Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ψάρεμα, νερόμυλοι και νεροτριβές στην Τριχωνίδα (φωτο-video)

koi-psarema-trixonidaΗ Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Χώρας, με έκταση 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου. Το μήκος της είναι περίπου 25 χιλιόμετρα και το πλάτος της 5 χιλιόμετρα. Περικλείεται από τα βουνά: βόρεια Παναιτωλικό, ανατολικά τα βουνά του Θέρμου, νότια Aράκυνθο και μόνο προς τα δυτικά υπάρχει διέξοδος προς τον Αχελώο ποταμό.

Ενα μέρος των νερών της λίμνης προέρχεται από τα γύρω βουνά αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα είναι υπόγεια. Πρόκειται γενικά για καθαρή λίμνη, επειδή τα νερά συνεχώς ανανεώνονται με συνεχή ροή προς τη Λυσιμαχία, μέσω της οποίας αρδεύονται με φυσική ροή οι πεδιάδες του Κάτω Αχελώου, του Μεσολογγίου και του Ευηνοχωρίου.6824

Γύρω από τη λίμνη, κατά την αρχαιότητα, δημιουργήθηκαν αρκετές πόλεις, που κοινή τους αναφορά ήταν η λίμνη. Συνυπήρχαν αρμονικά γιατί τα αγαθά της Τριχωνίδας  υπερεπαρκούσαν, ώστε να καλύπτουν όλοι τις ανάγκες τους.
Πριν γίνουν τα αρδευτικά έργα, δεν υπήρχαν εμπόδια στη ροή του νερού μεταξύ Τριχωνίδας-Λυσιμαχίας-Αχελώου  και Ιονίου πελάγους, με αποτέλεσμα τα ψάρια της θάλασσας να φθάνουν στην αβαθή Λυσιμαχία με ζεστά σχετικά νερά για να γεννούν.
aaaaaa (15)
Τα περισσότερα νεογέννητα ψάρια ξαναγύριζαν στη θάλασσα, ενώ ένα μέρος μετακινούνταν από την Λυσιμαχία στη Τριχωνίδα. Ετσι η Τριχωνίδα από αρχαιοτάτων χρόνων είχε θαλασσινά ψάρια (κέφαλους, αθερίνα, λαυράκια κλπ). Από την πλούσια αλιεία ζούσαν πολλοί ψαράδες μέχρι που έγιναν τα αρδευτικά έργα, με “πόρτες” για τον έλεγχο των νερών. Σήμερα στη λίμνη υπάρχουν μόνο τα ψάρια του γλυκού νερού (δρομίτσες, στρωσίδια, γουλιανοί) και, από τα θαλασσινά, έμεινε μόνο η αθερίνα που προσαρμόστηκε και αναπαράγεται σε αυτή. Το ψάρεμά της γίνεται τη νύχτα.
6833
Γύρω από τη λίμνη, και ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά, υπάρχουν ακόμα, φθίνουσες βέβαια, οι παραδοσιακές δραστηριότητες που είναι οι νερόμυλοι και οι νεροτριβές.
6843
Στο βίντεο με το ψάρεμα, τους νερόμυλους και τις νεροτριβές, άφησα τους φυσικούς ήχους για να έχετε καλύτερα την αίσθηση του περιβάλλοντος. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να σας μεταφέρω τις μυρωδιές και τα αρώματα, που αυτή την εποχή είναι τι κάτι άλλο…
του Γιάννη Γιαννακόπουλου
http://www.postmodern.gr/
- See more at: http://www.agriniopress.gr/%cf%88%ce%ac%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%cf%81%cf%8c%ce%bc%cf%85%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd/#sthash.NDzM80vj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου