Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Το ΕΚΑ για την Philip Morris

        
koi-apothikes-papastratos
Με ανακοίνωση του το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, εκφράζει τουλάχιστον επιφυλάξεις σχετικά με την επένδυση που ανακοίνωσε η Philip Morris. Παράλληλα στέκεται απέναντι στην συνεισφορά της οικογενείας Παπαστράτου στην τοπική κοινωνία, μιλώντας για «ανταλλάγματα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους της πολυεθνικής  εταιρείας «Philip Morris » ότι η θυγατρική της «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» θα μετατρέψει τις εγκαταστάσεις  της στο Αγρίνιο σε κεντρική αποθήκη της εταιρείας ,όπου θα αποθηκεύονται και θα διανέμονται 15.000 τόνοι καπνά ετησίως σ’ όλη την Ευρώπη , μετά την απόφασή της να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής για την επόμενη τριετία.
Μάλιστα ο κ. Πρωθυπουργός και άλλοι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες  έτρεξαν να πανηγυρίσουν,  θυμίζοντας  προεκλογική τακτική αυτοπροβολής,  λέγοντας ότι η επένδυση αυτή θα δώσει «ανάσα» στην οικονομία και θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας , ενώ ορισμένοι έπλεξαν και το εγκώμιο της οικογένειας Παπαστράτου παρουσιάζοντας τα μέλη της σαν  μεγάλους ευεργέτες.
Πανηγυρίζουν σήμερα για τις επενδύσεις τους, αφού φρόντισαν πρώτα με τις πολιτικές τους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,  να ξεκληρίσουν την αγροτική παραγωγή , όχι μόνο στο νομό μας, αλλά σ’ όλη τη χώρα, μειώνοντας στο 7% τον αγροτικό πληθυσμό .
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δώσει ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στα κέρδη της εταιρείας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα βγουν κερδισμένοι και οι εργαζόμενοι.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το ότι η επένδυση αυτή, όπως  και όλες οι επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα , αφορούν κυρίως κλάδους  εντάσεως κεφαλαίου, όπως είναι οι μεταφορές,  και όχι κλάδους εργασίας, δηλαδή παραγωγικές επενδύσεις.
Ακόμα δε μας λένε πόσοι εργαζόμενοι θα απασχολούνται και που , με τι όρους συμβάσεων  απασχόλησης , πόσο τελικά θα διαρκέσει η λειτουργία αυτή και πότε θα αρχίσει .
Τώρα , όσον αφορά τη συμβολή της οικογένειας Παπαστράτου  στην περιοχή , σίγουρα αυτή δεν ήταν χωρίς ανταποδοτικό αντίκρισμα  από την πολιτεία, όπως γίνεται άλλωστε  μ’ όλους τους «ευεργέτες».
Όσον αφορά τη δράση και τη λειτουργία της επιχείρησής τους , σε καμιά περίπτωση δεν ήταν «φιλανθρωπική», αλλά πάντα λειτουργούσε  στα πλαίσια των άγριων νόμων του  καπιταλισμού και των ανταγωνισμών αποκομίζοντας  τεράστια κέρδη από την υπεραξία του μόχθου της εργατικής τάξης . «
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου