Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ο Βαρουφάκης υμνεί τον Αντρέα Παπανδρέου και προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παέι στο 4%

Για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μιλά στο γνωστό περιοδικό The Economist, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού εξομολογείται ότι ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και θαυμαστής του Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 4%.

Σε συνένετευξη του στο δημοφιλές περιοδικό, ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετακινηθεί «ολοκληρωτικά» στον χώρο που άφησε το ΠΑΣΟΚ, μια εξέλιξη που όπως λέει τον αφήνει «εντυπωσιασμένο αλλά όχι έκπληκτο¨
Εξηγώντας την έκπληξη του, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει: «Είμαι εντυπωσιασμένος, επειδή αυτό που προέβλεψα έγινε, Συχνά δεν γίνεται ότι προβλέπω. Αυτό που βλέπω ενδιαφέρον, από την ελληνική οπτική, δεν ήταν τόσο οι εκλογές του 2015. Η νίκη ήταν αναμενόμενη. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ολοκληρωτικά απονομιμοποιημένο. Εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ σε πολύ νεαρή ηλικία, τυο 1974 – 1975, όταν πρωτοδημιουργήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν ένα πολύ ριζοσπαστικό κόμμα. Η σκέψη του Παπανδρέου τότε, ήταν εκπληκτκή. O Παπανδρέου ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός οικονομολόγος . Ήταν επικεφαλής του τμήματος στο Πανεπιστήμιο του Berkeley ( δεν πρέπει να χλεύαζε ). Αυτός μαθηματικοποίησε την οικονομία με τον Kenneth Arrow και άλλους στη δεκαετία του 1950 . Δεν ήταν ριζοσπαστικός τότε. Έγινε  λόγω της ελληνική εμπειρίας εδώ , βλέποντας πως η CIA είχε το χειρισμό της πολιτική εδώ. Στις αρχές του 1970 έφερε στην Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον μίγμα της καλής ποιότητας της οικονομικής σκέψης με αντι – αποικιακή νοοτροπία. Τόσοι πολλοί πήγαμε στο ΠΑΣΟΚ τότε. Ηταν ένα καθαρό κόμμα, επειδή ήταν νέο και δεν ήταν διεφθαρμένο. Και τότε έγινε το ακριβώς αντίθετο. Εγινε τελείως συστημικό, βρώμικο και υποταγμένο στην αποικιοκρατική λογική της Τρόικα. Ετσι, ήταν ζήτημα χρόνου πριν ο κόσμος που πήγε σε αυτό, άνθρωποι σαν τους γονείς μου ας πούμε – θα το εγκατέλειπαν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακτούσε το έδαφος που το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει», τονίζει.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «ανάμεσα στο 2011 και το 2015, το κόμμα πήγε από το 4% στο 40% και τώρα πηγαίνει πίσω στο 4%. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ και πέφτει με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει».
Τέλος, αναφέρεται και στο δημοψήφισμα, αναφέροντας πως «κάποιοι από τους βουλευτές μου που είχαν λεφτά, ψήφισαν ΝΑΙ», όπως και «οι καλοστεκούμενοι μπουρζουά ψηφοφόροι το ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου