Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Όχι» Σόιμπλε σε πρόταση του ΔΝΤ...

Μισέλ Σαπέν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

BINTEO
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έντονος είναι ο εκνευρισμός...
που έχει προκληθεί στην αμερικανική πλευρά μετά την πρόταση λύσης για το ελληνικό χρέος που έφθασε πολύ κοντά στο να γίνει αποδεκτή και από το ΔΝΤ, αλλά απορρίφθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδηγώντας εκ νέου τις διαπραγματεύσεις στο σημείο μηδέν.

Η στάση του Σόιμπλε να απορρίψει μία συμβιβαστική φόρμουλα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οδήγησε στην ακύρωση επί της ουσίας αυτής της πρότασης, παρότι όλες οι πλευρές είχαν φθάσει πολύ κοντά στο σημείο να την υιοθετήσουν.

Το σχέδιο που είχε φθάσει να πάρει σχεδόν την έγκριση και από το ΔΝΤ, περιλάμβανε το λεγόμενο «automatic reprofiling», δηλαδή έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένης προσαρμογής του χρέους κάθε φορά που η Ελλάδα θα αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της σε συνάρτηση με το ετήσιο ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ταυτοχρόνως η πρόταση προέβλεπε τη λεγόμενη ρήτρα χρέους, θέτοντας πλαφόν για το πόσο χρέος θα μπορεί να αποπληρώνει η Ελλάδα κάθε χρόνο ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ της. Το πλαφόν αυτό φέρεται να είχε οριστεί στο 15% ή 20% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα πήγαινε για την αποπληρωμή του χρέους ετησίως.

Οι πληροφορίες λένε ότι η άκαμπτη στάση Σόιμπλε είχε κυρίως ως σημείο αναφοράς την παράμετρο του «automatic reprofiling», την οποία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε με το επιχείρημα ότι «σε μία τέτοια περίπτωση οι Ελληνες δεν θα έχουν λόγο να προσπαθούν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για λιτότητα τα επόμενα χρόνια, αν ξέρουν ότι το χρέος θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά αναλόγως». Η απόρριψη του σχεδίου από τη γερμανική πλευρά, παρότι το ΔΝΤ ήταν θετικά διακείμενο προς μία τέτοια λύση, είναι -όπως όλα δείχνουν- η αιτία της αμερικανικής κινητοποίησης που εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου