Τρίτη 17 Μαΐου 2016

(ΒΙΝΤΕΟ) Ο Τσίπρας που «έκραζε» τον αγωγό ΤΑΡ, τώρα πανηγυρίζει…!

Μπορεί τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να χαρακτηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου TAP «σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας», οι εργασίες του οποίου εγκαινιάζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο το 2013 ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυε σφοδρή επίθεση στην τότε κυβέρνηση με αφορμή τον αγωγό ΤΑΡ.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2013, το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι σημερινοί πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, για την επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, κινούνται στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής και το μόνο στο οποίο στοχεύουν είναι να εξαπατήσουν τον λαό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Συμφωνία Κράτους Υποδοχής (Host government agreement) που υπογράφηκε πρόσφατα, κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Η συμφωνία περιλαμβάνει το ύψος των τελών διέλευσης, θέματα απαλλοτριώσεων, την πιθανή συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και διαδικαστικές λεπτομέρειες καθοριστικές για τη λειτουργία του αγωγού. Κατά συνέπεια, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η μη δημοσιοποίηση των όρων της συμφωνίας και η αόριστη επίκληση γενικών και αόριστων ωφελειών, συνηγορεί για λεόντεια σύμβαση υπέρ των ξένων συμφερόντων».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, κανένας δεν ξέρει αν η τελευταία έγκριση του TAP θα είναι η οριστική και προσθέτει ότι «η αξιοπιστία της χώρας έχει καταρρακωθεί, ενώ η κυβέρνηση, τηρώντας στάση παρατηρητή, προσανατολίζεται κάθε φορά προς τα κατά καιρούς επικρατούντα συμφέροντα». Αναφέρει, ωστόσο, ότι «η επιλογή του TAP από τις εταιρείες του Shah Deniz II δίνει ένα προβάδισμα στον συγκεκριμένο αγωγό».
Η επιλογή του TAP, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει σχέση με την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας μας στα αμερικανικά συμφέροντα, τα οποία επιδιώκουν τη μείωση της επιρροής της Ρωσίας στους ενεργειακούς διαδρόμους.
Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, θ’ αντιμετωπίσει τα θέματα των αγωγών με ευθύνη, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας και θα ασκήσει πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, ενεργητική και όχι παθητική, όπως μέχρι σήμερα, που θα βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας και θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου