Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Καθησυχάζει ο Μοσχολιός για το πάρκο-συζήτηση για το νέο ΕΣΠΑ

        
po-dimotiko-28-8-13d


Λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, εξαιτίας της παρουσίας και των αντιδράσεων ομάδας νεαρών ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που αντιδρούν στην ανάπλαση του πάρκου.
Η κατάσταση όμως αν και σε μερικά σημεία έφτασε να είναι εκρηκτική, τελικά εκτονώθηκε κυρίως εξαιτίας της ψυχραιμίας που επιδείχτηκε από το προεδρείο και τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τον ίδιο τον δήμαρχο που επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις σχετικά με το έργο και ειδικότερα τον αριθμό των δέντρων που θα κοπούν.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρέμβαση του κ. Σιδέρη της ΛΑΣ που ζήτησε να υπάρξει εγρήγορση των φιλειρηνιστών απέναντι στην επιχειρουμένη επέμβαση στην Συρία.
Ακολούθησε έκτος ημερήσιας διάταξης παρέμβαση του γεωπόνου κ. Γερονικολού, που εκπροσωπώντας την ομάδα των αντιεξουσιαστών που παραβρέθηκε έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την ανάπλαση του πάρκου κάνοντας λόγο για «καταστροφές» που συντελούνται καθημερινά, χωρίς κανείς να ξέρει ποιος είναι ο υπάρχων αριθμός των δέντρων και πόσα τελικά θα κοπούν. Ο γεωπόνος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει την διακοπή των εργασιών μέχρι να αποσαφηνιστούν αυτά τα ζητήματα.
Τον λόγο πήρε και ο γραμματέας της Δ.Ο. Αγρινίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαρέντης που πρότεινε την οργάνωση ανοικτής εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης και την συγκρότηση Επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.
Για το θέμα μίλησαν και άλλοι πολίτες, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ που τόνισαν την ανάγκη επιπλέον ενημέρωσης για τα ζητήματα που ανακύπτουν.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, που παρά το γεγονός ότι διακόπηκε πάμπολλες φορές από τους νεαρούς της ομάδας των αντιεξουσιαστών, θέλησε να διαβεβαιώσει για την ηπιότητα της παρέμβασης, αλλά και για το γεγονός ότι θα κοπεί συγκεκριμένος αριθμός δέντρων και ούτε ένα περισσότερο. Τα λεγόμενα του δημάρχου δεν έπεισαν τους συγκεκριμένους πολίτες που ζήτησαν ο δήμος να καταδικάσει την παρουσία της Αστυνομίας στο πάρκο και ουσιαστικά τόνισαν πως είναι αντίθετοι σε κάθε ανάπλαση, επιμένοντας για την κοπή των δέντρων και την φύτευση γκαζον όπως και την τοποθέτηση μεγάλου όγκου τσιμέντου.
Ο κ. Μοσχολιός, παρά τα γιουχαϊσματα, τις αποδοκιμασίες κλπ επέδειξε υπομονή και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει μια ανοικτή συζήτηση – παρουσίαση αν και επανέλαβε πως το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με κάποιες ακόμη παρεμβάσεις, όπως του κ. Καλαντζή που τόνισε πως στο πάρκο μπορούσε να γίνει έργο με πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά και τους ανιεξουσιαστές να λένε πως δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστεί το έργο. Μάλιστα ένας από αυτούς αποχωρώντας έριξε και ένα μπουκάλι με νερό προς την πλευρά του προεδρείου!
po-dimotiko-28-8-13a
po-dimotiko-28-8-13b
po-dimotiko-28-8-13c
Το νέο ΕΣΠΑ
Στην ημερήσια διάταξη ξεχώρισε το θέμα για το Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης, που ουσιαστικά είναι το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020. Με την σημερινή συζήτηση άρχισε ο σχεδιασμός για το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που όπως τονίστηκε θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό για έργα , υποδομές και ανάπτυξη στην περιοχή, τη στιγμή που οι πόροι στην Αυτοδιοίκηση κάθε χρόνο λιγοστεύουν. Στην δημόσια διαβούλευση που ξεκινά για το νέο ΕΣΠΑ καλούνται φορείς, πολίτες κλπ να συμμετάσχουν ενεργά με τις προτάσεις τους.
Ο κ. Μοσχολιός, παρουσίασε κάποιους βασικούς άξονες για τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητας που θα πρέπει να υπάρχουν για τα επόμενα έξι χρόνια. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ισόρροπη ανάπτυξη στην Περιφέρεια αλλά και εντός της Περιφέρειας, την άρση της απομόνωσης, τους οδικούς άξονες, το περιβάλλον, την ενέργεια, τον πολιτισμό κλπ. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι υπηρεσίες του δήμου είναι έτοιμες για την καλύτερη αξιοποίηση του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου, κάτι που έχουν αποδείξει και με το τρέχον ΕΣΠΑ.
Ο κ. Γκρίζης από την μείζονα αντιπολίτευση αφού σημείωσε πως δεν βλέπει μια συγκεκριμένη στόχευση από την δημοτική αρχή, κατέθεσε και αυτός μια σειρά από γενικές προτάσεις, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην στήριξη των αγροτών, τον τουρισμό κλπ.
Ο κ. Νικάκης παρατήρησε πως οι πόροι προς την αυτοδιοίκηση τείνουν να εξαφανιστούν και προεξόφλησε πως θα υπάρξει απώλεια πόρων. Τέλος ο κ. Ρόκος, πρόεδρος του τοπικού ΤΕΕ, σημείωσε το έλλειμμα υποδομών αλλά και την ανομοιογένεια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Να σημειωθεί πως ο κ. Ρόκος, στάθηκε και στο προηγούμενο θέμα σχετικά με το πάρκο, τονίζοντας πως περίμενε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις προτάσεις του, να καταδικάσει αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες στο πάρκο, με τις διακοπές των εργασιών κλπ.
po-dimotiko-28-8-13e
po-dimotiko-28-8-13f

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου