«Το ΑΣΕΠ δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει ελέγχους. Οι φορείς που πραγματοποιούσαν τους διαγωνισμούς έκαναν τις προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ. Σε τόσο μεγάλο αριθμό ήταν αδύνατο να κάνει τον έλεγχο» δήλωσε ο Λ. Γρηγοράκος στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» και συμπλήρωσε πως το ΑΣΕΠ περιοριζόταν σε τυπικό έλεγχο.
Αναφερόμενος και στα ξενόγλωσσα πιστοποιητικά, σημείωσε ότι «κάποιοι φρόντισαν με μια φωτιά στο ΔΙΚΑΤΣΑ να εξαφανίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία. Δεν καταλογίζω δόλο αλλά έγιναν». Συμπλήρωσε ακόμα πως τα ινστιτούτα ξένων γλωσσών έχουν δηλώσει κατηγορηματικά πως όλα αυτά τα πιστοποιητικά που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, είναι πολύ μικρότερος αριθμός που έχουν εκδοθεί από αυτά τα ινστιτούτα σε σχέση με τον αριθμό που χρησιμοποιήθηκε.
Ο κ.Γρηγοράκος συνέχισε στο ίδιο κλίμα δηλώνοντας αφοπλιστικά πως «για να ελεγχθούν όλα τα πιστοποιητικά των δημοσίων υπαλλήλων είναι μια τεράστια διαδικασία και τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπιστεί είναι πολλά» , αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τους διευθυντές του υπουργείου Εσωτερικών, που έχουν στείλει για τέταρτη φορά στους διευθυντές και τμηματάρχες των τμημάτων και ζητούν να ελεγχθούν τα στοιχεία όλων των υπαλλήλων αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν απαντήσεις. Δεσμεύτηκε πάντως πως θα βρεθεί ένας τρόπος, για να γίνει επανέλεγχος.