Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Η θέση των Γυναικών στον επαγγελματικό τομέα


Aπό το Δίκτυο Γυναικών και τον Τομέα Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής και Αξιοποίησης Εθνικών Πόρων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Οι γυναίκες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λανθάνοντες και πιο υποεκτιμημένους εθνικούς πόρους, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας, με τις δεξιότητες που κατέχουν και την επιχειρηματικότητά τους.
Η αξιοποίηση των γυναικών αναδεικνύεται, έτσι, σαν μια μεγάλη πρόκληση και προτεραιότητα, που πρέπει να μας αφυπνίσει.
Στα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης της PwC «Modern Mobility: Moving Women with Purpose», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, περιλαμβάνεται η πεποίθηση ότι οι γυναίκες σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες, τόσο στον τόπο τους όσο και στον διεθνή στίβο.
Συγκεκριμένα η μελέτη εστιάζει στην διεθνή επαγγελματική κινητικότητα των γυναικών, την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και τις αντίστοιχες ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται.
Το 64% των γυναικών θεωρεί ελκυστικότερους τους εργοδότες που προσφέρουν ευκαιρίες διεθνούς κινητικότητας. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι και οι γυναίκες που έχουν παιδιά ενδιαφέρονται να εργαστούν στο εξωτερικό, χωρίς να διστάζουν να μετακομίσουν και να διακινδυνεύσουν το υψηλότερο εισόδημα του συντρόφου τους.
Ο δυναμισμός, η επιχειρηματικότητα και η τόλμη των γυναικών να αναλάβουν ευθύνες και να χτίσουν την καριέρα τους ακόμα και με προσωπικό ή/και οικογενειακό κόστος, είναι σημαντικές παράμετροι που έχουν υποτιμηθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο.
Είναι αναγκαίο, σήμερα, η Πολιτεία και ο επιχειρηματικός κόσμος να κατανοήσουν τον δυναμισμό των εργαζόμενων γυναικών και να τους δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης σε θέσεις ευθύνης. Αλλιώς η εκροή ικανών γυναικών επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών θα γιγαντωθεί, φθάνοντας τους ρυθμούς των αντρών, και υπονομεύοντας, ακόμα περισσότερο, το μέλλον της Χώρας και τη δυνατότητα ανάκαμψης, που ευχόμαστε ότι θα έλθει σύντομα.
Είναι κρίσιμο, να πάψουμε, επιτέλους, να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες σαν μια αδύναμη πληθυσμιακή ομάδα, που χρειάζεται πολιτική στήριξη και συμπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου