Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΑΠ





Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας τόσο για το έτος 2011 όσο και για το έτος 2012 θα πρέπει να καταβάλουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι παρά το γεγονός...
ότι οι περισσότεροι δεν έχουν παραλάβει ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Οι φορολογούμενοι ενημερώθηκαν για την πληρωμή της πρώτης δόσης των φόρων κυριολεκτικά στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας. Χθες και προχθές ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης απέστειλε e-mail στους φορολογούμενους με τα οποία τους καλούσε να αναζητήσουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) το εκκαθαριστικό σημείωμα και να το εκτυπώσουν προκειμένου να μεταβούν σήμερα στην τράπεζα για να πληρώσουν την πρώτη δόση των φόρων. Οι φορολογούμενοι που δεν θα πληρώσουν μέχρι το μεσημέρι την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ή του ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012 θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Εν τω μεταξύ, χθες, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέες διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9, η προθεσμία υποβολής του οποίου για τα φυσικά πρόσωπα λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:
1. Τα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν δήλωση μόνο στην περίπτωση που υπάρχει μεταβολή της περιουσιακής τους κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος.
2. Ειδικά, για το έτος 2013, οι φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1η Ιανουαρίου 2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων («Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9»), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να συμπληρώσουν νέα δεδομένα στο ηλεκτρονικό Ε9 και συγκεκριμένα:
Τον 12ψήφιο Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), εφόσον ένα ή περισσότερα από τα δηλωθέντα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κτηματογράφησης.
Το εάν το ακίνητο είναι ή όχι ηλεκτροδοτούμενο.
Τον «αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος».
Επίσης, για κάθε έκταση γης εκτός σχεδίου, δηλαδή για κάθε αγροτεμάχιο, αγρό, βοσκότοπο κ.λπ. που έχει δηλωθεί στον πίνακα 2 του Ε9, κάθε φορολογούμενος καλείται να δηλώσει, σε τρεις ξεχωριστές στήλες, την επιφάνεια των κατοικιών σε τετραγωνικά μέτρα, την επιφάνεια των αποθηκών και των γεωργικών κτισμάτων και την επιφάνεια των λοιπών επαγγελματικών και ειδικών κτιρίων.
3. Τα κτίσματα των ακινήτων πρέπει να αναγράφονται στη δήλωση Ε9 σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση (πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και χρήση).
4. Οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι που τακτοποιήθηκαν με τον ν. 3843/2010, οι οποίοι δεν είχαν αναγραφεί στη δήλωση Ε9, δεν απαιτείται να αναγραφούν, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η δήλωσή τους (π.χ. αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος, μεταβίβαση, αλλαγή ποσοστών συνιδιοκτησίας κ.λπ.).
5. Οι βοηθητικοί χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης με τον ν. 3843/2010, εφόσον είχαν δηλωθεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να αναγραφούν ως χώροι κύριας χρήσης, εκτός αν για κάποια άλλη αιτία απαιτείται η αναγραφή τους, όπως ανωτέρω. Εφόσον όμως δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως βοηθητικοί χώροι, απαιτείται η αναγραφή τους από το επόμενο έτος της ημερομηνίας βεβαίωσης της πολεοδομίας για την πληρότητα του φακέλου τακτοποίησης.
6. Τα κτίσματα που τακτοποιήθηκαν με τον ν. 4014/2011 (νόμος Γ. Παπακωνσταντίνου) αναγράφονται στη δήλωση Ε9 από το επόμενο έτος της υποβολής δήλωσης τακτοποίησης.
Πηγή : imerisia.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου