Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Φορoλογικές αλλαγές για ανέργους, κληρονομιές, ΦΠΑ

article18582.w_lΩς «μισθωτοί» θα φορολογούνται οι έχοντες εισόδημα έως 5000 ευρώ – Πληρωμή φόρου κληρονομιάς και με εκχώρηση ακινήτου – Νέο καθεστώς για την πληρωμή του ΦΠΑ-Αναλυτικά οι τροπολογίες

Με μορφή τροπολογιών καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών σειρά ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων έτσι ώστε να προλάβει την ψήφισή τους πριν το κλείσιμο της Βουλής.
Θεσπίζεται διάταξη που ....
προστατεύει άνεργους, φοιτητές και έχοντες χαμηλά εισοδήματα καθώς με βάση την τροπολογία, όσοι έχουν αποδοχές έως 5000 ευρώ και τεκμήρια μικρότερα των 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα. Φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, σημαίνει ότι θα απολαμβάνουν της έκπτωσης φόρου των 2100 ευρώ οπότε δεν θα επωμίζονται φορολογικά βάρη μόνο και μόνο επειδή δήλωσαν λίγες εκατοντάδες ευρώ, όπως το αντίτιμο για συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης (Το theTOC.gr ανέδειξε χθες το θέμα προαναγγέλλοντας την κατάθεση της τροπολογίας).
Δεύτερη ευεργετική διάταξη είναι αυτή που αφορά στην παροχή της δυνατότητας στους έχοντες οικονομική αδυναμία, να αποπληρώνουν τον φόρο κληρονομιάς –σε περίπτωση που έχουν κληρονομήσει ένα ακίνητο- με εκχώρηση της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο. Η διάταξη θέλει προσοχή καθώς αναφέρει ότι σε περίπτωση που η αξία του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από την οφειλή, η διαφορά δεν επιστρέφεται στον φορολογούμενο.
Στη Βουλή κατατέθηκε και η τροπολογία που επιτρέπει την αποπληρωμή του ΦΠΑ όχι κατά την έκδοση του τιμολογίου όπως ισχύει σήμερα, αλλά κατά την εξόφληση του τιμολογίου. Στο ειδικό καθεστώς, όπως ονομάζεται, θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ετήσιο τζίρο έως 500.000 ευρώ. Όσοι ενταχθούν θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν στη φορολογική διοίκηση ότι έχουν εξοφλήσει το τιμολόγιο. Τα τιμολόγια που θα εκδίδονται με βάση τη νέα διάταξη, θα φέρουν ειδική ένδειξη.
Η τροπολογία για τον ΦΠΑ
Η τροπολογία για διάφορα θέματα
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου