Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Δύο σενάρια για το χρόνο και τη δομή του ανασχηματισμού

duo-senaria-gia-to-xrono-kai-ti-domi-tou-anasximatismou
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας για σαρωτικό ανασχηματισμό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τον Σεπτέμβριο.Δεύτερες σκέψεις επικρατούν στο επιτελείου του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό μετά την αρχική εικόνα που δόθηκε από κυβερνητικά στελέχη ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να προχωρήσει σε αναδόμηση της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο TheTOC.gr ότι σε αυτήν την φάση πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η δόση που προβλέπεται να λάβει η χώρα μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Απέναντι στην πίεση που ασκείται από την κοινωνία ενόψει της ψήφισης του κρίσιμου νομοσχεδίου με το τελευταίο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα περιλαμβάνει τους έμμεσους φόρους ύψους 1,8 δις. ευρώ το Μέγαρο Μαξίμου καλλιέργησε προσδοκίες στους βουλευτές του κόμματος με τα σενάρια για τον ανασχηματισμό και για διεύρυνση του υπουργικού συμβουλίου.
Όμως τα σενάρια ανασχηματισμού προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις υπουργών οι οποίοι μετέφεραν την δυσαρέσκειά τους στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο να αλλάξει η ομάδα της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση μίας επιτυχούς διαπραγμάτευσης – όπως την χαρακτηρίζουν- μετά από μήνες συζητήσεων με τους δανειστές. «Είναι αδικία για κάποιους υπουργούς που πιθανά να απομακρυνθούν μετά από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο να μην τους δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστούν και μία περίοδο χωρίς την πίεση των δανειστών εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησης», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος στο ThetOC.gr. 

Τα δύο σενάρια

Ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις και για μία ακόμη αφορά θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή για τον ανασχηματισμό καθώς οι επιτελείς του επεξεργάζονται δύο σενάρια: σύμφωνα με το πρώτο σενάριο προχωρά άμεσα σε ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης προκειμένου να δώσει έναν νέο αέρα στην κυβέρνησης με την αξιοποίηση στελεχών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Οι υποστηρικτές του 2ου σεναρίου προτείνουν να παραμείνει το κυβερνητικό σχήμα ως έχει και να πραγματοποιηθεί σαρωτικός ανασχηματισμός τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να μετακινηθεί για το Φθινόπωρο. Εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους υπουργούς μετά την διαπραγμάτευση να δείξουν έργο στα υπουργεία τους και να μην αντικατασταθούν κακήν κακώς μετά την συμφωνία ενώ προτάσσουν την διοργάνωση του συνεδρίου από τον ανασχηματισμό προκειμένου κλείσει όλα τα μέτωπα ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό του κόμματος για να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Στο Μαξίμου φοβούνται τις αντιδράσεις των κομματικών στο ενδεχόμενο υπουργοποίησης πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βράζει μετά την ονοματολογία για τον ανασχηματισμό η οποία περιλαμβάνει πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

«Κονκλάβιο» 5-7 υπουργών παρά τω πρωθυπουργό 

Σε κάθε περίπτωση όμως ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός καθώς ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πραγματοποιήσει μία …αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος με αύξηση των μελών του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες προσδοκίες βουλευτών για συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Στις βασικές εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνεται και η πρόταση για δημιουργία «κονκλαβίου» 5-7 υπουργών παρά τω πρωθυπουργό ή υπουργών επικρατείας που θα αναλάβουν τον συντονισμό αντίστοιχων κύκλων κυβερνητικής δράσης με παράλληλη αύξηση του αριθμού των αν. υπουργών και των υφυπουργών. Προτείνεται δηλαδή η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος – μαμούθ στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές αλλά και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Σύμφωνα με αυτό τος σενάριο οι 5-7 συντονιστές υπερυπουργοί θα έχουν έδρας τους το Μαξίμου και θα αναλάβουν συγκεκριμένους τομείς δράσεις. Για τον κύκλο κυβερνητικής δράσης που αφορά την Οικονομία και την Ανάπτυξη ακούγεται το όνομα του Ν. Παππά, για την Κοινωνική Πολιτική συζητείται να αναλάβει ο Γ. Κατρούγκαλος, για τα μεγάλα έργα ο Αλ. Φλαμπουράρης, για το μεταναστευτικό ο Γ. Μουζάλας και για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα ο Νίκος Κοτζιάς. Παράλληλα συζητείται να αναλάβει τον συντονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αναφορά στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης η σημερινή κυβερνητική εκπρόσωπος κ. Όλγα Γεροβασίλη.

Οι ...μεταγραφές

Για τις θέσεις των υπουργών που θα… ορφανέψουν έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα: για το υπουργείο Εξωτερικών η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου Μ. Ξενογιαννακοπούλου, για την θέση του αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Δ. Βίτσας ενώ συζητείται το όνομα του Π. Σκουρλέτη είτε για υπουργός παρά των πρωθυπουργό με αντικείμενο τα θέματα περιβάλλοντος είτε για το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν. Φίλης συζητείται για το υπουργείο Εργασίας ενώ στο οικονομικό επιτελείο εάν δεν παραμείνει ο Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος πιθανόν να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, ακούγονται τα ονόματα του Γ. Χουλιαράκη. Υποψήφιοι προς αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υπουργός Πολιτισμού Αλ. Μπαλτάς, η Θ. Φωτίου, ο Δ. Μάρδας και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Για το υπουργείο Εργασίας συζητείται επίσης η αναβάθμιση του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου.
Μεταξύ των βουλευτών που ζητείται η τοποθέτησή τους σε θέσεις υφυπουργών είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Σ. Φάμελλος, Θ. Βακή οι οποίοι συζητούνται θέτοντας για τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και Εργασίας καθώς αναμένεται να αντικατασταθούν οι κ.κ. Ρ.Αντωνοπούλου και Σ. Αναγνωστοπούλου. Επίσης συζητούνται τα ονόματα των κ.κ. Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Αραχωβίτη, Μπάρκα και Ηγουμενίδη σε θέσεις υφυπουργών καθώς των Αλ. Τριανταφυλλίδη ο οποίος έχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και της Ολ. Τελιγιορίδου για τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Β. Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου