο θέμα της εθνικής οδού μετά την σημερινή κινητοποίηση των μοτοσικλετιστών. Ο δήμαρχος Αγρινίου επανέλαβε πως εξαιτίας του γεγονότος της μη παραλαβής του έργου και γραφειοκρατίας, παρέμβαση προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει.
Επί μακρόν συζητήθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την καταδίκη της αποφυλάκισης του Γ. Ρουπακιά. Νομικές και συνταγματικές ενστάσεις ως προς το ψήφισμα που εξέφρασε ο  αντιδήμαρχος Ν. Καζαντζής (περί δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, παρέμβασης στη δικαιοσύνη  κλπ) , προκάλεσαν την αντίδραση της ΛΑ.Σ. και του Ανυπότακτου Αγρινίου. Ο κ. Καζαντζής κατηγορήθηκε ότι με την στάση του «πήρε στην πλάτη του την Χ.Α.».
DSCN2454
DSCN2459
DSCN2461
po-dimotiko-panepistimio1
po-dimotiko-panepistimio2
po-dimotiko-panepistimio3
po-dimotiko-panepistimio4
po-dimotiko-panepistimio5
po-dimotiko-panepistimio6
po-dimotiko-panepistimio7
po-dimotiko-panepistimio8
po-dimotiko-panepistimio9
po-dimotiko-panepistimio10
po-dimotiko-panepistimio11
po-dimotiko-panepistimio12
po-dimotiko-panepistimio13
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%cf%83%ce%b5-%cf%85%cf%88%ce%b7%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%84%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b7%ce%bc/#sthash.ooUEntrJ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου