Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αγρίνιο: To πάρκο κυρίαρχο στην προεκλογική ατζέντα

koi-parko-proanaplasis
Πως προσεγγίζουν το ζήτημα της ανάπλασης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αγρινίου
Η ανάπλαση του δημοτικού πάρκου, που απασχόλησε με ένταση την τοπική κοινωνία στην παρούσα δημοτική περίοδο, με τα επεισόδια, τις καθυστερήσεις, τις δικαστικές εμπλοκές κλπ. , βρίσκεται πλέον σε πολύ κρίσιμη φάση, μιας και σύντομα το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί να αποφασίσει για την συνέχιση ή όχι των εργασιών , την στιγμή που με προσωρινή απόφαση, είναι «παγωμένες» ειδικά ως προς το σκέλος του πρασίνου.....
Το έργο , όπως είναι φυσιολογικό, βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα με την παρούσα δημοτική αρχή να υπερασπίζεται τις επιλογές της και παράλληλα να δέχεται τα πυρά των άλλων συνδυασμών, ως προς την νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν, να κατηγορείται για προχειρότητα και έλλειμμα διαβούλευσης κλπ.
Δεν παύει όμως να είναι κι ένα έργο που μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας το θεώρει αναγκαίο, παράλληλα όμως διαπιστώνεται και ένα σαφές έλλειμμα ενημέρωσης για το τι πραγματικά, βάσει μελέτης προβλέπεται να γίνει. Έτσι , παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας εξακολουθεί να μην γνωρίζει βασικά σημεία της ανάπλασης , πέφτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και στην «παγίδα» της παραπληροφόρησης και της υπερβολής.
Μια ακόμη βασική παράμετρος είναι πως εάν οι καθυστερήσεις συνεχίσουν ή εάν επιλεγεί ένας άλλος τρόπος διαχείρισης του ζητήματος από μια νέα δημοτικά αρχή, τότε είναι πολύ πιθανόν το έργο να χάσει τελικά την χρηματοδότηση του με τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, αφού θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ενταχθεί σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Πιο ήπια δεν γίνεται»
Η σημερινή δημοτική αρχή δια του δημάρχου Παύλου Μοσχολιού, δείχνει αποφασισμένη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο, εκφράζοντας αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση της υπόθεσης σε επίπεδο Συμβουλίου της Επικρατείας, διαθέτοντας και νέα έγγραφα στο νομικό της οπλοστάσιο , όπου σύμφωνα με τους νομικούς της συμβούλους δικαιώνεται η τακτική που ακολούθησε στον σχεδιασμό, ως προς την μη εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης, γεγονός που αποτελεί και την βασική ένσταση όσων αντιτίθενται στο έργο.
Ειδικότερα για το θέμα της ανάπλασης , ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον «Δυτικά FM 9.61″ έκανε λόγο για «μειοψηφίες που παραπληροφορούν τον κόσμο για μικροπολιτικά οφέλη», ενώ όπως είπε το έργο πρέπει να γίνει, μόλις ληφθεί η τελική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές κατά συγκεκριμένων προσώπων που βρίσκονται, όπως είπε, πίσω από κάθε προσφυγή κατά του δήμου, όπως για παράδειγμα και για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Υπεραμύνθηκε ακόμη του συγκεκριμένου σχεδίου ανάπλασης και άφησε ανοικτό μόνο το ενδεχόμενο για «μικρές βελτιώσεις», λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει πιο ήπια ανάπλαση από αυτή που θέλουμε να κάνουμε». Όσον αφορά στο ζήτημα διαβούλευσης με τους δημότες για το θέμα αυτό, απάντησε ότι δεν μπορεί να δει πως αυτό θα μπορούσε να γίνει ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι διαφορετικές απόψεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κοπεί μόνο ένας μικρός αριθμός δέντρων, «όπως είναι απαραίτητο». Εξέφρασε επίσης τον φόβο του ότι σε περίπτωση που το έργο δεν προχωρήσει, θα χαθούν οι πόροι που προβλέπονταν γι’ αυτό.
«Ανάπλαση χωρίς σύγχυση»
Η ανάπλαση του Πάρκου είναι επίσης από τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε και ο Γιώργος Παπαναστασίου , σε συνέντευξη του στον ίδιο σταθμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αντί να είναι ένα έργο το οποίο θα πανηγύριζαν όλοι οι Αγρινιώτες, έγινε «ένα έργο που διχάζει».
«Oι Αδελφοί Παπαστράτου αγόρασαν μια έκταση 54 στρεμμάτων και την διαμόρφωσαν να γίνει χώρος αναψυχής για τους κατοίκους του Αγρινίου. Σήμερα η έκταση αυτή ανήκει στον δήμο του Αγρινίου και θεωρώ πως έπρεπε να ερωτηθούν οι πολίτες να υπάρξει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και όχι να γίνονται μελέτες της τελευταίας στιγμής και κυρίως να παρακάμπτουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις νόμιμες διαδικασίες. Το πάρκο είναι σημείο αναφοράς για το Αγρίνιο και έπρεπε να τύχει καλύτερου σχεδιασμού με όραμα και συγκεκριμένο προγραμματισμό. Πλέον όπως αντιμετωπίστηκε και εξελίχθηκε αυτό το μεγάλο και ευαίσθητο έργο ως αυριανή δημοτική αρχή θέλοντας και μη θα αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ προκειμένου με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα το έργο να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί .Η απόφαση θα κρίνει αν και πόσο μπορούμε να παρέμβουμε στη μελέτη του έργου και μέλημα μας θα είναι η συνέχιση των εργασιών αφού όμως ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι πρόκειται να υλοποιηθεί ώστε να απομακρυνθεί η σύγχυση που επικρατεί σήμερα.»
«Όχι σε ιδιώτες»
«Ναι σε μια ήπια ανάπλαση για τα συμφέροντα του λαού και όχι των ιδιωτών» είναι η απάντηση του κ. Τίμου Παπανικολάου, υποψηφίου δημάρχου Αγρινίου με την «Λαϊκή Συσπείρωση» , που δηλώνει χαρακτηριστικά:
«Το θέμα είναι που θα εντάξεις την ανάπλαση και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι πως πρόκειται καταρχήν για ένα πανάκριβο έργο τόσο στο πάρκο όσο και στους πέριξ δρόμους. Εμείς δεν θέλαμε βέβαια το πάρκο όπως είναι σήμερα. Θέλουμε όμως να αποδοθεί στους πολίτες, να είναι κτήμα των πολιτών. Δεν θέλουμε μια ανάπλαση για να αναπτυχθεί παραπέρα η ιδιωτική δραστηριότητα, που ήδη σήμερα υπάρχει και κατά τη γνώμη μας δεν θα έπρεπε να υπάρχει.
Θα έπρεπε λοιπόν όλα αυτά να ανήκουν στον δήμο, με τη λειτουργία μιας «δημοτικής επιχείρησης» αν θέλετε, σε όφελος του λαού, με λειτουργία με αντικειμενικά κριτήρια για να μπορεί ο συνταξιούχος να πιεί τον καφέ του, να κάνει τον περίπατο του ο πολίτης, να παίξουν τα παιδιά. Φοβόμαστε λοιπόν ότι αυτή η ανάπλαση πέρα από τα ειδικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα υπάρξουν και είναι δεδομένα, ότι δεν θα είναι σε όφελος του λαού και κοινωνικό κτήμα, όπως σχεδιάζεται. Ο ιδιωτικός τομέας έρχεται και εδώ να συνδεθεί άμεσα με την Τοπική Διοίκηση , όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, τα σκουπίδια, τις ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ. Όταν ασπάζεσαι αυτές τις πολιτικές, μοιραία θα τις εφαρμόσεις και τοπικά. Σε αυτό είμαστε αντίθετοι.»
«Τοπικό δημοψήφισμα»
«Λέμε ναι στην αναβάθμιση του Πάρκου η οποία όμως θα πρέπει να οδηγεί στην προστασία και αναζωογόνησή του, γιατί το πάρκο Αγρινίου δεν είναι απλώς ένας χώρος αναψυχής, αλλά πρόκειται για ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και ως προς τη φυσικότητά του και ως προς την ιστορική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του» τονίζει σε σχετική του δήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Τραπεζιώτης, συμπληρώνοντας πως για το λόγο αυτό η αναβάθμιση του πάρκου απαιτεί την εκπόνηση περιβαλλοντικής και ειδικής αρχιτεκτονικής μελέτης(και μάλιστα μετά από Πανελλήνιο Διαγωνισμό) που δεν υπάρχουν, αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για την αναβάθμιση του πάρκου.
«Οι πόλεις είναι οι άνθρωποί τους και οι πολίτες αποτελούν το σημαντικότερο κοινωνικό κεφάλαιο. Η ανάπτυξη και η εμβάθυνση θεσμών συμμετοχικής δημοκρατίας αποτελεί εγγύηση για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής. Άλλωστε, ένας Δήμος που παρακινεί τους πολίτες του να συμμετάσχουν στη τοπική διακυβέρνηση εμπλουτίζει θετικά το περιεχόμενο της δημοτικής πολιτικής με τις ιδέες και τις προτάσεις τους και είναι περισσότερο πιθανό να αναπτύξει πολιτικές και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες.» συμπληρώνει ο κ. Τραπεζιώτης που επισημαίνει και την δυνατότητα που παρέχεται για την διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος( σύμφωνα με το άρθρο 216 ν. 3463/2006 του Νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ) και που δεν αξιοποιήθηκε από τον δήμο.
Τονίζει τέλος πως «αποτελεί μοναδική περίπτωση στα αυτοδιοικητικά χρονικά να εφαρμόζεται δημοτική πολιτική και να εκτελούνται δημοτικά έργα με την παρουσία -παρέμβαση δυνάμεων καταστολής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου