Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Aιτωλ/νία: Για άλλη μια χρονιά «στον αέρα» η αρδευτική περίοδος

        

epi-ardeusi
Σοβαρή εμπλοκή παρατηρείται για άλλη μια χρονιά με την άρδευση στην Αιτωλοακαρνανία, εξαιτίας των άλυτων προβλημάτων με τον ΓΟΕΒ του Αχελώου. Η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν έκρυθμη από αγρότες που έχουν πρώιμες καλλιέργειες, αλλά οι βροχές έχουν προς τα το παρόν κοπάσει τις αντιδράσεις, οι οποίες όμως αναμένεται να είναι έντονες, όταν η ζήτηση σε νερό αυξηθεί......
Τα προβλήματα με τον ΓΟΕΒ είναι γνωστά και κανείς από τους αρμοδίους δεν φαίνεται να έχει την βούληση να ασχοληθεί σοβαρά ώστε τελικά να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.
Ουσιαστικά ΓΟΕΒ Αχελώου δεν υπάρχει, ή μάλλον υπάρχει μόνον στα χαρτιά. Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια περίπου με τους λίγους εργαζομένους του να βρίσκονται σε ομηρία αφού είναι χρόνια απλήρωτοι και σε επίσχεση εργασίας και ένα κεντρικό αρδευτικό δίκτυο που δεν συντηρείται και μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, απαξιώνεται και βρίσκεται ουσιαστικά στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο ΓΟΕΒ Αχελώου είναι ο φορέας εκείνος που έχει την ευθύνη για την λειτουργία και συντήρηση του κεντρικού δικτύου άρδευσης , των λεγόμενων και έργων Α” Τάξης. Με βάση την κείμενη και κατά πολλούς ξεπερασμένη από την πραγματικότητα νομοθεσία, είναι ο φορέας εκείνος που ουσιαστικά δίνει το νερό από τον Αχελώο στο κεντρικό δίκτυο ώστε στη συνέχεια αυτό να παροχετευτεί στα τοπικά αρδευτικά δίκτυα των οποίων την ευθύνη έχουν οι κατά τόπους ΤΟΕΒ. Όμως τη στιγμή που δεν υπάρχει Δ.Σ. για να δώσει την σχετική εντολή και οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία, όποιος το πράξει θα παρανομήσει και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
Τα τεράστια χρέη του ΓΟΕΒ , σε συνδυασμό με την άρνηση υπαλλήλων να τοποθετηθούν στο Δ.Σ. του Οργανισμού, μαζί με την μη σοβαρή ενασχόληση με το θέμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και την εκάστοτε κυβέρνηση έχουν δημιουργήσει αυτό το εκρηκτικό μείγμα που απειλεί -και φέτος- να τινάξει στον αέρα την άρδευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων σε μεγάλο τμήμα της Αιτωλ/νίας.
Τις προηγούμενες χρονιές με «αλχημείες» ουσιαστικά και με ενέργειες που όπως φαίνονταν κινούνταν στα όρια της νομιμότητας η άρδευση γίνονταν , αλλά πλέον κανείς δεν φαίνεται ικανός να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη. Δ.Σ. στον Οργανισμό δεν μπορεί να συσταθεί, αφού υπάλληλοι που διορίζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση υποβάλλουν αμέσως παραιτήσεις, μιας και δεν θέλουν να εμπλακούν σε καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν λόγω των χρεών (σε ΙΚΑ, ΔΕΗ, ιδιώτες) που υπάρχουν ή ενός πιθανού ατυχήματος κλπ που θα μπορούσαν να εγείρουν νομικές ευθύνες και απαιτήσεις.
Οι εργαζόμενοι αλλά και άλλοι φορείς , έχουν καταθέσει στο μεταξύ ρεαλιστικές προτάσεις, ώστε να αλλάξει το νομικό καθεστώς που διέπει την άρδευση συνολικότερα, αφού προβλήματα υπάρχουν σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, όχι όμως στο μέγεθος που παρατηρείται στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν καν συζητηθεί και τα υπουργεία αλλά και οι εκάστοτε Γενικοί Γραμματείς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απλά νίπτουν τας χείρας τους, πίσω από το απαρχαιωμένο νομικό καθεστώς που απλά διαιωνίζει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

Πρόταση επίσης κατατέθηκε για τη δημιουργία έστω μιας προσωρινής διοίκησης που θα έδινε την εντολή για να ξεκινήσει η λειτουργιά των κεντρικών διωρύγων, αλλά ούτε αυτή «περπάτησε».
Στο μεταξύ και στην παρούσα φάση και τις πρώιμες καλλιέργειες, η καλοκαιρία και η ανάγκη για νερό δεν αποκλείεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις από τους αγρότες, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού δεν θα έχουν νερό για να ποτίσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παναγιώτης Τσακανίκας
pantsak@hol.gr
Εφημερίδα «Γεγονός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου