Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Η Τελετή Έναρξης του Συμποσίου της Σύμης στην Κω Γ. Παπανδρέου: Το πνεύμα της ελπίδας μέσα από την τεράστια ομορφιά της Κω

13653025_1182277705125593_3445353856314021717_o
Κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Κω η τελετή έναρξης του Συμποσίου της Σύμης το οποίο όπως θύμισε σε όλους στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου επέστρεψε στην Κω 13 χρόνια μετά (είχε γίνει εδώ και το 2003 με θέμα τότε τον επανασχεδιασμό της νέας τάξης πραγμάτων στον κόσμο) με πάρα πολλά να έχουν αλλάξε, όπως προσφυγικό, οικονομική κρίση, πόλεμος στη Συρία, Brexit (και διάφορα  άλλα …exit, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά), άνοδος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού σε ευρωπαίκό επίπεδο.


Γ. Παπανδρέου: Το πνεύμα της ελπίδας μέσα από την τεράστια ομορφιά της Κω
Αρχικά ελήφθη η κεντρική αναμνηστική φωτογραφίαμε όλους τους παρευρισκόμενους στο Ρωμαϊκό Ωδείο και ακολούθησε η έναρξη των εργασιών με τους βασικούς χαιρετισμούς από την καθηγήτρια του London school of economics, Mary Caldor, ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση η οποία έκανε ιδιαίτερη αίσθηση (για την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός της Κω σε μια ανέτοιμη Ελλάδα- ΕΕ) και ιδιαίτερα η αναφορά του περί «χρήσιμων ηλίθιων» (παρατίθεται ολόκληρη κείμενο + βίντεο). Αμέσως μετά ο ο Γενικός Διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη Μάικλ Μέλερ συμφωνώντας κατά ένα μεγάλο μέρος με τον δήμαρχο Κω, και διαφωνώντας μόνο στο ότι δεν είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα όπως ανέφερε, αλλά παγκόσμιο. Συμπληρώνοντας μάλιστα και την οικονομική διάσταση του μεταναστευτικού/προσφυγικού με τις οικονομίες των ισχυρών κρατών (Γερμανία κλπ) που έχουν ζωτική ανάγκη τους μετανάστες ως εργατικό δυναμικό αλλιώς κινδυνεύουν υπό κατάρρευση.

Ακολούθησε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου (ο οποίος, όπως και ο κ. Μουζάλας δεν κατόρθωσαν να ‘ρθουν λόγω Κομισιόν) γεν, Διευθύντρια του γραφείου του, Σοφία Αστεριάδη η οποία διάβασε το χαιρετισμό του και έκανε την δική της τοποθέτηση για το πρόβλημα επισημαίνοντας τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Τέλος, την τελετή έναρξης έκλεισαν με τις ομιλίες τους ο Γ. Παπανδρέου και αμέσως μετά ένας νέος επιστήμονας ο Μπρούνο Λέοπολντ ( ο οποίος παρακολουθεί τα συμπόσια από πολύ μικρός όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου). Στην ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμαρχο και τον δήμο Κω για τη φιλοξενία και την παράθεση δείπνου αμέσως μετά στη Μαρίνα Κω, τονίζοντας ότι τα συμπόσια αυτό το νόημα έχουν να υπάρχει ευχάριστη διάθεση, σύσφιξη σχέσεων για την παραγωγή ιδεών και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος). Ειδικά για το προσφυγικό αναγνώρισε τη συμβολή του νησιού της Κω και τις επιπτώσεις στον τουριστικό τομέα ενώ χειροκρότησε την αναφορά του δημάρχου στη συμφωνία με τον απέναντι δήμο Αλικαρνασσού για την από κοινού αντιμετώπιση του προσφυγικού σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των εργασιών θα γίνει στο Μπόντρουμ στέλνοντας το μήνυμα φιλίας, συναδέλφωσης και από κοινού αντιμετώπισης των διεθνών προβλημάτων. Ιδιαίτερα τόνισε το «πνεύμα της ελπίδας», υπογραμμίζοντας την επισήμανση της καθηγήτριας κ. Caldor που προηγήθηκε στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα μέσα από αυτό εδώ τον χώρο- τονίζοντας την «τεράστια ομορφιά της Κω».
13661940_1182277981792232_5641661378286715244_o
Μεταξύ των διακεκριμένων προσκεκλημένων υου συμποσίου (συνεχίζεται τις επόμενες μέρες στο Imperial Grecotel) ήταν ο Επίσκοπος Συρίας κ. Δημήτριος (εκπρ. Πατριάρχου Αντιοχείας), ο  πρ. πρωθυπουργός της Βοσνίας  Α. Λακμουιζντα, ο ΓΓ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα, ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ράι Μακραθ, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου Μπάραν Κρέσπο κ.α. (Ενώ από το Δήμο Κω εκτός από τον δήμαρχο παρευρέθηκαν οι: Αρ. Παυλίδης, Δ. Γερασκλής, Η. Σιφάκης, Β. Παντελίκιζη, Θ. Μουζουράκης, Μ. Σκουφεζή, Μ. Χατζημιχαήλ, Ν. Μανούσης, Φ. Καλλούδης, Ν. Τλε, ο εκπρ. της Υπ. Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Μ. Προκατσίνι κ.α.)
13653025_1182277705125593_3445353856314021717_o


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου