Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Η «πονηρή» παράγραφος στο ανακοινωθέν του Eurοgroup

i-poniri-paragrafos-sto-anakoinwthen-tou-eurogroup
Δείτε τι αναφέρει η παράγραφος του ανακοινωθέντος του Eurogroup για τα προληπτικά μέτρα.«H γλώσσα του Eurogroup για τα έκτακτα μέτρα του Eurogroup είναι ίσως η πιο βασανισμένη παράγραφος στην ιστορία της κρίσης». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ την παράγραφο που αφορά τον έκτακτο μηχανισμό στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά το πέρας του Eurogroup. Και ίσως όχι άδικα, αφού οι προβλέψεις της συγκεκριμένης παραγράφου μοιάζουν σαν «κερκόπορτα» για μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα μέχρι να επανέλθει ο προϋπολογισμός, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Δείτε τι αναφέρει η συγκεκριμένη παράγραφος: 
Το Eurogroup καλωσορίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, μετά από την υιοθέτηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων μέτρων.
Η Ελλάδα θα εφαρμόσει ως μέρος των προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση:

Ένα πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους έως 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου.
Ένα επιπλέον προληπτικό μηχανισμό, που θα νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων, ανάμεσά τους μέτρα χωρίς διακρίσεις, θα εφαρμοστούν αυτόματα μόλις υπάρξουν αντικειμενικές ενδείξεις αποτυχίας επίτευξης ετήσιου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν με προσωρινό χαρακτήρα όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρα εσόδων, θα τεθούν σε ισχύ το ακόλουθο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επανέλθει στον σωστό δρόμο ο προϋπολογισμός. Εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικά γεγονότα με μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Τέτοιες εξαιρέσεις πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς.http://www.thetoc.gr/oikonomia/article/i-poniri-paragrafos-sto-anakoinwthen-tou-eurogroup


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου