Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Ενημέρωση από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

 
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Α. Παπανδρέου, παρευρέθη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 1-2 Απριλίου, στο Σάντο Ντομίνγκο, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δομινικανής Δημοκρατίας, Ντανίλο Μεντίνα.
Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν ηγέτες και βουλευτές από δεκαέξι κόμματα της περιοχής.
Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το πλαίσιο δημιουργίας πολιτικών και εκλογικών συνεργασιών για την ενδυνάμωση των προοδευτικών δυνάμεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εισηγητική του ομιλία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, με βάση ένα πλαίσιο αρχών και προτάσεων που θα δημιουργεί μια αξιόπιστη προοπτική για τους πολίτες.
Ανέλυσε επίσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου η συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση σε συνδυασμό με το προσφυγικό ζήτημα, έχουν ενισχύσει το λαϊκισμό, την ξενοφοβία, αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό.
Αντιπροσωπεία του ισπανικού PSOE, η οποία συμμετείχε στη συνάντηση, μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου του Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ και ανέλυσε τις προσπάθειες που γίνονται για να σχηματισθεί μια συμμαχική κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό στην Ισπανία.
Η Επιτροπή Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στα συμπεράσματα της συνάντησης, υπογράμμισε τα εξής:
– Εξέφρασε τη στήριξή της στη συνεργασία μεταξύ του Επαναστατικού  Κόμματος (PRD) και του Απελευθερωτικού Κόμματος (PLD) της Δομινικανής Δημοκρατίας, ενόψει των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 15ης Μαΐου.
Τα δύο κόμματα που εμπνέονται από τις ιδέες του ιστορικού ηγέτη της σοσιαλδημοκρατίας, Χοσέ Φρανσίσκο Πένια Γκόμεζ, κατέληξαν σε μία συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας με στόχο την προώθηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης του κράτους, τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η συμφωνία αυτή βασίστηκε στην εμπειρία της δημιουργίας προοδευτικών συνασπισμών κομμάτων στη Βενεζουέλα, τη Χιλή και την ιστορική συμφωνία της Μονκλόα στην Ισπανία.
– Η Επιτροπή, σε σχέση με την πρόσφατη πολιτική κρίση στη Βραζιλία, υποστήριξε ότι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Όμως, η προσπάθεια παραπομπής  στη  δικαιοσύνη της  εκλεγμένης Προέδρου της χώρας, μέσα από μία διαδικασία πολιτικής καταδίκης, είναι θεσμικά επικίνδυνη.
– Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, η Επιτροπή χαιρέτισε την ψήφιση από το Κοινοβούλιο του νόμου για Αμνηστία και Συμφιλίωση και τόνισε ότι, θα πρέπει όλες οι Αρχές της χώρας να σεβαστούν την απόφαση αυτή που θα επιτρέψει την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων, όπως ο ηγέτης του κόμματος El Nuevo Tiempo, Μανουέλ Ροζάλες, ο ηγέτης του κόμματος Voluntad Popular, Λεοπόλντο Λόπεζ και ο δήμαρχος, Αντόνιο Λεντέζμα.
– Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Αϊτή, τονίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει ένας ευρύς πολιτικός διάλογος με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καταλήξει στην απαραίτητη συμφωνία για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο.
– Τέλος, αναφορικά με την Κολομβία, η Επιτροπή, εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξή της στην ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου