Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Εγώ, δεν ήθελα το ΔΝΤ. Η Γερμανία το ήθελε… και το θέλει. Τα υπόλοιπα είναι μύθοι…


Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και κυρίως τα όσα έλαβαν χώρα την επίμαχη περίοδο 2009-11.
«Ο Καραμανλής δε ζητούσε συναίνεση αλλά συνενοχή»
Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου για την περίοδο προτού αναλάβει την εξουσία, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής του πρότεινε συναίνεση, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «δεν ζητούσε συναίνεση, αλλά συνενοχή». Παράλληλα, επισήμανε ότι «εμείς προειδοποιούσαμε για τα άσχημα, που έρχονταν, αλλά εκείνος έβγαζε τα παπαγαλάκια στις ευρωεκλογές του 2009, λέγοντας πως καταστροφολογούμε».
«Μύθος ότι γνωρίζαμε την αλήθεια», είπε ο κ. Παπανδρέου για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους, κάνοντας λόγο για «στατιστική απάτη» εκ μέρους της κυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα, για τον κ. Προβόπουλο είπε ότι «μας είχε πει ότι φοβόταν ότι θα πήγαινε το έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό». Πρόκειται όπως είπε «για συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος».
«Γκαιμπελίστικα συγκράτησαν το λεφτά υπάρχουν»
Μιλώντας για τη στιγμή, που ανήλθε στην εξουσία, είπε πως «γκαιμπελικά κράτησαν όλοι την φράση λεφτά υπάρχουν, ενώ έλεγα πως λεφτά θα υπάρξουν εάν καταπολεμήσουμε τις παθογένειές μας. Ήμουν εγώ που είπα όλη την αλήθεια στον λαό και πήρα πάνω μου όλες τις σκληρές αποφάσεις».
«Πάθαμε σοκ όταν είδαμε τι γινόταν»
Περιγράφοντας τα όσα είδε η κυβέρνησή του όταν ανέλαβε, είπε πως «πάθαμε σοκ», ενώ επέρριψε ευθύνες στους Ευρωπαίους ότι «δεν είχαν δημοσιοποιήσει τις επιστολές τους προς την ελληνική κυβέρνηση, όπου προειδοποιούσαν για την κατάσταση στην Ελλάδα».
«Αφήστε με να κάνω μεταρρυθμίσεις»
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, όπου μίλησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος όπως είπε «μου έλεγε κόψτε μισθούς και συντάξεις και εγώ τους είπα αφήστε με να κάνω μεταρρυθμίσεις». Όπως είπε «εκείνοι έλεγαν πως το πρόβλημα είναι ελληνικό».
Για τη συνάντηση στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2010 είπε πως «τότε κατάλαβα ότι όσα μέτρα και εάν λαμβάναμε, έπρεπε να μπούμε σε έναν μηχανισμό, αφού ό, τι και εάν κάναμε δεν μπορούσαμε να πείσουμε τις αγορές». Για την περιβόητη συνάντηση με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε πως «μιλήσαμε για έναν καθαρά ευρωπαϊκό μηχανισμό, αφού το ΔΝΤ δεν ήθελε να εμπλακεί».
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αποκάλυψε ότι «το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα από το 2005 και προειδοποιούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι θα ξεφύγουν τα οικονομικά της χώρας».
«Δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα στα ζάρια»
Ερωτηθείς γιατί δεν κύρωσε τη συμφωνία-το α’ Μνημόνιο- με 180 ψήφους είπε πως «είχα πάρει τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά και μου είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει. Άρα υπήρχε η πιθανότητα να πάω στη Βουλή και να ρισκάρω να μην περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με 180, αφού εάν τη ψήφιζαν μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα περνούσε. Δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα στα ζάρια. Ο κ. Σαμαράς δεν ανέλαβε τις ευθύνες του, εγώ το έκανα».
Για την ταραχώδη περίοδο των «Αγανακτισμένων» ο κ. Παπανδρέου είπε πως «υπήρχε βία και απειλή για τα αυτονόητα της δημοκρατίας. Υπήρχαν παρακρατικές δυνάμεις, δυνάμεις αποστράτων που ήθελαν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ζήσαμε εποχές, που δεν μπορούσαμε ούτε να μιλήσουμε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Διχόνοια, βία…».
Για την απαίτηση των Μέρκελ και Σαρκοζί τον Οκτώβριο του 2010 να μην έχουν οι χώρες, που ήταν στο πρόγραμμα, δικαίωμα ψήφου αποκάλυψε: «Της είπα πάρτε τα κλειδιά της χώρας, πάρτε πίσω τα λεφτά και κάντε καλά…». Η Μέρκελ έκανε πίσω, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες είπε πως δεν είχε ζήσει τετοια σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών.
Αναφερόμενος στα όσα έγιναν στις 15 ιουνιου 2011 και το τηλεφώνημα στον Αντώνη Σαμαρά, είπε πως «η χώρα χρειαζόταν συναίνεση. Του είπα ότι είμαι διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθώ για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Να δουλέψουμε για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, που πρέπει. Ο κ. Σαμαράς δε συμφώνησε, υπονόμευσε τη διαδικασία, διέρρευσε τη συζήτηση και είπε πως του είπα εγώ ότι παραιτούμαι… Μετά από όλα αυτά αρχισα να σκέφτομαι το θέμα του δημοψηφίσματος».Για τις Κάννες τον Οκτώβριο του 2011 είπε πως «υπήρχε σκληρή αντιπαράθεση, είχα ενημερώσει 1 μήνα πριν για την πιθανότητα δημοψηφίσματος την Μέρκελ, η οποία είχε πει ναι το κατανοώ, και της είπα ότι αν γίνει θα γίνει με τη λήξη της διαπραγματευσης. Ο Σαρκοζί ήταν έξαλλος εκείνο το βράδυ, η Μέρκελ όμως με στήριξε».
Σχετικά με τις διαφοροποιήσεις εντός του κόμματός του τότε, είπε πως «εσωκομματική αντίθεση δε μου επέτρεψε να προχωρήσω το δημοψήφισμα. Είχαμε απέναντι μας κατεστημένες δυνάμεις», αν και όπως είπε «η ανταρσία είχε ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι».
Εξάλλου, είπε μετά πως έφυγε από την πρωθυπουργία, λέγοντας πως «θεωρούσα ότι έπρεπε να τηρηθεί το πρόγραμμα, για αυτό και έβαλα ως όρο η κυβέρνηση που θα προέκυπτε, τότε η κυβέρνηση Παπαδήμου, να προχωρήσει τη συμφωνία, που είχαμε πετύχει».
Mάλιστα, ερωτηθείς για τα ταξίδια του στο εξωτερικό, υποστήριξε ότι «όπου και αν πάω, μιλώ για την Ελλάδα» και απεύθυνε κάλεσμα «να σταματήσουμε να ψάχνουμε για προστάτες, για σωτήρες αλλά και για εχθρούς…».
Tέλος, είπε πως «συγγνώμη έχω ζητήσει αρκετές φορές για τα όσα κάναμε ως πολιτικοί μέχρι το 2009 και τα λάθη μας, ωστόσο εγώ προσωπικά έχω πει αλήθειες και αυτό με μεγάλο προσωπικό και όχι μόνο κόστος».Ειλικρινής, όπως πάντα, ο Γιώργος Παπανδρέου, κατέρριψε, στην συνέντευξη που έδωσε στη Σία Κοσιώνη, πολλούς μύθους, από το «λεφτά υπάρχουν», μέχρι τις κρυφές συναντήσεις με τον Στρος Καν.

Κατηγόρησε το ευρωπαϊκό διευθυντήριο. Δεν στήριξε την Ελλάδα, όταν οι Αγορές άρχισαν να ανησυχούν. Θεωρούσαν, ότι…
το πρόβλημα ήταν ελληνικό, ενώ ήταν ευρωπαϊκό.

Στο Νταβός στη συνάντηση που είχε με τον Στρος Καν αποκάλυψε, πως όχι μόνο αυτός άλλα ούτε κι ο Γάλλος ήθελαν να προσφύγει η Ελλάδα στο ΔΝΤ. «Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει», του είπε.

Άλλωστε, συμπλήρωσε ο Παπανδρέου, τα ποσά που χρειαζόταν η Ελλάδα δεν μπορούσε να τα δώσει το ΔΝΤ, το οποίο τελικά επεβλήθη λόγω της επιμονής της Γερμανίας.

Για το «λεφτά υπάρχουν» είπε, πως ήταν ένας μύθος. Κάποιοι, με γκεμπελική διάθεση αφαίρεσαν το «αν» (γίνει αυτό ή εκείνο) και κράτησαν μόνο το «λεφτά υπάρχουν».

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Πολύ καλή η Σία Κοσιώνη, μ’ έναν Παπανδρέου που νιώθει πως, τώρα, τα γεγονότα τον δικαιώνουν για πολλά απ’ αυτά που έλεγε ή που έκανε κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας… Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Σκάϊ...
Οσοι δεν μπορέσατε, για δικούς σας λόγους, να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην αξιοπρεπέστατη και με θετικό δείγμα δημοσιογραφικής λειτουργίας Σία Κοσιώνη, παραθέτουμε τις απαντήσεις του Γιώργου στα επί μέρους ερωτήματα που του τέθηκαν:
Εφταιγε η κυβέρνηση Καραμανλή...
Αν δεν είχε υπάρξει η καταστροφική πολιτική από την κυβέρνηση Καραμανλή τουλάχιστον τη διετία 2007-2009, και είχαμε τριπλάσιο έλλειμμα από αυτό που δήλωνε η χώρα στην ΕΕ θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.
Εμείς αντιδράσαμε πιο γρήγορα από κάθε άλλη κυβέρνηση από όλο τον ΟΟΣΑ
Συνειδητοποίησα στο Νταβός ότι κανένα μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε στήριξη από την ΕΕ

Γιατί δεν έδωσα συναίνεση στον Καραμανλή το 2009..
Ο Καραμανλής δεν ήθελε συναίνεση. Ο Καραμανλής δεν ζήτησε κάτι συγκεκριμένο από μένα. Εγώ από το 2004 στήριξα ιδέα συναίνεσης.
Τι μου είπε ο Προβόπουλος προεκλογικα για το έλλειμμα..
Το μόνο που μας είπε το 2009 πριν τις εκλογές ο κ. Προβόπουλος είναι ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να είναι και διψήφιο. «Δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία, τα είχαν συγκαλύψει οι υπουργοί του Καραμανλή. Υπήρξε συγκάλυψη του πραγματικού προβλήματος της χώρας κάτι που απεδείχθη ότι ήταν πολύ χειρότερο από το ίδιο το έλλειμμα»..
Δεν υποσχεθήκαμε προεκλογικά παροχές...
«Ημασταν το κόμμα που υποσχέθηκε τα λιγότερα από κάθε άλλο κόμμα στη μεταπολίτευση. Το πρόγραμμά μου δεν είχε παροχολογία, αλλά μεταρρυθμίσεις. Για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν», «έλεγα λεφτά θα υπάρξουν εάν... Και γκαιμπελικά απέκρυψαν το «εάν». Δεν ήταν το κυρίαρχο σύνθημα αυτό, το κυρίαρχο ήταν το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»
Το σοκ για την κυβέρνησή μου....
Περιέγραψε το σοκ για την κυβέρνησή του από τα κόστη που αντιμετώπιζε καθημερινά το πρώτο διάστημα από διοικήσεις οργανισμών και υποστήριξε πως το α' τρίμηνο του 2010 είχε κάνει περικοπές ύψους 40%.
«Σοκ υπέστησαν και οι Ευρωπαίοι αλλά όχι τόσο μεγάλο γιατί όλα αυτά δεν τα δημοσιοποιούσαν, όπως τις επιστολές στην κυβέρνηση Καραμανλή που έλεγαν να πάρουν μέτρα γιατί ξεφεύγει ο προϋπολογισμός»

Η πρώτη σύνοδος που τέθηκε το θέμα....
Πρώτη φορά ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2009 σε κανονική σύνοδο κορυφής. Κεντρικό θέμα ήταν βεβαίως της Ελλάδας. Εγώ ήμουν πάρα πολύ ειλικρινής απέναντί τους. Ο Τρισέ μου είπε κόψε μισθούς και συντάξεις. Του είπα θα το κάνω αν χρειαστεί αλλά αυτό είναι ένα μέρος μόνο του προβλήματος. Το μείζον είναι ο τρόπος διαχείρισης, η διαφθορά, η έλλειψη διαφάνειας
Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα

Στο Νταβός κατάλαβα...
Στο Νταβός κατάλαβα ότι όσα μέτρα κι αν παίρναμε, αν δεν υπήρχε η αντίδραση της ευρωζώνης ότι στηρίζουν την Ελλάδα, δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τα spreads. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός.
Η μυστική συνάντηση στην κουζίνα με τον Στρος Καν
Βρεθήκαμε και άλλες φορές, ετός από την ....κουζίνα και σε πολυτελές γραφείο κάναμε συναντήσεις με τον Στρος Καν. Ούτε αυτός ούτε εγώ θέλαμε το ΔΝΤ, θεωρούσαμε απαραίτητο τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.
Ο ίδιος δεν θεωρούσε την συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη δεν έσπρωχνε προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο σε τεχνικό επίπεδο.
Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι ο Ελληνας Πρωθυπουργός να ταξιδεύει 2,5 φορές την υφήλιο για να δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης και η Ευρώπη να μην στηρίζει. Οπως απαράδεκτη θεωρώ και την στάση του ξένου τύπου. Με ρωτούσαν στο Νταβος «μήπως δανειστήκατε να πάρετε εισιτήριο για να έρθετε στο Νταβός;».

Η συνάντηση με το διευθυντήριο των Βρυξελλών
Συναντήθηκα με το «διευθυντήριο» που δημιουργήθηκε – και παραμένει και σήμερα» με Γερμανία Γαλλία, Τρισέ, Μπαρόζο, Γιούνγκερ. Μου ζήτησαν να πάρω κι άλλα μέτρα. Εκεί είχα και μια σκληρή σύγκρουση με τον Μπαρόζο και με συγκράτησαν οι συνάδελφοι. Τον ρώτησα «Πέντε χρόνια τι κάνατε; Και τα φορτώνετε τώρα σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση; Ξέρω ότι είναι πολιτικός φίλος σας ο Καραμανλής αλλά τι κάνατε;». Ολοι στο τραπέζι θεωρούσαν ότι πρέπει να πάρουμε νέα μέτρα.
Εγώ τους είπα <θα το κάνω αλλά με μια υπόσχεση: Να υπάρξει σαφής στήριξη στην Ελλάδα>. Το ΔΝΤ μπήκε στην συζήτηση μόνο ως προς το σκέλος της τεχνικής βοήθειας και το ζήτησαν εκείνοι.
Το ΔΝΤ είχε έρθει στην Ελλάδα και το 2005. Υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εγώ το έμαθα αργότερα αυτό όταν γυρίζοντας ανά τον κόσμο στις ομιλίες σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής, συντονιστής ήταν ένας κύριος Μπάνετζι, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Ο κ. Μπάνετζι μου είχε πει πως πήγε στην Ελλάδα το 2005, προειδοποιώντας ότι «θα ξεφύγουν τα δημοσιονομικά σας». «Τους πρότειναν να αλλάξουν το δημοσιονομικό πλαίσιο, όχι σε θέματα συντελεστών, αλλά να λειτουργήσει πολύ καλύτερα το όλο σύστημα, ΣΔΟΕ, φορολογική δικαιοσύνη κλπ. Και μου έκανε το παράπονο ότι κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του φορολογικού συστήματος και αυτά πήγανε στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα λοιπόν το ΔΝΤ υπήρχε και συμβούλευε την Ελλάδα και την Ε.Ε. εδώ και πολύ καιρό.

Ζήτησα δήλωση Μέρκελ – Δεν την έδωσε...
Πήγα στο Βερολίνο και ζήτησα από την Μέρκελ να βγει με ισχυρή δήλωση. Δυστυχώς δεν το έκανε και συνέχισαν οι αγορές να φοβούνται γύρω από το θέμα της πιθανής εξόδου από το ευρώ και μάλιστα με δηλώσεις του κ. Σόιμπλε. Ολα αυτά δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα
Αναζήτησα κεφάλαια παντού...
Ισχύει. Μίλησα με πάρα πολλούς με κινέζους, με άραβες με Ρώσους αν ήθελαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Ουδείς ήθελε. Ο Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο Μεντβέντεφ δημοσίως είπε να πάμε στο ΔΝΤ. Ηταν υποχρέωσή μου να συναντηθώ με τον οποιοδήποτε από τον Στρος Καν μέχρι τον Πούτιν, τον πρόεδρο της Κίνας.
Γιατί το διάγγελμα έγινε στο Καστελόριζο..
Επρεπε να βάλω μαύρα δηλαδή; Με παραξενεύει η αντίδραση για το Καστελόριζο. Είναι ελληνική γη, είναι σημαντικό για όλο το έθνος. Ετυχε εκείνη την ημέρα να είχα κανονίσει να πάω στο ακριτικό αυτό νησί. Είπα <γιατί όχι; Γιατί να μην είναι μια εικόνα της Ελλάδας που όλοι αγαπάμε; θέλαμε να δώσουμε και ένα κουράγιο στον κόσμο ότι θα παλέψουμε και θα τα καταφέρουμε».
Δεν υπήρξε κίνδυνος για πραξικόπημα...
Δεν απειλήθηκε η χώρα από πραξικόπημα. Υπήρχαν όμως δυνάμεις – απόστρατοι κλπ – που επεδίωκαν αποσταθεροποίηση.
Γιατί δεν πήγα με τους 180 το Μάιο του 2010...
Είχα πάρει τον Σαμαρά και του είπα θέλω την στήριξή σου. Ο κ. Σαμαράς μου είχε πει ξεκάθαρα ότι δεν θα το ψηφίσει. Αρα εγώ ή θα πετούσα την ευθύνη στον Σαμαρά ή θα είχα τον κίνδυνο να μην περνούσε και να μην παίρναμε την πρώτη δόση. Επρεπε εγώ να αναλάβω την ευθύνη μου. Δεν την ανέλαβε ο κ. Σαμαράς. Πολιτικά μπορεί να με βόλευε. Δεν βόλευε όμως τη χώρα.
Πότε είπα στη Μέρκελ: Πάρε τα κλειδιά της χώρας...
Οπως υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου σε Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριος 2010 η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ζήτησαν να αφαιρεθεί δικαίωμα ψήφου χωρών που μπαίνουν σε προγράμματα προσαρμογής. Δεδομένου ότι δεν είχε μπει άλλη χώρα ως τότε σε Μνημόνιο «η λογική τους ήταν τιμωρητική και παραδειγματισμού» είπε ο Γ. Παπανδρέου και δήλωσε πως απάντησε στη Μέρκελ.
«Αν επιμένετε σε αυτό σας παραδίδω τα κλειδιά της χώρας πάρτε πίσω και τα λεφτά και κάντε καλά». Συνέχισε η κουβέντα. Αρχικά δεν είχα συμμάχους, είχαν μείνει αμέτοχες οι άλλες χώρες. Ευτυχώς έκανε πίσω η Μέρκελ, ήρθε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός ο Σόκρατες και μου είπε «Γιώργο δεν έχω ζήσει πιο σκληρή σύγκρουση σε Σύνοδο Κορυφής απ' ό,τι η δική σου με την Μέρκελ σήμερα».

Για την απόφαση της Ντοβίλ
Εκανα εκείνη τη στιγμή μια δημόσια δήλωση και είπα ότι αυτή η απόφαση θα σπάσει πλάτες στις χώρες των περιφερειών. Πήρα την Μέρκελ τηλέφωνο και της είπα: <Ανγκελα έχεις καταλάβει τι ακριβώς έχετε αποφασίσει;> Μου απάντησε ότι <θέλουμε να τιμωρήσουμε τις τράπεζες που δανείζουν χωρίς σκέψη>.
Δεν τιμωρείτε τους δανειστές αλλά τους δανειζόμενους. Οχι μόνο μας τιμωρείτε, αλλά επειδή εμείς δεν θα μπορούμε να βγούμε στις αγορές, θα μας χρηματοδοτείτε για άλλα δέκα χρόνια και το χρέος πια θα έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες στους φορολογούμενους>. Νομίζω ότι κατάλαβε ότι ήταν λάθος απόφαση και άλλαξε μετά.

Τι είπα στο τηλέφωνο στον Σαμαρά τον Ιούνιο του 2012...
Είπα θέλω κυβέρνηση συνεργασίας. Εφόσον χρειαστεί να παραιτηθώ, αλλά το να παραιτηθώ ή να κάνουμε συνεργασία για εκλογές σε δύο χρόνια, δεν είναι το αντικείμενο. Ο κ. Σαμαράς το ερμήνευσε ότι ήθελα να παραιτηθώ.
ΤΙ έγινε στις Κάννες
Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην Ευρωζώνη και κυρίως στη Γερμανία –ονοματίζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - για τη συντήρηση μίας συζήτησης περί Grexit, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα θα ήταν η απάντηση. Όπως εκτίμησε, αν είχε διεξαχθεί, θα έληγε η συζήτηση και θα προχωρούσαν οι επενδύσεις.
Είναι υπερβολές αυτά που λέγονται για φωνές του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί ή για κλάματα από μέρους της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κ. Μέρκελ. Ηταν θετική και υποστηρικτική στις Κάννες αλλά ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος και κακώς, αλλά είναι και ο χαρακτήρας του έτσι, που του χάλαγα το πάρτι των G20. Τους είχα πει περίπου ένα μήνα πριν για την σκέψη μου για δημοψήφισμα.

Η ρωγμή με Βενιζέλο
Παραδέχθηκε επίσης ότι «στην επιστροφή από τις Κάννες, στο αεροπλάνο, συζητήσαμε με το Βενιζέλο. Εκεί υπήρξε μία ρωγμή που συνεχίστηκε μέχρι σήμερα και μαστίζει τον χώρο μας».
Είχα μόνο 153 βουλευτές. Δημοσίως αντιδρούσαν. Ηδη από το καλοκαίρι είχα μια μικρή ανταρσία εναντίον μου με παραιτήσεις κλπ. Υπήρχε ο κίνδυνος να μην περάσει από τη Βουλή το δημοψήφισμα και να πάμε σε εκλογές.
Ας μιλήσει ο Ευ. Βενιζέλος για τις επιλογές του. Υπήρξε όμως ρωγμή, το εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο λάθος μου
Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα. Ισως οι χειρισμοί μου αν ήταν διαφορετικοί να μπορούσε να περάσει το δημοψήφισμα.
Η πρόταση Σόιμπλε σε Βενιζέλο για το Grexit
Για τα γεγονότα στο ξενοδοχείο «Monopol» στην Πολωνία και το περιστατικό μεταξύ Σόιμπλε και Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον τότε Υπουργό Οικονομικών για την πρόταση αυτή. Η συζήτηση υποστηρίζει ότι είχε ξεκινήσει από πιο νωρίς και θεωρεί ότι προερχόταν από το Βερολίνο και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Σόιμπλε.
«Υπήρχαν δυο σχολές στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το θέμα. Η μια έβλεπε την «διασπορά του προβλήματος», δηλαδή υποστήριζε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έκανε τις αγορές να ψάχνουν τον επόμενο «θύμα» που θα αποχωρήσει και έτσι να λειτουργήσει σαν ντόμινο και για άλλες χώρες.
Η δεύτερη σχολή θεωρούσε ότι η Ελλάδα είναι ο «αδύναμος κρίκος» και ότι μια έξοδος της θα ενίσχυε την «αλυσίδα» και θα λειτουργούσε παραδειγματικά για τους υπόλοιπους».
«Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πρότεινα το δημοψήφισμα. Όταν ο πιο κατάλληλος τρόπος να απαντήσουμε και να σταματήσουμε την συζήτηση για το Grexit και πιστεύω ότι το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε τελικά, επέτρεψε την συνέχιση της συζήτησης που λίγα χρονιά μετά, με την πολιτική του κ. Βαρουφάκη έφερε ξανά την χώρα στο χείλος του γκρεμού.
Με τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης πείστηκα ότι το δημοψήφισμα είναι απαραίτητο για να εφαρμοστεί η συμφωνία που περιλάμβανε το κούρεμα του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα χωρίς την διχόνοια των περασμένων ετών.

Για τον Σύριζα
Οποιος αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκράτης, σοσιαλιστής, ας προσέλθει. Δεν ξέρω αν ο Σύριζα θέλει.
Δεν αποκλείω να κάνει ο Τσίπρας δημοψήφισμα
Μπορεί να το θεωρεί ως λύση. Δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Αλλά έχοντας την εμπειρία του προηγούμενου δημοψηφίσματος που από το «όχι» πήγαμε στο «ναι», αυτή τη φορά ένα δημοψήφισμα μπορεί να είναι διχαστικό.
Αισθανόμουν λεπρός δεν ήθελαν φωτογραφία μαζί μου
Σε Συνόδους Κορυφής, δεν ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί μου. Αισθανόμουν σαν το λεπρό. Πρωθυπουργοί απο χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία ήθελαν να με αποφύγουν για να μην συνδεθούν με το Μνημόνιο. Πολλές φορές δε ήταν βασιλικότεροι του βασιλέως.
Βαρουφάκης, Παναρίτη, Γκάλμπρειθ δεν ήξεραν την Ευρώπη
Κανείς από τους τρεις δεν ήξερε την Ευρώπη. Ο Γκάλμπρειθ ήταν φίλος. Δεν γνώριζε την Ευρώπη, ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις συγκυρίες στην Ενωση. Η Ελενα Παναρίτη ήταν βουλευτής. Ο Γ. Βαρουφάκης είχε ιδέες που ήταν εκτός πραγματικότητας. Δεν τον είχα σύμβουλο, ήταν σε κάποιες επιτροπές του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες, αλλά δεν έκανε για την διαπραγμάτευση. Και όχι μόνο αυτό αλλά έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα καταστροφής όπως τα capital controls.http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=273103

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου