Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Όλα έτοιμα στο Θέρμο για την αυριανή έναρξη λειτουργίας του νέου Μουσείου

13164400_1134667516595443_468480079884607043_n
Ολυμπία Βικάτου: Η επισκεψιμότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο…

Όλα είναι έτοιμα στο Θέρμο για την αυριανή ημέρα, Τετάρτη 18η Μαΐου, η οποία θα αποτελέσει ορόσημο καθώς πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου .
Η ημέρα που επιλέχθηκε έχει μεγάλο συμβολισμό καθώς η 18η Μαΐου είναι η «Διεθνής Ημέρα των Μουσείων» ενώ τα εγκαίνια του κτιρίου θα γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, περί τα τέλη Ιουνίου.
Με αφορμή την αυριανή έναρξη λειτουργίας του Μουσείου , η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος καλεί σε εκδήλωση η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου και ξενάγηση στο Μουσείο από τη Διευθύντρια της Εφορείας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο του Μουσείου και θα πλαισιώνεται από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Συλλόγου «ΔΡΑΣΗ» Νεοχωρίου Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση Σπύρου Χολέβα, χορηγία του Δήμου Θέρμου και της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου.
Μιλώντας στο agrinionews.gr η κυρία Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ανέφερε:  «Η Εφορεία μας επέλεξε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων για το άνοιγμα του νέου Μουσείου Θέρμου. Είναι ημέρα γιορτής τόσο για εμάς, όσο και για τους ανθρώπους που δούλεψαν για την ολοκλήρωσή του, αλλά και για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Με αφορμή την Ημέρα Μουσείων λοιπόν, αύριο στις 6 το απόγευμα το Μουσείο θα ανοίξει για το κοινό, με περιήγηση στους χώρους και ξεναγήσεις από αρχαιολόγους , θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από εμένα και η βραδιά θα κλείσει με μουσική εκδήλωση, χορηγία του δήμου Θέρμου τον οποίο και ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τη στήριξη, αλλά και της Εταιρίας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου., δια του προέδρου της κ. Αντώνη Βασιλόπουλου»
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην τοπική κοινωνία και σε όσους εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο που ξεκίνησε το 2000 σε οικόπεδο που παραχώρησε ο δήμος Θέρμου ενώ από το 2011 που τελείωσε η βασική κτιριακή υποδομή εντάχτηκε στο ΕΣΠΑ για τα υπόλοιπα εσωτερικά έργα (προθήκες, φωτισμός κ.α.). Το Μουσείο κατασκευάστηκε και οργανώθηκε με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και μουσειακές τεχνικές και ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά, στα τέλη του ’15.
«Υπήρχαν κάποιες εκκρεμότητες σε σχέση με το κτήριο, το προσωπικό κλπ, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι για τη λειτουργία, εντός χρονοδιαγράμματος. Είναι εξαιρετικής σημασίας η λειτουργία ενός Μουσείου που έχει δημιουργηθεί με βάση τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Πρόκειται για Μουσείο Χώρου, με ευρήματα από το Παναιτωλικό Ιερό του Θέρμιου Απόλλωνα ,από τα προϊστορικά μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια. Παρουσιάζεται λοιπόν όλη η ιστορική εξέλιξη του σημαντικότερου Αιτωλικού Ιερού«, αναφέρει η κυρία Βικάτου.
Όπως εξηγεί εξάλλου η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων , εκτός από τα αρχαιολογικά ευρήματα, είναι το εποπτικό υλικό που δίνει περαιτέρω πληροφορίες  στον επισκέπτη για την τοπογραφία , την ιστορική εξέλιξη του Ιερού κλπ. «Είναι ένα Μουσείο που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και σε όλον το Νομό και σκοπός είναι ο κόσμος να το αγκαλιάσει και να το επισκέπτεται. Η επισκεψιμότητα είναι για εμάς το μεγάλο ζητούμενο. Ν’ αποτελέσει το Μουσείο ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού , αυτός είναι ο στόχος», προσθέτει.
Σημειωτέον πως εκτός από τα εκθέματα, στο Μουσείο θα υπάρχουν και ηλεκτρονικά διαδραστικά προγράμματα, παιχνίδια γνώσεων, ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για τους μαθητές.
*Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος διοργανώνει και άλλες εκδηλώσεις. Στις 18 και 19 Μαΐου, στο Κάστρο της Ναυπάκτου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Από το χθες στο σήμερα στην Καστροπολιτεία Ναυπάκτου» και στις 20 Μαΐου θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θυρρείου .
Πληροφορίες για τον αρχαιολογικό χώρο Θέρμου ΕΔΩ 
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι σημερινές, κατά τις τελευταίες προετοιμασίες. 
123
13179188_1137123913016470_2280971098102922535_n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου