Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σήμερα που πανηγυρίζουν διάφοροι για την Eurostat, να θυμηθούμε τι έλεγε πριν από 4 ακριβώς χρόνια;

 
eurostatΠριν από 4 χρόνια, στις 22 Απριλίου 2010 το πρωί, η Eurostat ανακοινώνει το έλλειμμα των Κρατών Μελών της ΕΕ για το 2009.
Για την Ελλάδα, το δημοσιονομικό έγκλημα της κυβέρνησης Καραμανλή μετριέται τότε στο 13,6% από 12,7% που είχε υπολογιστεί με τα πρώτα δεδομένα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι σκελετοί στην ντουλάπα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις εκλογές του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή μίλαγε επίσημα για έλλειμμα 6% το 2009. Ποια η διαφορά μεταξύ 13,6% και 6%; Μόλις… 16 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν όλη η ετήσια μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 20…...
13,6% του ΑΕΠ έλλειμμα και 115,1% του ΑΕΠ χρέος. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της για την κυβέρνηση Παπανδρέου. Και όχι μόνο αυτό. Στην ίδια ανακοίνωση η Eurostat διατηρούσε τους αστερίσκους και τις επιφυλάξεις για την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, γιατί το πολυετές μπάχαλο της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν αδύνατο να ξεπεραστεί σε λίγους μήνες.
Τι κατάλαβαν όλοι; Ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας ήταν ακόμη χειρότερα. Και πράγματι, το Νοέμβριο του 2010, το έλλειμμα του 2009 μετρήθηκε πλέον χωρίς κανένα αστερίσκο στο 15,6%…
Τι ακολούθησε την ίδια μέρα, στις 22 Απριλίου 2010; Πολύ μεγάλη αναταραχή στις αγορές, η χαριστική βολή. Από το in.gr : «Εκτός ελέγχου το spread. Νέο αρνητικό ρεκόρ 12ετίας, σημείωσε την Πέμπτη το spread στα ομόλογα, όπως και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS), έπειτα από τη δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, το οποίο ανέβηκε στο 13,6% από 12,7% που αναφερόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας».
Μετά από τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, την ίδια μέρα συγκαλείται το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που «κλειδώνει» το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης, το οποίο θα ανακοινωθεί άμεσα για να αποφευχθούν τα ακόμη χειρότερα για την Ελλάδα στις αγορές, την επόμενη κιόλας μέρα το πρωί, σε προγραμματισμένη από καιρό επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Καστελόριζο.
Βέβαια, σήμερα, κάποιοι θέλουν να θυμούνται το Καστελόριζο και τις 23 Απριλίου 2010. Αλλά θέλουν να ξεχνάνε τι έγινε και τι ανακοινώθηκε στις 22 Απριλίου 2010 που οδήγησε στην ανακοίνωση της 23ης Απριλίου.
Πάλι καλά βεβαία που στις 23 Απριλίου 2010 υπήρχε Μηχανισμός Στήριξης για να προσφύγει η χώρα. Μηχανισμός Στήριξης που στήθηκε από το μηδέν σε χρόνο ρεκόρ με τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δύο φορές το γύρο της Γης σε μίλια για να πείσει τους πάντες για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, σε περίπτωση που χρειαζόταν, με ειδικό Μηχανισμό. Γιατί χωρίς το Μηχανισμό, στις 23 Απριλίου δεν θα μπορούσαμε να προσφύγουμε πουθενά και στα μέσα Μαΐου δεν θα είχαμε χρήματα για να αποπληρώσουμε τα ομόλογα του χρέους μας που έληγαν. Και μετά; Εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας με το κράτος να παραλύει εντελώς, να μην πληρώνει μισθούς, να μην πληρώνει συντάξεις, να μην λειτουργούν νοσοκομεία, σχολεία, πανικός στις τράπεζες και σίγουρη έξοδος από το ευρώ.
Μία ελάχιστη μικρογραφία του τι γλυτώσαμε το Μάιο του 2010 έζησε η Κύπρος το 2013 για λίγες ευτυχώς μέρες. Φανταστείτε το ίδιο πράγμα να είχε γίνει στην Ελλάδα – να μην λειτουργούσαν τα ATM και οι τράπεζες, ούτε καν για μέρες, αλλά για λίγες ώρες, και θα καταλάβετε τι γλύτωσε η Ελλάδα τότε…
Και ένα τελευταίο: Πολλοί από αυτούς που ξεχνάνε τι είπε η Eurostat στις 22 Απριλίου 2010, πανηγυρίζουν για αυτά που είπε η Eurostat σήμερα, 23 Απριλίου 2014.
Μόνο που τότε, το 2010, έλεγαν ότι τα νούμερα για το έλλειμμα του 2009 ήταν “φουσκωμένα” και αμφισβητούσαν ευθέως και την Eurostat και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Σήμερα, είναι μέλι – γάλα με την Eurostat.
Και μόνο που ο λόγος για τον οποίο πανηγυρίζουν σήμερα, η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, είναι κατά 90% δουλειά εκείνων που από το 2010 έπεσαν στη φωτιά για να μην καταρρεύσει η χώρα και πήραν τις δύσκολες αποφάσεις, όταν αυτοί που σήμερα πανηγυρίζουν τους έλεγαν «προδότες» και τους πετροβολούσαν.
Ξεχνιούνται αυτά;
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΠΟΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου