Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

O Πεταλωτής ξεκαθαρίζει: Πρέπει να συμφωνηθεί η πολιτική πρόταση, η ιδεολογία και μετά τα πρόσωπα

Συνέντευξη στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ και πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων τονίζει ότι το  ότι το «εγχείρημα για την ανασύνταξη της λεγόμενης κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να έχει μεγάλες δυσκολίες. Γιαυτό ακριβώς όμως το λόγο απαιτούνταν εκ των προτέρων να αντιτάξουμε την πολιτική στις όποιες μικροσκοπιμότητες» .
Και συμπληρώνει ότι «εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για προοδευτικές δυνάμεις. Για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας. Με σαφές προοδευτικό στίγμα.Για δυνάμεις που υποκρύπτοντα εκλογικά ι και σε άλλα κόμματα. Αυτό είπαμε απο την αρχή, γιαυτό δεν φοβόμαστε τη συμμετοχή στο διάλογο κανενός που προσδιορίζεται στο παραπάνω πλαίσιο και έχει αυτά τα ιδεολογικά όρια. Άλλο διάλογος και άλλο συνεργασία» .


Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξή του:

Κ. Πεταλωτή το εγχείρημα για την σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς φαίνεται πως δεν θα είναι εύκολο. Γιατί στην επιτροπή διαλόγου που συγκροτήθηκε δεν ανακοινώθηκαν στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ; Δεν κληθήκατε ή υπήρξε κακή συνεννόηση;
Στη σημερινή εποχή της ισχνότητας, της άκρως περιορισμένης ανταπόκρισης εκ μέρους της κοινωνίας οποιασδήποτε πολιτικής πρότασης , της έλλειψης ελκυστικών προσωπικοτήτων, είναι βέβαιο ότι το εγχείρημα για την ανασύνταξη της λεγόμενης κεντροαριστεράς δεν μπορεί παρά να έχει μεγάλες δυσκολίες. Γιαυτό ακριβώς όμως το λόγο απαιτούνταν εκ των προτέρων να αντιτάξουμε την πολιτική στις όποιες μικροσκοπιμότητες.
Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ δεν εκλήθη, δεν έγινε καμία συνάντηση αρχηγών όπως είχε προγραμματιστεί, δεν συζητήθηκαν οι στοχεύσεις και η πορείας της επιτροπής που δημιουργήθηκε. Αντιθέτως απο διαρροές προς τα ΜΜΕ μάθαμε για τα παρασκήνια της επιτροπής αυτής, τη σύνθεσή της και τη «μεγαλοψυχία» να αφεθούν δύο κενές θέσεις για το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ. Ετσι, στον αέρα. Αυτό αποτελεί απαξίωση οχι προς το Κίνημα και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά προς την όλη προσπάθεια, η οποία προφανώς αυτουπονομεύεται πριν ξεκινήσει. Και αυτό είναι δυσάρεστο και για τον πολιτικό μας χώρο αλλά και για τους πολίτες που περίμεναν κάτι σοβαρό ως εναλλακτική λύση προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα διαδικασίες; Γιατί δεν έγιναν οι συναντήσεις που έχει ζητήσει ο κ. Παπανδρέου με την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη;
Οι διαδικασίες αυτές είναι αναντίστοιχες των απαιτήσεων των καιρών. Δεν συγκροτείται έτσι κανένας χώρος . Απαιτείται σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Εμείς επανειλλημμένως είχαμε τονίσει,ο δε Γιώργος Παπανδρέου απο το Νομέβριο του 2014 οτι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει συνάντηση και απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Πόσο μάλλον σήμερα όταν έξι χρόνια στροβιλιζόμαστε στην κρίση, όταν οι κυβενρήσεις Σαμαρά και Τσίπρα έχουν αποδείξει ότι αδυνατούν να βγάλουν τη χώρα απο την κρίση και να την προχωρήσουν. Όταν πάμε συνέχεια χειρότερα. Όταν έχει αποδειχθεί πλέον οτι οι μοναδικές σοβαρές και πολλές μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν επι κυβέρνησης Παπανδρέου 2009-2011 (ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ,ΑΡΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ, ΟΙΚΟΜΙΜΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ,ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΟFFSHORE,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ και πολλές άλλες) και στηρίχθηκαν με τεράστια δυσκολία απο την τότε Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Όταν δεν αφήσαμε τη χώρα να χρεοκοπήσει, όταν με τα λιγότερα μέτρα περιστείλαμε τις δαπάνες σε αφάνταστο βαθμό και κατορθώσαμε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή σε μόλις δύο χρόνια. Όταν αυτά λοιπόν αναγνωρίζονται έστω και σιωπηρώς απο πολλούς πλέον κάθε μέρα, είναι τουλάχιστον λυπηρό οι άνθρωποι του ίδιου του χώρου να απαξιώνουν αυτήν την τεράστια προσπάθεια , αυτήν την σπουδαία προοπτική και να λειτουργούν φοβικά και κλειστά. Επειδή κάποιοι προωθούν τη θεωρία της τοξικότητας και της καθαρότητας. Που είναι για γέλια φυσικά. Ακόμη περιμένουμε απάντηση γιατί δεν έγιναν οι συναντήσεις με την κ. Γεννηματά και τον κ. Θεοδωράκη. Πάντως ΧΡΟΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για να εξαλειφθεί αυτή η απαξίωση του προοδευτικού χώρου, που δεν μπορεί να περιορίζεται στη σύγκλιση μηχανισμών και προσωπικών στρατηγικών για την πιθανή εκλογή απλώς μερικών βουλευτικών εδρών. Δεν αρμόζει σε κανέναν απο τους εμπλεκόμενους.


Ποιο πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα; Από το Ποτάμι μιλάνε κυρίως για κεντρώο χώρο στην επιτροπή μετέχει και η νεοφιλελεύθερη Δράση ενώ εσείς ζητήσατε να μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ …
Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για προοδευτικές δυνάμεις. Για τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της μεταρρυθμιτικής Αριστεράς, της πολιτικής Οικολογίας. Με σαφές προοδευτικό στίγμα.Για δυνάμεις που υποκρύπτοντα εκλογικά ι και σε άλλα κόμματα. Αυτό είπαμε απο την αρχή, γιαυτό δεν φοβόμαστε τη συμμετοχή στο διάλογο κανενός που προσδιορίζεται στο παραπάνω πλαίσιο και έχει αυτά τα ιδεολογικά όρια. Άλλο διάλογος και άλλο συνεργασία.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι διαδικασίες πρέπει να οδηγήσουν σε ένα συνέδριο και σε εκλογές ηγεσίας άμεσα από τη βάση της ενιαίας πια παράταξης; Τι λετε;
Είναι σαφές οτι να θέλουμε να μιλάμε για μια ουσιαστική σύγκλιση και μια νέα πρόταση προς την κοινωνία, μακριά απο πρακτικές του παρελθόντος και διαδικασίες αντάξιες των απαιτήσεων των καιρών, θα πρέπει να συμφωνηθεί πρώτα η πολιτική πρόταση, η ιδεολογία και μετά να μιλήσουμε για πρόσωπα.
Όλα από τη βάση,όχι για να παριστάνουμε τους δημοκράτες, αλλά γιατί αν ένα τέτοιο εγχείρημα δεν ακολουθήσει αυτή τη λογική, τότε θα λειτουργήσει ως ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ όσων το διατυμπανίζουν και συμμετέχουν. Απο τη βάση για να μπορέσει να ξανακερδιθεί το μεγάλο στοίχημα της επανάκτησης της αξιοπιστίας της πολιτκής και του χώρου μας. Με σαφέστατο ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ που θα είναι οι μεγάλες ΑΛΛΑΓΕΣ που έχει ανάγκη η χώρα, οι καινοτόμες πολιτικές δράσεις και η ΑΝΑΤΡΟΠΗ των ΑΙΤΙΩΝ που μας οδήγησαν στην κρίση και ακόμη υφίστανται.
Πως σχολιάζετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν εντός του ΠΑΣΟΚ ιδίως από την πλευρά του κ. Βενιζέλου για την προσέγγιση του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Όποιος έχει αντιρρήσεις και αμφισβητήσεις ας τις πει δημοσίως. Είναι έντιμο όταν υπάρχουν ενστάσεις και διατυπώνονται ευθέως ώστε να φανεί και κατα πόσο αντέχουν αυτές και αν είναι δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. Το πιο προβληματικό όμως είναι οι τακτικισιμοί οι μεθοδεύσεις και οι προφάσεις. Οι συγκρούσεις στην πολιτική είναι και θεμιτό και ζητούμενο γιατί με τον τρόπο αυτό προχωράνε οι καταστάσεις. Τα υπόλοιπα είναι απαράδεκτα γιατί μετατρέπουν την πολιτική σε παραπολιτική και τον κίνδυνο αυτό πιστεύω πως πρέπει να τον αντιληφθούν οι ηγεσίες του χώρου. Ούτε φυσικά είναι σωστό να κρύβεται κανείς πίσω απο άλλες αντιπαραθέσεις για να εφευρίσκει προσχήματα. Προσωπικά μάλιστα δεν θεωρώ ότι οι όποιες αντιδράσεις του κ. Βενιζέλου, αν υπάρχουν, είναι αυτές που εμποδίζουν ουσιαστικά τη συμμετοχή μας, Υπάρχει σήμερα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ κι αποφασίζει.


Αν η κυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή κατά το ΚΙΔΗΣΟ τι πρέπει να γίνει; Εκλογές, οικουμενική ή να επιδιωχθεί μία νέα συγκυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού;
Οι συνεχείς εκλογές χωρίς σοβαρό διακύβευμα, όπως αυτές που έγιναν τον Σεπτέμβριο δεν θεωρώ ότι εξυπηρετούν τη χώρα ουτε την βγάζουν απο αδιέξοδα. Απο την άλλη, και οικουμενική κυβέρνηση ή ευρύτερης συνεργασίας χωρίς σχέδιο και ειδική στόχευση δεν είναι και πανάκεια. Η λογική του «όλοι μαζί» δεν είναι σωτήρια γιατί εξαρτάται με ποιούς και με ποιον σκοπό. Γιαυτό πιστεύω οτι η χώρα έχει ανάγκη απο μεγαλες συναινέσεις, κάτι που επικαλούμασταν και απο όταν είμασταν κυβέρνηση και είχαμε και πλειοψηφία, στην εποχή δηλαδή των Ζαππείων του κ. Σαμαρά και του σχισίματος των μνημονίων του κ. Τσίπρα. Συναινέσεις συγκεκριμένες, με συμβολή οσο το δυνατόν περισσότερο δυνάμεων βάσει όμως ενός Εθνικού Σχεδίου για τη χώρα.
Το οποίο ούτε υπάρχει, ούτε το επεξεργάζεται κανείς σήμερα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει οτι κυβερνά, η αντιπολίτευση οτι υπάρχει. Ο λόγος πολλές φορές ενιαίος τόσο που δεν ξεχωρίζεις ποιός τον εκφράζει.Γιατί είναι κοινότοπος και κενός. Αυτό είναι που πρέπει να σταματήσει, αυτό πρέπει να ανατραπεί για να προχωρήσει η χώρα. Και ο προοδευτικός χώρος έχει ευθύνη να υπάρξει, να συγκροτηθεί χωρίς στείρους τακτικισμούς και αποκλεισμούς, με ισοτιμία των συμμετεχόντων, γιατί είναι ο κύριος χώρος που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την Ελλάδα αφού όμως αλλάξει πρώτα και ο ίδιος. Γιατί αλλιώς θα είναι ψευδεπίγραφα προοδυετικός. Χρόνος ακόμη υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου