Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ 2016


ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αθήνα, 15 Απριλίου 2016
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
«ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ, 
ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΟΡΑΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...»
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016
Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την τελετή απονομής των Βραβείων Ειρήνης Παπανδρέου -Τζεμ.
Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ, δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Ισμαήλ Τζεμ και τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε σε μια εποχή αυξανόμενης βίας και σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων, να αναδειχθεί η σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφόρων. Αποτελεί μια συνέχεια στο όραμα δυο πολιτικών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, προς όφελος των λαών τους. Απονέμεται σε προσωπικότητες και ομάδες που συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο στην προώθηση της ειρήνης και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η πρωτοβουλία αυτή, ανακοινώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συμποσίου της Σύμης και η απονομή των βραβείων θα γίνει αύριο, Σάββατο 16 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη.
Το βραβείο θα απονεμηθεί στους επιχειρηματίες Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και Σαρίκ Τάρα καθώς και στο Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, για τη συμβολή τους στην προσέγγιση των δυο χωρών. Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος και ο Σαρίκ Τάρα, πεπεισμένοι ότι η ανάπτυξη χρειάζεται ένα σταθερό γεωπολιτικό περιβάλλον, έγιναν πρωτεργάτες της οικονομικής διπλωματίας. Το Ελληνο-Τουρκικό Φόρουμ, που κοντεύει να κλείσει τα είκοσι χρόνια από την ίδρυσή του, είναι ένα καινοτόμο δίκτυο προσωπικοτήτων το οποίο παράγει ιδέες και προτάσεις που βοηθούν στο διάλογο και την προσέγγιση Ελλήνων και Τούρκων, αλλά και Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις δυο γειτονικών χωρών, με πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να τις φέρουν κοντά, αλλά και σημαντικές διαφορές που κάποιες φορές τις οδήγησαν στα πρόθυρα του πολέμου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Παπανδρέου, φυτεύοντας μια ελιά στη Σάμο το 2001, θέλησαν να αναδείξουν συμβολικά αυτήν την προσπάθεια για μεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη. Οι ρίζες αυτού του δέντρου ενισχύθηκαν με την υπογραφή ενός μεγάλου αριθμού συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των δυο κρατών. Με τη στήριξη της κοινής γνώμης, όσοι ακολούθησαν τα χνάρια τους, έβαλαν τα επόμενα λιθάρια για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πάνω σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Ισμαήλ Τζεμ, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της Τουρκίας, έφυγε από την κόσμο στις 24 Ιανουαρίου 2007, στα 66 του χρόνια. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τον συνόδευσε στο τελευταίο του ταξίδι και μιλώντας στην κηδεία του αναφέρθηκε στο κοινό όραμα για την Ειρήνη:
«Ονειρευτήκαμε ότι η Ελληνο-Τουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί» είπε. «Θα κρατήσω την υπόσχεση μου». Το όραμα που ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2007, συνεχίζεται σήμερα μέσα από το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ, που θα απονεμηθεί στις 16 Απριλίου 2016.
Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας το 1999, κι ενώ η ένταση που δημιουργήθηκε από την κρίση των Ιμίων ήταν ακόμα νωπή, μια επιστολή που έστειλε ο Τούρκος ομόλογος του Ισμαήλ Τζεμ, σηματοδότησε την αρχή μιας φιλίας. Η συχνή επικοινωνία των δυο πολιτικών, έβαλε τα θεμέλια μιας σχέσης εμπιστοσύνης. Σε μια ομιλία του, το 2015, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε πόσο καθοριστικό ήταν ότι αποφάσισαν με τον Τζεμ να προτάξουν το διάλογο για τις δυνατότητες συνεργασίας και όχι τις διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο χωρών. Στο πνεύμα αυτό, υπογράμμισε ότι, το Βραβείο θα συμβάλλει όχι μόνο στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη φάση για την ευρύτερη περιοχή μας. Με πρόσχημα το προσφυγικό, κάποιοι επενδύουν στην ένταση, και κάποιοι επενδύουν στην πατριδοκαπηλία. Με τον Τζεμ αγωνιστήκαμε για την Ειρήνη προς όφελος των δύο λαών μας, δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να παίζουν με την καταστροφή. Όποιος παίζει με την φωτιά στη Μεσόγειο, έχει στόχο να πλήξει τα συμφέροντα των λαών της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου