Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Αγεφύρωτο χάσμα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης... Κουρουμπλής: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία» 

... για τον εκλογικό νόμο.

Δρίτσας: «Να δώσουμε στην κοινωνία τη δυνατότητα να εκφραστεί».

Κουρουμπλής: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία»

LIVE BINTEO...
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ θα έχουν προηγηθεί...
οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.


Στις μεθεπόμενες εκλογές η εφαρμογή της απλής αναλογικής, αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαραίτητες ψήφοι για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, καθώς η Χρυσή Αυγή, που κρατούσε μέχρι και την Τρίτη «κλειστά» τα χαρτιά της, ανακοίνωσε χθες ότι θα απέχει από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Πλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός ψήφων που μπορεί να συγκεντρώσει η κυβερνητική πρόταση είναι 179. Πρόκειται για τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., του ΚΚΕ, της Ένωσης Κεντρώων, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Νίκου Νικολόπουλου.

Επαναφέρουν τις πιέσεις ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ παραμένουν οι διαφορές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με βασικό σημείο τριβής το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, επί της αρχής του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό νόμο.

Δρίτσας: «Να δώσουμε στην κοινωνία τη δυνατότητα να εκφραστεί»

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Θοδωρής Δρίτσας κατηγόρησε την Δεξιά ότι ήταν πάντα με τα καλπονοθευτικά συστήματα και το ΠΑΣΟΚ ότι μεταλλάχθηκε και δεν επέλεξε ποτέ την απλή αναλογική στην εξέλιξη της πορείας του.

«Δεν θα δώσουμε στην κοινωνία την ευκαιρία να εκφραστεί;» διερωτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στην Ολομέλεια

«Η αναλογική εκπροσώπηση, είναι το καλύτερο εργαλείο για να ξεκινήσει κάποιος να ξετυλίγει το κουβάρι της παρακμής ενός πολιτικού συστήματος του οποίου τα αποτελέσματά είναι αυτά που ακούμε και μπορεί να αποτελέσει το στέρεο έδαφος επί του οποίου να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση», ανέφερε.

Κουρουμπλής: «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία»

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία. Προσπαθώ όμως να είμαι αυθεντικός» είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε παρέμβασή του αργά το βράδυ στη Βουλή, απαντώντας στα σχόλια βουλευτών σχετικά με δηλώσεις του στο παρελθόν για την απλή αναλογική και μίλησε για «ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης».

Απευθυνόμενος προς τη Ν.Δ. άσκησε κριτική στον τρόπο που οι βουλευτές του κόμματος κάνουν χρήση της έννοιας της λέξης «πατριωτισμός» και επισήμανε: «Να λέτε ότι μόνον εσείς μπορείτε και σκέπτεσθε το συμφέρον της χώρας δεν βοηθάει σε έναν ήρεμο και δημοκρατικό διάλογο».

«Δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Με διαγράψατε γιατί είχα άλλη άποψη» είπε και σημείωσε ότι το 1990 το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Αριστεράς, που έκανε το λάθος να μην ψηφίσει την απλή αναλογική, ήταν ότι «είχε συμμαχήσει με τους φυσικούς της αντιπάλους», και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει εάν είχε δίκιο τότε για την απλή αναλογική ή σήμερα.

Απαντώντας στα σχόλια βουλευτών της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο διότι γνωρίζει από τις δημοσκοπήσεις ότι έχει μειωθεί η δημοτικότητά της στο εκλογικό σώμα, σημείωσε: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Έχετε πιστέψει πολλές φορές στο παρελθόν τις δημοσκοπήσεις… Αν εμπιστεύεσθε τους δημοσκόπους, κάντε υπομονή έως το τέλος της τετραετίας.

Τοποθετήσεις εισηγητών και ειδικών αγορητών

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, χαρακτήρισε «ιστορική επιλογή» την απλή αναλογική και υποστήριξε, ότι ενισχύει την πολιτική σταθερότητα.

Εκλογικό σύστημα ισότιμης, δίκαιης και δημοκρατικής αντιπροσώπευσης χαρακτήρισε την απλή αναλογική ο ίδιος και υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς.

Ο Γιάννης Γκιόλας σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική αποτελεί ιστορική επιλογή, διευκολύνει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενισχύει την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή, ενώ προάγει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στο πολιτικό σύστημα

«Δεν μπορείτε να μας αιτιάσθε εσείς που αλλάζατε τα εκλογικά συστήματα για να εξασφαλίσετε την αυτοδυναμία σας στις εκλογές» είπε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταλόγισε στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι θέλει σήμερα να καταψηφίσει ότι πρότεινε ένα χρόνο πριν.

Αντιπροσώπευση και κυβερνησιμότητα

Ο εκλογικός νόμος δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην αντιπροσώπευση, αλλά και στην κυβερνησιμότητα, ανέφερε στην ομιλία του ο Μάκης Βορίδης, αφού όπως είπε, ο λαός όταν ψηφίζει, ψηφίζει κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου από τα 17 έτη ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας καταλόγισε στην κυβέρνηση «ρητορική θωπείας» της νεολαίας και πρότεινε για το θέμα της ψήφου των νέων να υπάρξει κριτήριο συνολικό και όχι αυθαίρετο μια συνολική προσέγγιση με βάση τα γενικότερα δικαιώματα της ενηλικίωσης.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος με τις άθλιες επιπτώσεις δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ», κατέληξε ο Μάκης Βορίδης.

Πρότεινε εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει την αναλογική κατανομή των εδρών έως το 42% με ελάχιστη ενίσχυση. Τάχθηκε υπέρ της ψήφου των νέων από τα 17 έτη, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη και υπέρ της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών.
Ζήτησε επίσης να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους 500.000 νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Επιχειρούν τον αποπροσανατολισμό του λαού

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο «επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό του λαού και των εργαζομένων από τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική της με τα αντιλαϊκά μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη».

Ο Χρήστος Κατσώτης διευκρίνισε, ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής, καθώς είναι απλή ανόθευτη αναλογική ο νόμος που εισηγείται η κυβέρνηση με τη διατήρηση του 3%, ενώ «θα υπερψηφίσει το άρθρο για την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Επίσης, θα ψηφίσει «ναι» στο άρθρο 5 για την εφαρμογή του νόμου από τις επόμενες εκλογές. «Η αύξηση της αναλογικότητας διευκολύνει την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ίδιο, ανεξάρτητα και αν βγει δεύτερος, γιατί θα υπάρξουν δυνάμεις που μπροστά στο δίλημμα "πρόοδος ή σκότος" θα στηρίξουν κυβέρνηση της δήθεν προόδου», κατέληξε.

«Εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους»

«Η απλή αναλογική δεν υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και ενδεχομένως να μην βοηθά τις δημοκρατικές δυνάμεις σε περιόδους κρίσης και πολιτικής αστάθειας», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι.

Ο Κώστας Μπαργιώτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε για ακόμη μια φορά τον τακτικισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά της».

Τόνισε επίσης, ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το απαράδεκτο ισχύον εκλογικό σύστημα, λέγοντας «πρέπει να αλλάξουν και οι χαώδεις περιφέρειες -η χαρά της διαπλοκής και των μηχανισμών- να χτυπηθεί η διαπλοκή, και κυρίως να χτυπηθεί το ρουσφέτι και οι σταυροθηρικοί μηχανισμοί».

Στήριξη από την Ένωση Κεντρώων

«Θα στηρίξουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε την απλή αναλογική "Ευκαιρία για ειλικρινή διαβούλευση" και δυνατότητα για "εδραίωση της Δημοκρατίας".

«Η απλή αναλογική αποτελούσε πάντα πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου, του κόμματός μας από την ίδρυση του το 1992», είπε ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη.

«Μας προβληματίζει η άρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού η απλή αναλογική συζητείται μαζί με το σοσιαλισμό από την εποχή του Ανδρέα», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης και ζήτησε από τα άλλα κόμματα να υπερβούν τα μικροκομματικά συμφέροντα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου