Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Ποιο θα είναι το νέο μεγάλο κανόνι ... που περιμένει η αγορά...

Ποιο θα είναι το νέο μεγάλο κανόνι που περιμένει η αγορά - Κεντρική Εικόνα
 

...που περιμένει η αγορά...
Μαύρα σύννεφα έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά, τις τελευταίες μέρες με τις κακές ειδήσεις να ηχούν κυριολεκτικά σαν «μπουμπουνητά» πριν την καταιγίδα. Πτωχεύσεις, άρθρα 99 μέχρι και...
(δυστυχώς) μία αυτοκτονία, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ανησυχίας και ανασφάλειας για το ποιο θα είναι το επόμενο θύμα των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στην επιχειρηματική πραγματικότητα της χώρας.

Έτσι λοιπόν μετά τα πρόσφατα κανόνια του Μαρινόπουλου, της Jet oil, της Ένωσης Πεζών Κρήτης, αλλά και τα λιγότερο πρόσφατα αλλά κοντινά στη μνήμη μας, της Ηλεκτρονικής και του Ledra Marriott τα βλέμματα δεν γίνεται να μην στραφούν σε πολλές εταιρείες από όλους σχεδόν τους κλάδους οι οποίες είναι γνωστό ότι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Είναι γνωστό στους...παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ότι δεκάδες μεγάλες και γνωστές επιχειρήσεις που ακόμα δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά αποτελούν στην ουσία εταιρείες- σκελετούς που βρίσκονται στην εντατική και επιβιώνουν επειδή δεν τραβάει κάποιος την πρίζα από την παροχή οξυγόνου.

Μάλιστα η ιδιοκτησία πολλών από αυτές τις εταιρείες έχει ήδη περάσει στις πιστώτριες τράπεζες καθώς δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν την αναχρηματοδότηση τους και φυσικά ούτε να ανταπεξέλθουν στις όποιες υποχρεώσεις τους.

Κι αυτό γιατί είτε έχουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ή έχουν συσσωρευμένες ζημιές ετών, η έχουν στους ισολογισμούς τους δυσβάσταχτες υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές ή ακόμα έχουν αρνητικές καθαρές θέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή στην ουσία οι διοικήσεις των εταιρειών έχουν γίνει σε πολλές περιπτώσεις... υπάλληλοι των τραπεζών-δανειστών τους.

Αυτές οι εταιρείες ανήκουν σε κλάδους πολύ σημαντικούς της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός, η βιομηχανία, η υγεία, η ακτοπλοΐα, το εμπόριο, οι ασφάλειες, η τεχνολογία και τα τρόφιμα- ποτά.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά ότι όλες αυτές οι εταιρείες που βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί έχουν, όπως και αυτές που πτώχευσαν, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν με τη σειρά τους να μείνουν στο δρόμο.

Διαβάστε ολοκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου