
Mε ένταση και εκατέρωθεν αιχμές εξελίχθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του
Αγρινίου, που κλήθηκε να συζητήσει για μια σειρά από σημαντικά θέματα με κυριότερο τις μετατροπές των συμβάσεων των εργαζομένων στον δήμο Αγρινίου. Στο θέμα δεν επιτεύχθηκε τελικά συναίνεση, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν και για το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών για το 2015 που ακολούθησε .

Ειδικά για το θέμα των συμβασιούχων υπαλλήλων , η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν κατάμεστη από εργαζομένους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης έγινε διαμαρτυρία από το Σωματείο «Δικαίωμα στη Ζωή» ενάντια στην απαξίωση των νοσοκομείων της Αιτωλοακαρνανίας, με την ανάρτηση πανό.

Το θέμα του νόμου 4250/2014 χαρακτηρίστηκε «πολύ σοβαρό» από τον κ. Παπαναστασίου που ανέγνωσε στην αρχική του παρέμβαση κείμενο με βάση το οποίο εκφράζεται η πλήρης αντίθεση στην διαδικασία των επανελέγχων και η πλήρης στήριξη στους εργαζομένους. Παράλληλα ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως πρέπει να εκφραστεί η αλληλεγγύη και η στήριξη στους δημάρχους εκείνους που διώκονται επειδή δεν παρέδωσαν στοιχεία.
Να θυμίσουμε πως η υπόθεση των ελέγχων των συμβάσεων που μετατράπηκαν τα προηγούμενα χρόνια από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, αφορά σε περίπου 150 εργαζομένους στον δήμο του Αγρινίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο πρόεδρος των εργαζομένων στον δήμο κ. Κομματάς που τόνισε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά πάλι μέσα από τους δημοτικούς υπαλλήλους αναζητά εκείνες τις δεξαμενές υπαλλήλων που στη συνέχεια θα απολυθούν, με βάση και τις «υποχρεώσεις» που έχει απέναντι στους δανειστές της. Κάλεσε μάλιστα τον δήμο να μην δεχθεί κανέναν ελεγκτή και να μην επιτραπεί έλεγχος για την μετατροπή των συμβάσεων.
Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Καραμπούλια, νομικού εκπροσώπου των εργαζομένων, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, για να καταλήξει πως εάν ο έλεγχος αυτός γίνει αποδεκτός, ουσιαστικά καταργείται η αυτονομία των δήμων.

Ο κ. Μοσχολιός στη συνέχεια, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε ομοφωνία , τονίζοντας πως στον δήμο Αγρινίου, δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος και πως εάν οι όποιες ισορροπίες διαταραχτούν, τότε ο δήμος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Τραπεζιώτη (Ανατροπή Τώρα) που εγκάλεσε τον δήμαρχο επειδή όπως είπε απείχε από την πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία της σε πρόσφατη συνεδρίαση της για το θέμα και άλλα λέει τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον κ. Παπαναστασίου να απαντά πως στην ΠΕΔ (όπου είναι μεν πρόεδρος αλλά δεν έχει πλειοψηφία στο Δ.Σ.) απείχε επειδή δεν συμφωνούσε με το πλαίσιο της πρότασης που κατατέθηκε.
«Η κυβέρνηση δεν υλοποιεί αυτά που έχει νομοθετήσει . Έρχονται τώρα να κάνουν εφόδους ζητώντας στοιχεία, παραβιάζοντας την αυτοτέλεια των δήμων» είπε ο κ. Τραπεζιώτης.
«Θέλουν μικρότερο κράτος και καλλιεργούν κλίμα φόβου στους εργαζόμενους» είπε από την πλευρά της ΛΑ.Σ. ο κ. Δήμας, λέγοντας πως η παράταξη έχει αποδείξει πως είναι απέναντι στους επανελέγχους και στις αξιολογήσεις ενώ ο κ. Μερμίγκης (Ανυπότακτο Αγρίνιο) είπε πως δεν υπάρχει καμιά προσχηματική ενέργεια για την κυβέρνηση για το θέμα. Παράλληλα είπε πως αποψιλώνονται εκείνες οι δομές όπου υπάρχει «πεδίο δόξης λαμπρό» για το κεφάλαιο.
Ένταση για το εάν δόθηκαν στοιχεία ή όχι
Ακολούθησαν έντονοι διάλογοι , όταν ο κ. Παπαναστασίου, άρχισε να λέει πως κάποια πράγματα σχετικά με τους ελέγχους δεν μπορεί να ειπωθούν για να πει μετά από πίεση πως δόθηκαν στοιχεία εργαζομένων στο αρμόδιο υπουργείο και αυτό να προκαλεί την αντίδραση της παράταξης του κ. Μοσχολιού, που απάντησε πως τα στοιχεία που ζητά το υπουργείο τώρα δεν έχουν καμιά σχέση με τα στοιχεία που δόθηκαν το καλοκαίρι και για τα οποία είναι ενήμερος και ο Σύλλογος των εργαζομένων.
Με αφορμή την αναφορά αυτή του κ. Παπαναστασίου προκλήθηκε νέος κύκλος έντασης , ενώ ακολούθησαν νέες διαφωνίες όταν ουσιαστικά η παράταξη της πλειοψηφίας δεν συναίνεσε στο αίτημα των εργαζομένων και της αντιπολίτευσης να μπει προσθήκη στην απόφαση ότι ο δήμαρχος θα πρέπει να δώσει εντολή προς τις υπηρεσίες να μην δώσουν οποιαδήποτε στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο. Η μη προσθήκη αυτή στο ψήφισμα τελικά δεν άφησε ικανοποιημένους τους εκπρόσωπους των εργαζομένων ενώ και η αντιπολίτευση καταψήφισε, κάνοντας λόγο για «γενικόλογο ευχολόγιο».
Κόντρες για τα δημοτικά τέλη
Οι τόνοι στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέβηκαν ακόμη περισσότερο κατά την συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τα δημοτικά τέλη που θα ισχύσουν από το 2015. Ειδικότερα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου κ. Παπαναστασίου και του πρώην δημάρχου κ. Μοσχολιού, ειδικότερα ως προς το ύψος των ανύπαρκτων , αλλά και την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν έλλειψε και η αντιπαράθεση του κ. Μοσχολιού και με τον κ. Τραπεζιώτη που επικεντρώθηκε στην τιμολογιακή – εισπρακτική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Τραπεζιώτης όταν ήταν δήμαρχος Θεστιέων. Ειδικότερα ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο πάλι για «τζάμπα μάγκες δημάρχους που έκαναν μικροπολιτική μέσα από τα απλήρωτα τέλη , με τον κ. Τραπεζιώτη από την πλευρά του να κάνει λόγο για παράνομες και παράλογες αυξήσεις των τελών ειδικά στους πρώην δήμους που συνενώθηκαν με το Αγρίνιο.

Σε έντονο ύφος ο Γιώργος Παπαναστασίου κάλεσε τον κ. Μοσχολιό να «καθίσει κάτω και να μην μιλάει» , κατηγορώντας την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για έλλειμμα εισπρακτικού μηχανισμού. Ο κ. Μοσχολιός τόνισε πως ειδικά για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηχανισμός από τον Δήμο την στιγμή που αυτά εισπράττονται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

«Αν εισπράττατε κανονικά δεν θα ήταν αυτή η πρόταση μας», είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γκούντας που κατέθεσε την πρόταση της πλειοψηφίας για «πάγωμα» των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2015 και αύξηση της έκπτωσης του κοινωνικού τιμολογίου από το 40% στο 50%. Η πρόταση αυτή τελικά υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η μείζον αντιπολίτευση έκανε λόγο για υπαναχώρηση της παράταξης Παπαναστασιού για τα όσα προεκλογικά υπόσχονταν ειδικά στις Δημοτικές Ενότητες για τα τέλη.

Ο κ. Τραπεζιώτης για το ίδιο θέμα είπε πως ουσιαστικά η σημερινή Δημοτική Αρχή ακολουθεί την πολιτική της προηγούμενης, κάτι που υποστήριξε και ο κ. Μερμίγκης που έκανε λόγο επίσης για φορομπηχτική πολιτική εκ μέρους του δήμου.
«Πρόκειται για έμμεση φορολογία που είναι σαφώς αντιλαϊκή», είπε ο κ. Δήμας της Λαϊκής Συσπείρωσης που καταψήφισε την πρόταση.

Ακολούθησαν οι αποφάσεις για τον καθορισμό των τελών ύδρευσης , όπου και πάλι προκλήθηκε αντιπαράθεση, όταν ο κ. Μοσχολιός πρότεινε μείωση 12% και αύξηση κατά 10% της έκπτωσης του κοινωνικού τιμολογίου. Ο κ. Μοσχολιός κατηγορήθηκε ότι λαϊκίζει και παρέθεσε εκ νέου στοιχεία σχετικά με την μειωμένη εισπρακτικότητα και του συγκεκριμένου τέλους. Η πρόταση του κ. Μοσχολιού υπερψηφίστηκε και από την παράταξη του κ. Τραπεζιώτη , ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας για «πάγωμα» και το 2015 τελικά υπερψηφίστηκε. Όχι ψήφισαν οι άλλες δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Τέλος για το τέλος ακίνητης περιουσίας , το δικαίωμα βοσκής και τον δημοτικό φόρο για τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους αποφασίστηκε με την σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης το «πάγωμα τους για το 2015. Οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου