Με νέα παρέμβασή του ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος ξεκαθαρίζει τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα περί βιωσιμότητας του χρέους αλλά και το κατά πόσο ήταν εδώ και χρόνια γνωστά, μέσω σχετικής έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2009.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει τα εξής:
"Επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt. Η μελέτη αυτή έχει αναρτηθεί απο το Δ.Ν.Τ. Αρα όλοι όφειλαν απο τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω απο το θέμα. Κι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου,όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι απο το 2009", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Προβόπουλος επανήλθε στο θέμα αναρτώντας το εξής απόσπασμα από την έκθεση του ΔΝΤ αναφορικά με το χρέος:
"Χρέος. Συμπεραίνεται ότι βάσει της υπόθεσης για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που εξηγείται ανωτέρω και την επίδραση της γήρανσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και διατηρώντας τις υπόλοιπες πολιτικές ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο (το πρωτογενές ισοζύγιο συν το αυξανόμενο φορτίο των τόκων διαχρονικά), δημιουργούνται τάσεις προς πολύ διογκωμένα ελλείμματα -οδηγώντας κατ επέκτασιν σε απρόσκοπτη αύξηση του χρέους, καθώς και του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ. Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να αναμένουμε αύξηση του χρέους γύρω στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060. Αυτές οι προοπτικές δεν είναι βιώσιμες και απαιτείται σύσφιξη των δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να ανακοπούν οι σοβαρές πιέσεις χρέους".
Φώτο 2

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) ο Γ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι σε έκθεσή του το 2009 ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, είχε προβλέψει ότι μακροπρόθεσμα το χρέος της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε το 800% του ΑΕΠ, καθώς το αναλογιστικό χρέος των ταμείων ανερχόταν στο 400% του ΑΕΠ.