Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Και ακόμα δεν αρχίσαμε



Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει εδώ και 9 ημέρες. 170.000 δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων είχαν υποβληθεί μέχρι προχθές.
Οι λογιστές φοροτέχνες απέχουν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος ανταποκρίνεται στην αποχή.
18.500 περίπου δηλώσεις την ημέρα είναι αριθμός μικρός σε σχέση με τον μέσο όρο δηλώσεων που ημερησίως μπορεί να αντέξει η εφαρμογή, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία.
Εκείνο που παρατηρήσαμε όμως τις τελευταίες μέρες αφορά τον ΟΑΕΕ. Τον γνωστό οργανισμό που ασχολείται με την ταλαιπωρία των εκατοντάδων χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών.
Στις 7/4/2016 αναρτώνται στη σελίδα του ΟΑΕΕ οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί από τον ασφαλισμένο το 2015.
Την ίδια ημέρα τυπώνεται η αντίστοιχη βεβαίωση για κάποιο ασφαλισμένο.

Εισφορές που καταβλήθηκαν: 2.863,32€.
Στις 11/4/2016 το σύστημα προσωρινά δε λειτουργεί για τεχνικούς λόγους.
Επικοινωνούμε με τον ΟΑΕΕ και η αρμόδια υπάλληλος μας ενημερώνει ότι έχουν παρουσιαστεί λάθη στις βεβαιώσεις, θα διορθωθούν και θα αναρτηθούν εκ νέου τα σωστά ποσά.
Όντως, στις 14/4/2016 αναρτώνται οι νέες βεβαιώσεις.

Αρχίζουμε να τις ελέγχουμε και ανακαλύπτουμε ότι ενώ στον προαναφερθέντα ασφαλισμένο είχε εκδοθεί βεβαίωση με 2.863,32€ πλέον εμφανίζεται το εξής μήνυμα:

Υποθέτουμε ότι κάτι πάει στραβά και ρωτάμε για μια ακόμα επιβεβαίωση τον ίδιο τον ασφαλισμένο.


Προκύπτει ότι έχει κανονικά πληρώσει το ποσό και έχει και τις αντίστοιχες πληρωμές. Επιπλέον, δεν έχει ρύθμιση, δηλαδή δεν έχει καμία οφειλή.
Υποθέτουμε λοιπόν ότι έτυχε… Ελέγχουμε περαιτέρω. Όντως μόνο το 20% περίπου των βεβαιώσεων που ήταν σωστές, τώρα εμφανίζονται λάθος.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Καλούμε αυτούς τους ανθρώπους να στηθούν στην ουρά στα αρμόδια τμήματα του ΟΑΕΕ για να παραλάβουν τη σωστή βεβαίωση, που ήταν αναρτημένη πριν την διορθώσουν και την κάνουν λάθος.
Μάλλον οι κύριοι του ΟΑΕΕ δεν γνωρίζουν ότι οι βεβαιώσεις ενημερώνουν τα βιβλία των ελευθέρων επαγγελματιών και ότι με βάση αυτές προσδιορίζεται ο φόρος εισοδήματος.
Και αν γίνουν λάθη θα φταίει ως συνήθως ο λογιστής που δεν έκανε καλά τη δουλειά του και ο φορολογούμενος θα υποστεί τον έλεγχο της ΔΟΥ, μιας και αυτός είναι ο υπεύθυνος για την ορθή υποβολή της δήλωσης.
Και τυχόν πρόστιμα ή προσαυξήσεις ποιος θα τα πληρώσει;
Θα τα αφαιρέσει ο ΟΑΕΕ από τις ασφαλιστικές εισφορές;
Δεν νομίζω…




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου