Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Αδυναμία πληρωμών εξετάζονται και νέες ρυθμίσεις

20130831-100420.jpg




Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο φανερώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι οι φορολογούμενοι σχεδόν αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές υποχρεώσεις του 2013 καθώς ξεπέρασαν τα 60 δισ. ευρώ τα χρέη προς το Δημόσιο στο τέλος Ιουλίου.
Οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του έτους φθάνουν στα 4,79 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 407 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε επτά μήνες τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 7,3% και σε ένα μήνα κατά 0,7%.
Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα μελετάει το ενδεχόμενο ορισμένων τροποποιήσεων στο καθεστώς των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται αυτό το καλοκαίρι.
Στόχος, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή» δεν είναι να αλλάξει ο «σκελετός» των ρυθμίσεων, όπως οι δόσεις κ.λπ., αλλά να γίνουν μικροαλλαγές που θα βοηθούν στην ένταξη στη ρύθμιση περισσότερων οφειλετών, ώστε να ενισχυθούν και τα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος Ιουλίου οι εισπράξεις από τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 679 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο που έχει τεθεί με το Μνημόνιο.
Από την άλλη, όμως, οι εισπράξεις παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν στο τέλος Ιουλίου στα 959 εκατ. ευρώ, όταν ο ετήσιος στόχος του Μνημονίου προβλέπει την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη. Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την προώθηση μικρών τροποποιήσεων στο καθεστώς της ρύθμισης, ώστε να γίνει πιο ευνοϊκή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ενδεχόμενο αυτό θα συζητηθεί με την τρόικα στον ερχόμενο έλεγχο.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως τα τέλη Ιουλίου, από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει:
1. Συνολικά διαμορφώθηκαν στα 60,1 δισ. ευρώ από 59,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και 56,1 δισ. ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου 2012.
2. Από τα 60,1 δισ. ευρώ, τα 22 δισ. ευρώ αφορούσαν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Επίσης, τα 13,4 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν με ΦΠΑ που δεν έχει καταβληθεί. Μόνο τον Ιούλιο προστέθηκαν 143,9 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές ΦΠΑ.
3. Το 44% του συνόλου των οφειλών έχει να κάνει με πρόστιμα. Δηλαδή, τα 26,5 δισ. ευρώ είναι χρέη από πρόστιμα τα οποία έχουν καταλογιστεί για παραβάσεις του ΚΒΣ, για αποφυγή καταβολής φόρων εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών άμεσων και έμμεσων φόρων. Μάλιστα, η πλειονότητα αυτών θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να εξοφληθεί από τους φορολογούμενους, δεδομένου του ύψους που έχουν φθάσει.
4. Οι οφειλές από φόρους εισοδήματος φθάνουν τα 10,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το 17,7% των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών.
5. Μείωση του αριθμού των φυσικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σε σχέση με τα τέλη Δεκεμβρίου, μειώθηκαν κατά 21,3% ή 541.751 άτομα στο τέλος Ιουλίου 2013. Ωστόσο, το ύψος των οφειλών έχει αυξηθεί. Ετσι, αν και στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου 2.548.071 άτομα χρωστούσαν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές 20,72 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουλίου 2.006.320 φυσικά πρόσωπα χρωστούσαν 21,646 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, μόλις 1 στις 10 εφορίες (το 11% για την ακρίβεια) έχει καταφέρει να πιάσει και να ξεπεράσει του στόχους για την είσπραξη εσόδων, με αποτέλεσμα συνολικά στο επτάμηνο ΙανουαρίουΙουλίου 2013 να υπάρχει απόκλιση έναντι του στόχου, της τάξης του 4%. Γεγονός, το οποίο εκτός από την αδυναμία αποπληρωμής των φόρων αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη να γίνουν ακόμα περισσότερα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου